Prof. Dr. Erhan Afyoncu: Özür Dilemek Dedem Katil Demektir

Prof. Dr. Erhan Afyoncu, her ay gerçekleştirdiği söyleşilerle Beykoz halkıyla buluşmaya devam ediyor. Bu ayki söyleşinin konusu “Suriye Türkleri ve Süleyman Şah Türbesi” üzerineydi.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu: Özür Dilemek Dedem Katil Demektir
Prof. Dr. Erhan Afyoncu: Özür Dilemek Dedem Katil Demektir

Prof. Dr. Erhan Afyoncu, her ay gerçekleştirdiği söyleşilerle Beykoz halkıyla buluşmaya devam ediyor. Bu ayki söyleşinin konusuSuriye Türkleri ve Süleyman Şah Türbesi” üzerineydi.

Prof. Afyoncu, konuşmasına bölgenin tarihini ve Türklerin bu coğrafyaya gelip yerleşmesi sürecini anlatarak başladı. Türkmenlerin Orta Asya’dan Ortadoğu ve Anadolu coğrafyasına yerleşmesi ve sonrasında gelişen siyasi gelişmeleri özetledi. Haçlı savaşlarından, Osmanlı hâkimiyetine; 19. yy. sonlarından Cumhuriyet dönemine kadar olan dönemdeki gelişmeleri, görseller üzerinden dinleyicilere aktardı.

Prof. Dr. Afyoncu, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Süleyman Şah Türbesi ve Caber Kalesi’nin de önemine değindi. Türkiye’nin sınırları dışarısındaki tek toprağı olan bu yerin Türkiye Cumhuriyetine bırakılmasından günümüze kadar olan tarihi durumunu anlattı.

Cumhuriyetin kuruluşundan sonra, ülkenin içe kapandığını, yurt dışında kendisinden kalan unsurlara dikkat edilmediğini, ancak 80’lerden sonra eski Osmanlı coğrafyasında yaşayan mirasına dikkat etmeye başladığına değinen Afyoncu, Caber kalesi ve Süleyman Şah Türbesinin de bu hassasiyetle ele alındığını söyledi.

Dinleyicilerden gelen bir soru üzerine 1915 olayları ve Ermeni tezleri üzerine de görüşlerini belirten Prof. Dr. Afyoncu “ Soykırım tezi Ermeni kimliğinin bir parçası olmuş. Bunu canlı tutarak varlıklarını sürdürüyorlar. Türk milletinin kendi haklılıklarını tescil etmediği sürece bir şey yapabileceklerine inanmıyorlar. Bu nedenle özür dileyin demekteler. Fakat bunun anlamı şudur: Benim dedem katil demektir! Bir katilin çocukları sokakta rahat gezebilir mi? Yapmaya çalıştıkları şey tam olarak budur” dedi.

Program sonunda Prof. Afyoncu, izleyicilerden gelen sorulara cevap verdi, kitaplarını imzaladı ve izleyicilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.


Güncelleme Tarihi: 20 Nisan 2014, 18:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109