Münir Özkul hayatını kaybetti

Yeşilçam'ın usta isimlerinden Münir Özkul İstanbul'daki evinde 93 yaşında hayatını kaybetti. Münir Özkul uzun yıllardır KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele ediyordu.

Münir Özkul hayatını kaybetti
 Münir Özkul hayatını kaybetti

Yeşilçam'ın usta isimlerinden Münir Özkul İstanbul'daki evinde 93 yaşında hayatını kaybetti. Münir Özkul uzun yıllardır KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele ediyordu.
Hababam Sınıfı'nın Mahmut Hocası ve Yeşilçam'ın ulu çamlarından biri olan Münir Özkul'un hayatını kaybetti. Münir Özkul uzun yıllardır KOAH ve DEMANS hastalığı ile mücadele ediyordu.

Münir Özkul uzun yıllardır çektiği Demans, bir hastalık sürecinin sonucu olarak ortaya çıkan hastalık, kişinin hafıza, düşünme ve davranış bozukluklarını işaret eder..


MÜNİR ÖZKUL KİMDİR?

15 ağustos 1925 tarihinde İstanbul Bakırköy'de doğan Münir Özkul küçük yaşlarda tiyatroya merak sardı. Özkul, İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun oldu. Bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü'nde eğitimine devam etti.

Eğitiminin tamamlayan Özkul, Bakırköy'de bulunan Halkevi'nde oyunculuğa adım attı. İlk amatör sahne deneyimlerini burada gerçekleştiren Özkul, İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda bir süre oynadıktan sonra Ankara Devlet Tiyatrosu'na geçti.

 Ses Tiyatrosu'nda sergilenen oyunlarda rol almaya başladı. Ardından özel bir tiyatro olan Küçük Sahne'ye geçti. Burası Özkul'un yükselişinde bir dönüm noktası oldu.

Yeteneği Muhsin Ertuğrul'un gözünden kaçmayan Özkul, Küçük Sahne'de birçok başarılı oyunlarda da yer aldı.

Tiyatro sahnelerinden "tesadüfen" film setlerine geçişi 40'lı yılların sonuna denk düşen Özkul, askerliğini yaptığı dönemde, "Vatan ve Namık Kemal" adlı filmde yönetmen asistanlığı yapan arkadaşı Sırrı Gültekin'i ziyaret için Yeşilçam'a gittiği birgün ilk defa bir filmde figüran olarak rol aldı.

Üniformalı bir figüran arayışı içinde olan arkadaşının ricasını kırmayarak, biraz da komik bir anı olsun diye kamera karşısına geçti ve rol aldığı 400'ün üzerinde filmle, Türk sinemasına damgasını vuran önemli karakter oyuncuları arasına girmesini sağlayacak sinema serüveni böylece başlamış oldu.

MÜNİR ÖZKUL ÖDÜLLERİ

1967-İlhan İskender Armağanı 
1972-9. Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülü 
1991-Dümbüllü Ödülü 
1997-Altın Kelebek Ödülleri Onur Ödülü 
1999-Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü "Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü" 
2004-37. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri Onur Ödülü 
2006-Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü 
2014-18. Afife Tiyatro Ödülleri, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü
2015-T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109