Oramiral Mullen, Türkiye ziyaretinin asıl sebebini açıkladı

Oramiral Mullen, Türkiye ziyaretinin asıl sebebini açıkladı

Oramiral Mullen, Türkiye ziyaretinin asıl sebebini açıkladı
Oramiral Mullen, Türkiye ziyaretinin asıl sebebini açıkladı

Türkiye'yi ziyaret eden ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Türkiye'yi Irak'tan çekilirken ağır silahların Türkiye'den geçirilmesini talep etmek için ziyaret ettiği iddialarını yalanladı.


ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Irak'tan çekilirken ağır ekipman ya da silahların Türkiye toprakları üzerinden geçirilmesi için Türkiye'ye gelmediğini, Türkiye toprakları üzerinden silah taşımayı, geçişini asla yapmadıklarını, bunu da gelecekte yapma niyetleri olmadığını bildirdi.

Oramiral Mullen, ABD Büyükelçiliği Konutu'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Oramiral Mullen, ''Irak'tan çekilirken ağır ekipman ya da silahların Türkiye toprakları üzerinden geçirilmesi için görüşmeye kesinlikle gelmiş değilim. Operasyon alanlarına ekiplerin giriş ve çıkışında Türkiye'nin alt yapısını tabii ki kullanıyoruz ve ona güveniyoruz ama Türkiye toprakları üzerinden silah taşıma, geçişini asla yapmıyoruz. Gelecekte de yapma niyetimiz yok'' dedi.

Bunun aksi yönündeki haberlerin asılsız ve yanlış olduğunu ifade eden Oramiral Mullen, uçuşlar, üs ve karadan erişim açılarından Türk hükümetlerinden aldıkları destekler için minnettar olduklarını söyledi.

Türkiye ile ABD'nin sadece müttefik olmadığını aynı zamanda iyi dost olduğunu belirten Oramiral Mullen, iki ülkenin menfaatlerinin ve karşı karşıya oldukları sorunların çoğunun aynı olduğunu kaydetti.

''BURAYA TÜRKİYE'DEN, AFGANİSTAN'DA DAHA ÇOK ŞEY YAPMASINI İSTEMEYE GELMEDİM''

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, ''Buraya Türkiye'den, Afganistan'da daha çok şey yapmasını istemeye gelmedim'' dedi.

Oramiral Mullen, ABD Büyükelçiliği Konutu'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye ziyaretiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Oramiral Mullen, tekrar Türkiye'de olduğu için çok mutlu olduğunu ifade ederek, en son ziyaretinin 2008 yılının eylül ayında olduğunu hatırlattı.

O zamandan bugüne kadar pek çok değişiklik olduğunu dile getiren Oramiral Mullen, özellikle ABD'deki muharip misyonun geri çekilmesinin sona ermesi ve Afganistan'daki ABD kuvvetlerinin artırılışının önemli gelişmeler olduğunu belirtti. Bu her iki misyonda da Türkiye'nin yardımının son derece hayati düzeyde olduğunu vurgulayan Oramiral Mullen, bu sebeple Türkiye'ye tekrar gelmenin önemli olduğunu düşündüğünü söyledi.

Ziyaretinin büyük bir kısmının yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ile tanışmak amacını taşıdığını ifade eden Oramiral Mullen, zamanının çoğunu Orgeneral Koşaner ile geçirdiğini kaydetti.

Orgeneral Koşaner'e yeni görevi dolayısıyla bizzat başarılar dilediğini dile getiren Oramiral Mullen, ABD silahlı kuvvetlerinin zaten yakın olan ilişkisini devam ettirmeye ve daha da kuvvetlendirmeye yönelik taahhüdünü yeniden vurgulamak istediğini söyledi.

Türkiye'nin bölgede gösterdiği liderlik için Orgeneral Koşaner'e teşekkür ettiğini ifade eden Oramiral Mullen, Afganistan'dan Kosova'ya, Bosna Hersek'e, tüm NATO misyonlarında istikrarın ve güvenliğin sağlanmasında Türk Silahlı Kuvvetlerinin önemli bir liderlik gösterdiğini o yüzden Orgeneral Koşaner'e teşekkür etmek istediğini bildirdi.

Türkiye'ye Kabil'den doğrudan geldiğini anlatan Oramiral Mullen, ''Şunu açıkça söyleyebilirim ki, Türkiye'nin yaptığı katkılar son derece gözle görülürdür ve çok makbule geçmektedir'' dedi.

Türkiye'nin, Kabil'de ittifak kuvvetlerini komuta ettiğini, Afganistan Milli Güvenlik Kuvvetlerine, polis birimlerine eğitim verdiğini, Afganistan'da iki imar ekibini yönettiğini anlatan Oramiral Mullen, tüm bu gayretlerin Afgan halkının hayatlarında ilerleme sağlamasında yardımcı olduğunu söyledi.

Oramiral Mullen, şöyle devam etti:
''Buraya Türkiye'den, Afganistan'da daha çok şey yapmasını istemeye gelmedim. Bu ayın sonlarında Kuvvet Yaratma Konferansı düzenlenecek. Elbette bu çerçevede biz de hükümetinizin ek yardımı uygun görmesi halinde bunu memnuniyetle karşılarız. Buraya İran karşısında Birleşmiş Milletler tarafından oylamaya sunulan yaptırımlara, Türkiye'nin desteklememe kararını sorgulamaya ya da ret etmeye gelmedim asla, ama bu geçen yaptırım kararlarının uygulanması gerektiği konusunda hükümetinizin açıkça belirttiği niyetini de memnuniyetle, minnettarlıkla karşılıyorum.''

AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER