Mübarek istifa edecek mi?

Mübarek istifa edecek mi?

Mübarek istifa edecek mi?
BBC'ye konuşan Mısır Başbakanı Ahmet Şefik, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in istifa edeceğini belirtti. NBC televizyonu ise Mübarek'in bu akşam görevinden ayrılacağını öne sürdü. Cumhurbaşkanı Mübarek'in konuyla ilgili açıklama yapması bekleniyor.

Birçok protestocu tarafından Mübarek karşıtı hareketin lideri olarak görülen Google'ın Ortadoğu ve Afrika Pazarlama Müdürü Vail Gonim, CNN International'a verdiği röportajda, "Size şunu söyleyeyim, bu dava uğruna ölmeye hazırım" dedi.  Mısır'da bugün 17'nci gününe giren gösterileri tetikleyen isim olan Gonim, dün yayınlanan röportajında, "Bu hayatta kaybedecek çok şeyim var. Dünyanın en iyi şirketinde çalışıyorum. Dünyanın en iyi eşine sahibim. Çocuklarımı seviyorum. Ama hayalimin gerçekleşmesi için tüm bunları kaybetmeye razıyım. Kimse bu arzumuza karşı gelemeyecek" diye konuştu.

Gonim, ölmesi halinde tüm mal varlığının eşine devri için noter aracılığıyla vekalet verdiğini de sözlerine ekledi. Günlerdir süren gösterilerde çıkan çatışmalarda hayatını kaybeden Mısırlılardan söz ederken yine gözyaşlarına hakim olamayan Gonim, artık Mübarek rejimiyle müzakere etmenin de mümkün olmadığını ifade etti.
 
Meydan okudu

Mübarek'in Devlet Başkan Yardımcısı olarak atadığı Ömer Süleyman'a da seslenen Gonim, "Beni durduramayacaksın. Beni kaçır. Tüm arkadaşlarımı kaçır. Hepimizi hapse at. Ne istersen yap. Biz ülkemizi geri alıyoruz. Siz bu ülkeyi 30 yıldır mahvettiniz. Artık yeter" dedi.

İsyan hareketini başlatan en ünlü Facebook sayfasının kurucusu olan Gonim, 12 gün gözaltında tutulduktan sonra geçtiğimiz pazartesi serbest bırakılmıştı. Gonim'in gözaltından çıkmasının ardından 25 Ocak'tan bu yana süren gösteriler tekrar ivme kazanmış, birçok Mısırlı onu, Mübarek karşıtı hareketin lideri olarak görmeye başlamıştı.


Gösteriler devam ediyor

Başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda sabah erken saatlerinde toplanan kalabalık, "Halk yönetimini devirmek istiyor", "Alaa (Mübarek'in büyük oğlu), babana söyle çeyrek yüzyıl yeter", "Süleyman'a (Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman) hayır", "Amerikan ajanlarına, İsrail casuslarına hayır", "Mübarek defol" sloganları attı.

Birçok kişi de, gösterilerin başlamasından bu yana şiddet olaylarında ölenlerin fotoğraflarını taşıdı. Meydana yeni çadırlar kurulduğu, tankların yakındaki Mısır Müzesi civarında beklemeyi sürdürdüğü, meclis binasına giden iki yolun kesildiği belirtildi.


Toplu taşım araçları şoförleri greve başladı

Mısır'da toplu taşım araçları şoförleri greve başladı. Kahire'deki otobüs sürücüleri, otobüslerini park ettiklerini ve "talepleri karşılanana kadar" kontak kapatacaklarını söylediler. Şoförler ücretlerinin artırılmasını talep ediyor. Greve 62 bin toplu taşıma aracı şoförünün katılması çağrısında bulunulduğu belirtildi. Caddelerde bazı otobüslerin görüldüğü aktarılırken, grevin ne derece yaygın uygulandığı bilinmiyor.

Göstericiler karakolu yağmaladı

Mısır'da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevden ayrılması talebiyle düzenlenen gösteriler sürerken, ülkenin kuzeydoğusundaki liman kenti Port-Said'de göstericiler karakolu yağmaladı. Görgü tanıkları, kentin Zizara bölgesinden gelen yaklaşık 3 bin göstericinin karakol binasını bastığını, polis araçlarını ateşe verdiğini belirtti. Daha sonra göstericilerin valilik binasına gittiği ve bu binayı da yağmaladıkları bildirildi.
Göstericiler dün de valinin aracını ateşe vermişti.

3 eski bakan hakkında yolsuzluk  soruşturması

Mısır başsavcısının, 3 eski bakan ve iktidar partisinin eski bir yöneticisi hakkında yolsuzluk soruşturması başlattığı bildirildi. Mısır devlet televizyonunun haberinde, haklarında soruşturma başlatılan eski bakan ve üst düzey yetkilinin, eski Ticaret Bakanı Raşid Muhammed Raşid, eski Turizm Bakanı Züheyr Garan, eski İskan Bakanı Ahmed Megrabi ve iktidar partisinin eski yöneticilerinden Ahmed Ezz olduğu belirtildi.

Milletvekili olan Ahmed Ezz'in, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in oğlu Cemal'in yakın arkadaşı olduğu ifade ediliyor. Üç bakan 25 Ocakta başlayan hükümet karşıtı protesto gösterilerinin ilk evresinde görevden aldığı kabinede yer alırken, Ezz iktidar partisinden istifa etmişti.

 
İnsan Haklarını İzleme Örgütü

Mısır'da ordunun, Tahrir Meydanındaki gösterilere katılan onlarca kişiyi keyfi olarak tutukladığı ve bazılarına işkence yaptığı iddia edildi. Merkezi New York'ta bulunan İnsan Haklarını İzleme örgütü'nden yapılan açıklamada, "31 Ocaktan bu yana Tahrir'e giden ve meydandan dönen en az 20 protestocunun askeri polis tarafından keyfi olarak gözaltına alındığı saptandı" denildi.

Örgüt, ordunun göstericilere karşı konuşlandırılmasından beri en az 119 kişinin gözaltına alındığını da bildirdi. Örgüt, en 5 işkence vakasının tespit edildiğini, serbest bırakılanlardan birinin, 1 Şubatta askerlerin en az 12 kişiye elektrik verdiklerini gördüğünü anlattığını aktardı. Ordu ise gözaltına alınan protestoculara kötü muamele iddialarını yalanlıyor.

 
'Protestocuların tüm talepleri kabul edilecek'

Mısır'da, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in derhal istifa etmesi başta olmak üzere 17 gündür başkentte protesto gösterilerini sürdüren muhaliflerin "tüm taleplerinin karşılanacağı" açıklandı. Ordu komutanlarından Hasan el Roveni, Kahire'deki Tahrir Meydanı'ndaki protestoculara yaptığı konuşmada, "istediğiniz her şey yerine getirilecek" dedi.

CNN televizyonu, aynı zamanda başkomutan olan Mübarek'in başkomutanlığı, bu nedenle ordu komutanlığına devredebileceğini ileri sürdü. Güvenlik kaynakları da, Yüksek Askeri Konsey'in tüm gün toplantı halinde olduğunu belirttiler. Ordunun konuya ilişkin yakında bir bildiri yayımlayacağı kaydedildi. Mübarek'in de kısa bir süre içerisinde halka hitap edeceği kaydedildi. Mübarek'in görevini bırakabileceği haberlerini, iktidar partisi yetkilileri de teyit etti.
 
BBC: Mübarek görevini bırakacağını açıklayabilir

İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bugün bir açıklama yaparak görevini bırakacağını söyleyebileceğini" bildirdi. Mısır Başbakanı Ahmet Şefik'in BBC'ye verdiği bilgiye dayandırılan haberde, Mübarek'in "büyük ihtimalle" bugün bir açıklama yaparak, görevini Cumhurbaşkanı Yardımcısı'na bırakacağını söyleyebileceği kaydedildi. BBC ayrıca, AFP'ye dayanarak, "Mübarek'in protestocuların isteklerini karşılayacağı" bilgisini aktarıyor. NBC televizyonu ise, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in bu akşam görevinden ayrılacağını öne sürdü.                              
(Cumhuriyet)
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER