Necip Fazıl Kısakürek, mezarı başında anıldı

Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 32. yılında mezarı başında anıldı.

Necip Fazıl Kısakürek, mezarı başında anıldı
Necip Fazıl Kısakürek, mezarı başında anıldı

Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 32. yılında mezarı başında anıldı. 

Eyüp Sultan Mezarlığı'nı ziyaret edenlere pilav ve ayran ikram edildi. Daha sonra Kısakürek'in kabri başında Kuran-ı Kerim okundu. Alperen Ocakları İl Başkanı Kürşat Mican, gazetecilere yaptığı açıklamada, Alperenler olarak, Necip Fazıl Kısakürek'i kabri başında anmak için bir araya geldiklerini söyledi.

Fikirlerinin ana kaynağının, Kısakürek'in yaşantılarından kendilerine aktardığı güzellikler olduğunu dile getiren Mican, şunları kaydetti:

"Bizler de onun talebeleri olarak üstadımızı yad etmek için bir araya geldik. Allah mekanını cennet etsin, bizlere de onun gibi yaşamayı nasip etsin. Bizleri de onun gibi örnek insanlardan etsin."


Necip Fazıl'ın Vefatının 32. Yılı

Eserleri ve kişiliği ile geçmişten günümüze damgasını vuran büyük sanat, aksiyon ve fikir adamı, şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek 25 Mayıs 1983 tarihinde vefat etti.

Şairliğe on yedi yaşında iken, annesinin arzusuyla başlayan Necip Fazıl Kısakürek Milli Mecmua ve Yeni Hayat dergilerinde çıkan şiirleriyle kendinden söz ettirdi. İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nü bitirdikten sonra gönderildiği Fransız Sorbonne Üniversitesi dönüşü yayımladığı ilk şiir kitabı Örümcek Ağı ve ikinci kitabı Kaldırımlar onu çok genç yaşta çağdaşı şairlerin en önüne çıkararak edebiyat çevrelerinde büyük bir hayranlık ve heyecan uyandırdı. Toplamda 128 sayfaya ulaşan bu iki eser hakkında yazılanlar, eserlerin sayfa sayısını katlayacak kadar çok oldu.

Necip Fazıl, Büyük Doğu dergisinde çıkan yazıları nedeniyle hakkında açılan çok sayıda davada yüzlerce yıl hapisle yargılandı. 1962 yılından itibaren hemen hemen tüm Anadolu şehirlerinde verdiği konferanslarla büyük ilgi toplayan Necip Fazıl Kısakürek “Bir Adam Yaratmak, Çile, Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu, O ve Ben, Çöle İnen Nur, Ulu Hakan II. Abdülhamid Han, Mü’min-Kâfir” başta olmak üzere her biri alanında çok büyük bir değer taşıyan çok çeşitli türde 100'ün üzerinde eser verdi.

“Sultan-üş Şuara” (Şairlerin Sultanı) unvanını kazanan büyük şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek 1980'de Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü'nü, 1981’de “İman ve İslam Atlası” adlı eseriyle fikir dalında Milli Kültür Vakfı Armağanı'nı ve Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü'nü aldı.


Necip Fazıl Kısakürek Kimdir? Hayatı ve Eserleri


Necip Fazıl Kısakürek Kimdir?

1904 İstanbul doğumlu olan Necip Fazıl, yaşamının büyük bölümünü Osmanlı döneminde geçirmekle beraber, Cumhuriyet dönemini de görmüştür. Hayatının her dönemini farklı şekillerde geçirmiştir. Bu nedenle eserlerinde de farklı esintiler görmek mümkündür.
Necip Fazıl Kısakürek’in Hayatı

Küçük yaşlarda okuma yazma öğrenmiş olan yazar, bulduğu her kitabı okumak konusunda hevesli bir çocuktur. İlkokul döneminde içlerinde mahalle mektebi ve Fransızca eğitim vermekte olan bir kolejin de bulunduğu pek çok okul değiştirmiştir. İlkokul zamanlarında, dönemin ünlü yazarlarından biri olan Peyami Safa ile de yakından tanışmış ve güzel bir arkadaşlık sürdürmüştür.

İlkokulu bitirmesinin ardından girdiği sınav sonucunda Deniz Harp Okulu’nu kazanmıştır. Burada aldığı eğitimle, kendisini geliştirmiş ve edebi hayatına büyük katkılar sağlamıştır. 5 yıl boyunca aldığı askeri eğitim sırasında, pek çok edebi kişilik ile de tanışma şansı yakalamıştır. Bunlardan bir tanesi de ünlü yazar Nazım Hikmet’tir. Nazım Hikmet ve Necip Fazıl arasında ilerleyen yıllarda ciddi siyasi tartışmalar geçecek olsa da Harp Okulu’ndayken, oldukça iyi arkadaşlık yapmışlar ve zamanlarının büyük kısmını beraber geçirmişlerdir.

Necip Fazıl, üniversite eğitimini Darülfünûn’da almıştır. Edebiyat fakültesi felsefe bölümünde okumakta olan şair, üniversitenin yaptığı bir sınavı kazanarak yurt dışında eğitim imkânı kazanmış ve eğitimini tamamlamak için Paris’e gitmiştir. Paris’te bulunduğu zamanlar, Necip Fazıl için yabancı dilini geliştirmek ve çeşitli edebiyatçılar ile sohbetler gerçekleştirerek başka bir ülkenin edebiyatını incelemek için güzel bir fırsat olmuştur. Fransa’da yaşadığı ve eğitim aldığı bu dönemde, kumarla tanışan Necip Fazıl, eğitimi için çaba harcamadığından dolayı, bursu kesilmiş ve şair Türkiye’ye geri dönmek zorunda kalmıştır.

Necip Fazıl’ın hayatı iki kısımdan oluşuyor diyebiliriz. Hayatının ilk döneminde, kumar, alkol ve kadınlara düşkün olan yazar, hayatının ikinci döneminde ise tasavvufa yönelmiştir. Tasavvufa yöneldiği yıllar, komünizm fikir akımına da karşı durduğu yıllardır. Siyasetin içerisinde aktif olarak bulunmuş ve pek çok kişinin fikirlerinin de temsilcisi olmuştur. Darbe döneminin başlaması ile beraber Necip Fazıl Kısakürek, tutuklanmış ve 1,5 sene kadar cezaevinde kalmıştır.

Cezaevinde geçirdiği sürecin bitmesinin ardından çeşitli gazetelerde yazarlık yapmaya başlayan üstat, eserlerine ağırlık vermiş ve bu dönemde pek çok eserinin yayınlanmasını sağlamıştır.
Necip Fazıl Kısakürek’in Eserleri

78 yıllık hayatı boyunca, pek çok türde eser vermiş olan yazar ve şairin, ölümünün ardından insanlara bıraktığı yegâne hatıra da yazıları ve şiirleridir. Bu eserlerinden bazıları;

    Örümcek Ağı
    Kaldırımlar
    Ben ve Ötesi
    Birkaç Hikâye Birkaç Tahlil
    Beklenen
    Bir Adam Yaratmak
    Künye
    Sabır Taşı
    Kanlı Sarık
    Hikâyelerim
    Nur Harmanı
    Reşahat
    Hâdiselerin Muhasebesi
    Püf Noktası


 
En çok bilinen şiiri olan Kaldırımlar, 2 farklı dönemde yazılmıştır. Kaldırımlar 1 olarak da adlandırılan kısmı, yazarın alkol, kumar ve kadınlar ile geçen hayatından kalan bir eserken, 2. Kısmı hacca gitmiş ve tasavvufa yönelmiş olan Necip Fazıl’ın kaleminden yazılmıştır.

Eserlerinde genellikle her insanın hayatında olan ölüm, doğum, aşk, ayrılık ve vatan sevgisi gibi konuları işleyen yazar, şiirlerinde hece ölçüsünü kullanmıştır. Döneminin aksine batılı tarzda eserler vermiştir.
Necip Fazıl hayatı boyunca 6 şiir kitabı çıkarmış ve bu şiir kitaplarında binlerce şiiri bir araya toplamıştır. Kendisi için şiirin yeri diğer türlerin yanında ayrı bir öneme sahip olsa da farklı türlerde de eserler vermiştir. Lise yıllarından itibaren tiyatro ile ilgilenen üstat, 6 adet de tiyatro oyunu yazmıştır. Bu oyunlardan bir tanesi olan Reis Bey, günümüzde de oynanmaya devam etmektedir. Bunların yanı sıra Necip Fazıl, roman, öykü, makale ve deneme türündeki eserlerini de yayınlamıştır.

Hayatını oldukça verimli bir şekilde geçiren Necip Fazıl, Kültür Bakanlığı, Kültür Vakfı ve bir siyasi partiden de ödül almayı başarmıştır.

Güncelleme Tarihi: 25 Mayıs 2015, 14:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109