Milas'ta bir Kültür talanı!

Milas'ta bir Kültür talanı!

Milas'ta bir Kültür talanı!
Milas'ta düzenlenen operasyonda 2 bin 400 yıllık mezar odası bulundu.


Muğla ilinin Milas ilçesinde jandarma ve polis ekiplerince düzenlenen operasyonda, Zeus Tapınağı'nın üzerindeki Menandros Anıtı'nın alt kısmındaki noktaya denk gelen ve 2 bin 400 yıllık olduğu düşünülen mezar odası ortaya çıkarıldı.

Bodrum'daki Mausoleus'un (Mozoles) babasına ait olduğu düşündüklerini belirtilen mezar olduğu yerin 10 metre altındaki noktaya Anadolu Ajansı ekibi, Milas Müze Müdürlüğü Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kazıları Genel Koordinatörü Arkeolog Halil Eskici ile birlikte ulaştı.

Halat ve merdiven yardımı ile tarihi eserlerin olduğu mezar odasına yaklaşık yarım saatte ulaşan AA ekibi, tarihi eser kaçakçılarının mezar odası ve duvarlardaki resimlere verdiği tahribatı yakından görüntüledi. Lahdin üzerindeki kabartmalarda M.Ö 4. yüzyılın ilk yarısına ait "Aslan Avı" sahnesi yer alıyor.

BİLGİLERİ DEĞİŞTİRECEK GELİŞME

Arkeolog Eskici, bulunan tarihi eserlerin arkeoloji tarihi açısından son 100 yılın en önemli tarihi eserlerinden birisi olduğuna işaret ederek, "Bulunan eser, Hekatomnos sülalesinden çok önemli bir kişiye ait olup arkeolojik anlamda bazı bilgileri değiştirebilecek niteliktedir. Mezar odasının çevresindeki foseptik çukurundan sızan atık sular bin 2400 yıllık duvar resimleri ve mezar odasına zarar vermiş. Bu zararı ortadan kaldırmak için çalışmalara başlandı. Öncelikle, duvar resimlerinin kurtarılması planlanmaktadır." dedi. 10 METRELİK TÜNEL Tarihi eser kaçakçılarının mezar odasının bulunduğu noktaya ulaşmak için 2 metre kalınlığındaki mermerleri özel ekipmanlarla deldiklerine işaret eden Eskici, "Zanlılar, yerin altındaki mezar odasına ulaşmak için ise mermerleri delerek 80 santimetre genişliğinde ve 10 metre uzunluğunda bir tünel kazmışlar.

Mezara ulaşınca, ilk olarak mezarın odasında ve lahit içinde yer alan mezar hediyelerini almışlar. Bu eserler henüz ele geçirilemedi. Daha sonra, mezar odasının çevresinde başka odalar aramak için yeni tüneller açarak mezar odasını tahrip etmişler. Tarihi eser kaçakçıları yaklaşık 1 yıl boyunca geceleri bölgede çalışmışlar. Zanlılar, mezar odasındaki lahdi pazarlamaya çalıştıkları esnada güvenlik güçlerince yakalanmışlar." diye konuştu.Zanlıların kazdığı tünel ve mezarda inceleme yapan polis ve jandarma ekipleri şaşkınlıklarını gizlemeyemedi.

MAUSOLEUS

Bodrum Müze Müdürlüğü kayıtlarında, M.Ö. 4 yüzyılda yaşadığı yer alan Pers Valisi Maussollos, yetkileri fazla olduğu için Karia bölgesinde kral gibi davranmış, kendi döneminde Bodrum Antik Tiyatro'yu yaptırmış, kendi adına Halikarnas Mozelesi'nin yapımını başlatmış, birçok kamusal alan ve surlar yaptırmış. Maussollos, döneminde Karia bölgesi en büyük sınırlarına ulaşmış. (AA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109