Reklamlar Moskovalıları öldürüyor Bir yılda, reklam panoları nedeniyle 72 kişi hayatını kaybetti

Reklamlar Moskovalıları öldürüyor Bir yılda, reklam panoları nedeniyle 72 kişi hayatını kaybetti

Reklamlar Moskovalıları öldürüyor Bir yılda, reklam panoları nedeniyle 72 kişi hayatını kaybetti
Reklamlar Moskovalıları öldürüyor
Bir yılda, reklam panoları nedeniyle 72 kişi hayatını kaybetti


Avrupa şehirleri arasında en çok reklam alan başkentlerden biri olan Moskova bu yapısıyla hem tarihi dokusunu olumsuz etkiliyor hem de kazalara davetiye çıkarıyor. Uzmanlara göre tüm caddeleri kaplayan reklamlar psikolojik rahatsızlıklara da neden oluyor.

Rusya'nın başkenti Moskova dış reklam açısında dünyada 9. sırada bulunuyor. Sayısı Avrupa'nın her hangi bir şehrinden daha fazla olan reklam şehrin tarihi dokusunu da olumsuz ekkiliyor. Dünyaca ünlü firmaların logolarını Lenin Kütüphanesi, 'Sahil yolu evi', 'Rossiya' oteli gibi tarihi binalarda ve Tverskaya ile Sodovoye Koltso gibi merkezi caddeler üzerinde görmek mümkün.

Görüntü kirliliğinin yanı sıra uzmanlar bunca yoğun reklamın insanların psikolojisini de kötü etkilediğini ileri sürüyor. İnsanların reklamlar karşısında çaresiz kaldığını belirten Piskolog Dmitri Sinarov, "Beyin fazla enformasyon yüzünden bilinçli algılamayı kapatıyor, ancak reklam bilinç altına işlemeye devam ediyor." dedi.

Reklamların büyüklüklerinden dolayı çeşitli korkulara yol açtığını da belirten Sinarev, bazı insanların reklam tabelalarının kafalarına düşebileceğinden de kortktuğunu belirtti. Ayrıca vatandaşlar pencerelerini kapatan bina reklamlarından da rahatsız, ancak kimseye durumu şikayet edemiyor.

REKLAMDAN 72 KİŞİ ÖLDÜ
Uzmanlara göre en tehlikelisi ise yol kenarlarında bulunan reklamlar. Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Ulaşım Komitesi Birliği üyesi İlya Kotov yaptığı açıklamalarda 2009 yılında reklam panolarının önünde 72 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Avrupa'da reklam panolarının yollarda yerleştirilmesinin yasak olduğunu belirten Kotov, "Bu tür panolar ışıkların görünmesini engelliyor, ve sürücünün dikkatini dağıtarak kaza yapmasına neden oluyor" dedi. Ayrıca Moskova kurallarına göre trafik polisinin yerleştirilen reklam panolarına müdahale edememesi bir başka sorun. Reklamlara hiç bir şekilde karışamadıklarını belirten Moskova Trafik polisi propaganda yetkilisi Marina Vasilyeva, bir yerde sürekli kaza meydana gelmesine rağmen ve ispatlanmasına rağmen etki edemediklerini açıkladı.

Öte yandan Moskova Belediyesi Başkanı Yardımcısı Sergey Baydakov ekim ortalarında yaptığı açıklamada 2013 yılında şehrin merkezinde bir çok reklamın kaldırılacağını belirtmişti.

2009 rakamlarına göre açık hava reklam piyasası Moskova Belediyesi hazinesine 66 milyon dolar gelir getirdi.

CHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109