ÖSYM tarafından LYS 2010 tercih kılavuzu yayınlandı

ÖSYM tarafından LYS 2010 tercih kılavuzu yayınlandı

ÖSYM tarafından LYS 2010 tercih kılavuzu yayınlandı
ÖSYM tarafından LYS 2010 tercih kılavuzu yayınlandı

ÖSYM bugün LYS tercih rehberi ile ilgili açıklama yapacak. LYS tercih rehberini internet sitesinde yayınlayan ÖSYM dün basında çıkan "LYS tercih rehberi (LYS Tercih kılavuzunda hata var" haberlerine de açıklık getirecek

ÖSYM bugün LYS tercih rehberi ile ilgili açıklama yapacak. LYS tercih rehberini internet sitesinde yayınlayan ÖSYM dün basında çıkan "LYS tercih rehberi  (LYS Tercih kılavuzunda hata var" haberlerine de açıklık getirecek. ÖSYM'nin sitesinden yayınladığı LYS tercih rehberine foto galeri olarak ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

ÖSYM bugün LYS tercih kılavuzu ile ilgili açıklama yaptı. ÖSYM LYS sonrası tercih yapacak adaylar için tercih, kontenjan ve taban puanların yer aldığı kılavuzu düzelterek yayınladı. ÖSYM Başkanı Yarımağan LSY tercih kılavuzunda unutkanlığa bağlı olarak bir hata yapıldığına dikkat çekti.

Kılavuzdaki yükseköğretim programlarının 2009 merkezi yerleştirmedeki en düşük puanları ve başarı sıraları ile ilgili basın toplantısı düzenleyen ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, LYS tercih kılavuzundaki hata ile ilgili soruları cevapladı. LYS tercih Kılavuzu ile ilgili hatanın unutkanlıktan kaynaklandığını dile getiren Yarımağan bu hatayı düzelttiklerini ve internet sitesine doğru tercih kılavuzunu koyduklarını belirtti. Tercih kılavuzundaki yanlış dolayısı ile gelen yoğun tepkiler üzerine basın toplantısı düzenlemek zorunda kaldıklarını dile getiren ÖSYM Başkanı, “2 sayfalık bir düzeltme'yi biz koyup yapabilirdik” ifadesini kullandı. İlk olarak tercih kılavuzunu ilk olarak web sitelerine koyduklarını hatırlatan Ünal Yarımağan, yanlışlığın unutkanlıktan çıktığını belirtti. “Görme engelli kardeşlerimizin özel işlemleri yapılıyor. Şekilli sorular dışarıya çıkartılarak ile aldığın puan ile düzenleniyor. Bu programların en düşük programları düzeltme halinde hazırladık. Bu düzeltmeleri şimdi sizlere dağıttık. Aynı zamanda internet sayfamıza koyuyoruz. Tüm adaylar bunlara ulaşarak alabilirler” diyen ÖSYM Başkanı, “Ayrıca herkese sesleniyorum eğer imkânları varsa iki sayfalık düzenlemeyi çoğaltarak kılavuzların arasına koyabilirler. Bu düzeltme vesilesiyle bazı konuların anlaşılmadığı çünkü bu 49 program yanında nerdeyse başarı sırası minimum puanları yanlışmış gibi bir izlenim gözüküyor” diye konuştu.

LYS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

2010-LYS Sonuçları (YGS Puanları Dahil)


LYS Sınav sonuçlarını öğrenen öğrenciler her ders bölümünün ayrı sınavlarına girdiler ve bir çok değişik kategoride puan aldılar. İşte ÖSYM LYS Tercih kılavuzu da sizin girmek istediğinizi bölümlerin yanındaki tabloda hangi puan ile bölüme gireceğinizi açıklıyor ve taban puanları da kitapçıkta yer alıyor.

Bu yıl yapılan değişikliklerin dikkate alınması gerektiğini söyleyen Yarımağan, Geçen sene 1 + 1 iken bu sene 1 + 5 sınav yapıldığını hatırlattı. LYS sorularının bu yıl önceki yıllara göre 3 katı arttığını belirten ÖSYM Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü; “Süreleri birbirlerinden ayrıldı. Puan türleri 7'den 18'e çıktı. Tüm programların yeni bir puan türü var. Mutlaka belirli düzeyde yanlış oluyor. Yüzdeden 500'e çıkarıldı. 100 300 iken 100 500'e çıkarıldı. Ağırlıklıdan 50 100'den 100 500'e çıktı. Ağırlıklı puanlar değişti. Alan içi yerleşmelerde okul başarısı net % 19 iken % 13'e indi. Ciddi yansımalar meydana geliyor. Alan içi ve alan dışı yerleşmelerde kullanılan AOBP kat sayıda değerli arasındaki fark 0 15 0 12 şeklinde değişti ciddi sorunları mevcut. Ek puanların oranı azaltıldı. Geçen sene ek puanla girilen belirli meslek yüksek okulları ve lisans programları ile bu senede ek puanla giriliyor % 6.32'de, en fazla 380 olan puan'a 24 puan ek puan veriliyordu şimdi ise 25 puan veriliyor bunun da ciddi sorunları vardır. Bunlar dikkat'e alınmalıdır. Bir önceki yılın en küçük puanı veriliyor. Bu yıl sistemde çok şey değiştiği için vereceğimiz minimum puanlar ve başarı sırası var. Değer aralıkları farklıydı şimdi öğrencilere karşı o yüzden iyi bir mantık ile benzetim çalışması yaptık. Yalnız bu olay gerçek değerli yapamıyoruz çünkü bu seneki sınavı geçen senede yapmış olmamız lazım idi.”

SÜRPRİZ MESLEK LİSELİLERE MÜJDELİ HABER

110 bin meslek liseli üniversite adayının merakla beklediği sorunun cevabı 2010 tercih kılavuzunda netleşti. 2010- Nisan kılavuzunda yer almayan ‘Eğitim Fakülteleri’nin akıbetinin ne olacağı merakla bekleniyordu. Açılan Teknoloji ve Turizm Fakülteleri, Meslek Lisesi Öğrencileri için büyük fırsatlar doğuruyor. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Gazi Üniversitesi,Karabük Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi Teknoloji Fakülteleri ve Nevşehir Üniversitesi Turizm Fakültesi adlarıyla açılan yeni fakülteler içinde; bilgisayar Mühendisliği, elektrik Mühendisliği, elektrik- elektronik mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği, metalurji ve malzeme mühendisliği, otomotiv mühendisliği ve yazılım mühendisliği olmak üzere toplam 3.420 kontejyanlık bölümler yer alıyor. 2009 yılında 10 bin civarında olan Eğtim Fakülteleri kontejyanlarında, yeni açılan fakültelerde düşüş olduğu göze çarpıyor.

Tercih döneminin 26 Temmuz-6 Ağustos 2010 tarihleri arasında olduğunu bildiren Yarımağan, en geç 22 Temmuz'a kadar Türkiye'deki tüm okullara kılavuzun ulaşmış olacağının belirtti.

Kılavuzun adaylar tarafından dikkatli bir şekilde incelenmesi gerektiğini vurgulayan Yarımağan, ''Bu sene bildiğiniz gibi sistemde bir değişiklik oldu. Puan türleri, puan aralıkları, katsayı değerleri değişti. Bu yeni değerlere göre hesaplanan geçen seneki öğrencilerin puanları kılavuzda yer alıyor. Başarı sıraları da yer alıyor. Ancak bu değerler belirli bir hata payıyla oluşturulduğu için adayların biraz dikkatli olması ve adayların biraz geniş aralıktan tercih yapması önerilmekte'' diye konuştu.

Adayların bu yıl geçen yıla göre daha fazla tercih yapabileceğini duyuran Yarımağan, ''Geçen yıl en çok 24 tercih yapabiliyorken, bu yıl YÖK'ün aldığı karar gereği 30 tercih yapılabilecek'' dedi.

Tercih süresinin uzatılmayacağının altını çizen Yarımağan, ''Bu nedenle biz adaylardan sınav sonuç belgesinin gelmesini beklemeden puanlarını öğrenmelerini ve tercihlerini yapmalarını istiyoruz. Sınav sonuç belgesi bu yıl oldukça kapsamlı. Sonuç belgesinin adaylara ulaşması ay sonunu bulabilir. Yani önümüzdeki pazartesi günü postalanmaya başlayacak'' dedi.

Yarımağan, tercih aşamasında tüm adaylara başarılar diledi.

İZMİR'DE LYS TERCİH BÜROLARI AÇILDI

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonucuna göre öğrencilerin sağlıklı tercih yapabilmesi için beş ilçede tercih danışmanlığı büroları kurdu. Öğrencilerin ve velilerin bu dönemde kafasının karıştığını ve sağlıklı karar veremediğini belirten eğitimciler, bunu aşabilmek için böyle bir yöntem hazırladıklarını söyledi.

Konu hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, 26 Temmuz ile 2 Ağustos 2010 arasında İzmir Özel Dershaneler Derneği ( İZÖ-Der) tarafından görevlendirilecek rehber öğretmenler rehberliğinde tercih danışmanlığı büroları kurulmasına karar verildiği belirtildi. Söz konusu büroların bulunacağı yerler şunlar: Buca Fatma Saygın Anadolu Lisesi, Bornova Suphi Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi, Karabağlar İTO Süleyman Taştekin Endüstri Meslek Lisesi, Karşıyaka Ankara İlköğretim Okulu ve Konak İzmir Atatürk Lises

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER