Putin, Türkiye'de!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve beraberindeki 10 bakanı taşıyan uçak, Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

Putin, Türkiye'de!
Putin, Türkiye'de!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve beraberindeki 10 bakanı taşıyan uçak, Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

Putin ve beraberindeki heyet, Ankara'da ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret edecek.

Rusya lideri için Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda karşılama töreni düzenlenecek. Törenin ardından, Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan baş başa görüşecek.

Daha sonra, Erdoğan ile Putin'in eş başkanlığında, Türkiye Cumhuriyeti-Rusya Federasyonu Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) 5. Toplantısı gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, akşam da Putin onuruna yemek verecek.

100 MİLYAR DOLARLIK HEDEF İÇİN VİTES BÜYÜTÜLECEK

10 bakanla birlikte Ankara’ya gelen Putin’in ziyaretinde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler ağırlıklı olacak. Erdoğan ve Putin, iki ülkenin 2010’da açıkladığı 100 milyar dolarlık hedefe ulaşılması için görüş alışverişinde bulunacak.

Görüşmede, Ukrayna krizi nedeniyle AB ve ABD’nin ambargolarına karşı Batılı ülkelerden gıda alımını durduran Rusya’nın, Türkiye’den yaş meyve, sebze, süt ürünleri, balık ve beyaz et ithalatını artırması için nelerin yapılması gerektiği üzerinde durulacak.

ÜDİK toplantısında, iki ülke arasındaki ticarette milli paraların kullanılması, ticaret ve yatırımların önündeki engellerin kaldırılması gibi konular masada olacak.

Bu kapsamda liderlerin, 5 maddelik bir anlaşmaya imza atması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta Moskova'ya ziyaret gerçekleştiren Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya ile tarihi nitelikte anlaşmalara imza atılacağını söylemişti.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov, ÜDİK zirvesi sonunda 2016 yılının Türkiye ve Rusya'da karşılıklı turizm yılı ilan edileceğini bildirmişti.

Rusya ile Türkiye arasında 2013 yılında 32,7 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmi, bu yılın ilk 9 aylık dönemi itibariyle %0,5 oranında artarak 23,7 milyar dolara ulaşmıştı.

İKİNCİ ANA BAŞLIK ENERJİ

Ziyaretin bir diğer önemli gündem maddesinin enerji olması bekleniyor.

Ankara, Mavi Akım üzerinden aldığı doğalgaz miktarında 3 milyar metreküp artış talep ederken, dünya piyasalarındaki fiyat düşüşü nedeniyle yenilenecek sözleşmelerde fiyat indirimi isteyecek.

Rusya ile birlikte Mersin Akkuyu’da yapılacak Türkiye'nin ilk nükleer santraliyle ilgili son gelişmeler de görüşmenin ana gündem unsurlarından olacak.

Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuri Uşakov, Putin-Erdoğan görüşmesindeki gündem maddelerinden birinin de Suriye konusu olacağını ifade etmişti. Görüşmede, Irak, Kıbrıs, Ukrayna konularındaki gelişmelerin de masaya yatırılması bekleniyor.


Güncelleme Tarihi: 01 Aralık 2014, 13:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER