MİT'e de sivile de özel görev zırhı Komisyonu'nda kabul edildi.

MİT mensupları ve Başbakan'ın özel olarak görevlendirdiği kişilerin özel yetkili mahkemelerde yargılanmasını Başbakan'ın iznine bağlayan yasa teklifi, Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif geçmiş soruşturmaları da kapsayacak.

MİT'e de sivile de özel görev zırhı Komisyonu'nda kabul edildi.

MİT mensupları ve Başbakan'ın özel olarak görevlendirdiği kişilerin özel yetkili mahkemelerde yargılanmasını Başbakan'ın iznine bağlayan yasa teklifi, Adalet Komisyonu'nda kabul edildi. Teklif geçmiş soruşturmaları da kapsayacak. Fidan hakkındaki soruşturma da duracak

MİT'e de sivile de özel görev zırhı

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ imzalı Akşam gazetesi haberi; MİT mensupları veya özel bir görevi ifa etmek üzere Başbakan tarafından görevlendirilen kişilerin, özel yetkili ağır ceza mahkemeleri kapsamındaki suçlarla ilgili soruşturmalarının Başbakan'ın iznine bağlanmasını öngören kanun teklifi, TBMM Adalet Komisyonu'ndan geçti.
TBMM Adalet Komisyonu'nda AK Parti Milletvekili Recep Özel imzasıyla verilen yasa teklifi kabul edildi. Teklif ile MİT mensupları veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin, görevini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı özel yetkili mahkemelerde yargılanabilmesi için Başbakan'ın soruşturma izni vermesi gerekecek.
AK Parti Milletvekili Yılmaz Tunç'un verdiği önerge ile teklife geçici madde eklendi. Geçici maddede, yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden soruşturma ve kovuşturmalarda Başbakan'ın izninin aranacağı belirtildi.
ÖZEL GÖREVLİ KİM
MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, 'MİT denilen melanetin bugün başımıza nasıl bir çorap öreceği belli değil. Hiçbirimizin güvencesi yok' dedi.
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk ise, 'Kaptı kaçtı teklifidir. Başbakan'a çete kurma yetkisi verilmektedir' dedi. Başbakan'ın özel olarak görevlendirdiği kişilerin kim olduğu konusunda ucu açık bir ifade kullanılmasını eleştiren Öztürk, 'Özel olarak görevlendirilen kişi tinerci olabilir. 'Ali Rıza Öztürk'ü temizle denilebilir. Başbakan bunu yapar mı deniyor, biz nelerini gördük. Başbakan yapmaz, başkası yapar. Uludere istihbaratını kim verdi. Bu olayın o olayla ilgili olduğunu düşünüyorum' dedi.
'SAYGISIZ' POLEMİĞİ
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise 'Türkiye'nin Başbakanını çete kurmakla, mafya kurmakla, infaz timleri kurmakla itham etmek çok büyük saygısızlıktır' dedi.
Bunun üzerine Bozdağ'a tepki göstererek, bağıran CHP'li Öztürk, 'Ben, Başbakan çete kuruyor, demedim. 'Başbakan'a çete kurma yetkisi veriyorsunuz' dedim. Sensin saygısız Sayın Bakan! Çete kurduruyor ve başına Başbakan'ı geçiriyorsunuz. Bu yargıya müdahalenin daniskasıdır' diye konuştu.
Bakan Bozdağ, konuşmasına devam ederek, 'Evet Başbakan'ı çete kurmakla ima ediyorsunuz. Ben sizi dinledim, dinleyin' diyerek Öztürk'e tepki gösterdi.

YARGISAL DENETİM YOLU

Soruşturmada Başbakan'ın izninin aranmasının soruşturmaları yargı denetiminden kaçırmak anlamına gelmediğini ileri süren Bozdağ, 'Buna karşı çıkanlar yargısal denetim yoluna başvurabilir' dedi.

ÇATLI'NIN YANINA CIA, FBI

CHP Milletvekili İlhan Cihaner de 'Cemaat, yargıyı ve emniyeti ele geçirmiştir. Bunun karşısında da hükümet ve MİT var, deniyor. Adalet Bakanı açıklasın. Başbakan'a, Cumhurbaşkanı'nda bile olmayan bir dokunulmazlık yetkisi veriliyor. Erdoğan'a çok inanıyor olabilirsiniz ama Türkiye bu emirleri pervasızca veren Başbakanları gördü' dedi. CHP'li Atilla Kart da 'Bu teklif Çatlı'ların yanına yeni CIA, FBI elemanları ekleyecektir' görüşünü dile getirdi.

İmralı'da sadece MİT yoktu

AK Parti'nin MİT kirizini aşmak üzere gündeme getirdiği yasa teklifi, muhaletin 'Yeni gladyo yaratılıyor' tepkisine neden oldu.
Teklif, TBMM Adalet Komisyonu'nda ele alındı. Başkanvekili Hakkı Köylü'nün başkanlığındaki toplantı, tartışmalarla başladı. BDP'li Hasip Kaplan, izdiham nedeniyle ayakta kalınca salonun değiştirilmesini istedi. Tartışmaların uzaması üzerine toplantı, KİT Komisyonu Salonu'na alındı.
Usul tartışması, AK Partililerin oylarıyla sonuçsuz kaldı. Daha sonra teklifin tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.

TSK DA VARDI

Hasip Kaplan, teklifin suikast ve faili meçhul cinayetlere yasal kılıf hazırladığını savunarak, şunları söyledi: 'İmralı görüşmelerinde sadece MİT yoktu. Genelkurmay, Emniyet, Jandarma, İçişleri, Milli Savunma ve Adalet Bakanlığı'ndan da 1'er kişi vardı. Onlar ne olacak? Onlara koruma yok mu? Yasa geçince her karanlık cinayetin arkasında bu korunan grup aranacak.'                           Kaynak:  AKŞAM

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109