Pelosi, bugüne kadar yapamadığını, ''48 saat içinde'' yapma niyetinde

Pelosi, bugüne kadar yapamadığını, ''48 saat içinde'' yapma niyetinde

Pelosi, bugüne kadar yapamadığını, ''48 saat içinde'' yapma niyetinde
Pelosi, bugüne kadar yapamadığını, ''48 saat içinde'' yapma niyetinde

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Türkiye'yi soykırım yapmakla suçlayan 252 sayılı tasarıyı 48 saat içinde Meclis genel kurul gündemine getireceği iddia edildi.


ABD'deki Ermenilerin çatı kuruluşu ANCA başta olmak üzere ABD'de faaliyet gösteren Ermeni örgütlerinin son haftalardaki yoğun baskıları sonuç vermeye başladı.

ANCA'dan yapılan açıklamada, görev süresi Ocak ayının ilk haftasında sona erecek ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, önümüzdeki 48 saat içerisinde tasarının meclis gündemine alınabileceği belirtildi.

Soykırım taraftarları Pelosi'nin gider-ayak sözünü tutacağına inanıyor

Temsilciler Meclisi Başkanı her seferinde siyasi destekçisi soykırım taraftarı diasporanın temsilcisilerine söz verip yerine getiremediği 252 sayılı ve Türkiye'yi soykırım yapmakla suçlayan tasarıyı bu kez başkanı olduğu mecliste gündeme alacağı iddia ediliyor.

Gider-ayak, bugün ya da yarın Meclis gündemine alabileceği iddia edilen Demokrat Parti Kaliforniya Milletvekili Pelosi'nin Meclis başkanlığı görev süresinin sonuna yaklaşması nedeniyle, yıllardır soykırımın Amerikan Kongresi'nde tanınması amacıyla yoğun çaba içindeki diaspora Ermenilerinin aşırılık yanlısı gruplarının, son günlerde bu konuda sistemli lobi ve kampanya çalışmaları yürüttükleri dikkat çekiyor.

Diaspora Ermenileri'nin çatı organizasyonu ANCA, bu yılın Mart ayında Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde 22'ye karşın 23 oyla son anda yapılan bir takım sıradışı uygululamalarla, kabul edilen karar tasarısının bir an önce genel kurul gündemine de alınıp kabul edilmesi için lobi yapan grupların en öncü ismi olarak biliniyor.

Türk tarafı karşı atağa hazırlanıyor

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği başta olmak üzere, ATAA ve benzer Türk derneklerinin de Ermenilerin bu soykırımı kabul ettirme atağına karşılık vermesi bekleniyor. Özellikle tasarısının Genel Kurul'a taşınmaması için yoğun bir çaba yürüten Washington Büyükelçisi Namık Tan, bu çerçevede, ABD'deki Türk toplumunu da harekete geçirmek için gerekli uyarıyı sosyal paylaşım sitesi ''twitter'' yoluyla yaptı. Büyükelçi Tan, Twitter’deki açıklamasında, "Ermeni örgütleri 1915 olaylarına ilişkin iddialar içeren tasarının Temsilciler Meclisinde bugün yarın oylanması için kampanya başlatmıştır. Tüm Türk, Amerikan toplumunun gerekli duyarlılığı göstereceğinden eminim” ifadesini kullandı.

Öte yandan Kongre'ye yakın kaynaklar, 252 sayılı tasarının Kongre'de gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin kesin bir bilgi olmamasına rağmen, konunun gizlilik içinde görüşülebile ihtimalinin olduğunu hatırlatıyorlar.

Davutoğlu devrede

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ı arayarak, sözkonusu tasarının engellenmesi için ABD yönetiminin etkin biçimde devreye girmesini istediği belirtildi.

Clinton'ın da Türkiye-ABD ilişkilerine verdikleri önem gereği ABD yönetiminin tutumunun değişmediğini, tasarının gündeme gelmemesi için her türlü çabayı göstereceğini ifade ettiği bildiriliyor.

Kıbrıslı Rumların ve Yahudi lobisinin desteği hazır

ABD'de faaliyet gösteren Amerikalı Rumlar Derneği, ''The Cyprus Action Network of America''nın (CANA) sözcüsü Nikolas Taneris Temsilciler Meclisi yeni yasama yılına girmeden 252 nolu tasarının Genel Kurul'dan geçirilmesi için Kongre üyelerini göreve çağıran yazılı bir açıklama yaptı.

Daha önce Ermeni Tasarısı karşısında Türkiye'ye destek veren, ancak mart ayındaki Dış İlişkiler Meclisi'nde yapılan oylamada Ermenilerin tarafında yer alan ABD'deki Yahudi lobisinin temsilcileri ile Yahudi örgütlerinin, 1915 yılındaki olayları soykırım olarak anan tasarıya destek verdiği ileri sürülüyor.
 (Turkish Journal)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER