Mehmet Haberal Ziyaretine gidemedi cenazesine katılacak

Ergenekon sanığı CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın annesi Medine Haberal hayatını kaybetti. Haberal cezaevinden izin alıp annesini göremedi. Şimdi 2 gün izinle cenazeye gidecek.

Mehmet Haberal Ziyaretine gidemedi cenazesine katılacak

Ziyaretine gidemedi cenazesine katılacak
Ergenekon sanığı CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal’ın annesi Medine Haberal hayatını kaybetti. Haberal, annesinin rahatsızlığında izin istemiş bunun üzerine tutuklu ve hükümlülerin ağır hasta yakınlarını ziyaret edebilmelerine imkan tanıyan bir yasa taslağı hazırlanmıştı. Ancak yasa 3 aydır çıkamadığı için Haberal annesini göremedi. Şimdi 2 gün izinle cenazeye gidecek
Vatan Gazetaesinin haberi; CHP milletvekili, Ergenekon tutuklusu Mehmet Haberal’ın annesi Medine Haberal’ın durumunun ağırlaşması üzerine Baykal, Başbakan Erdoğan’dan ricada bulunmuş, bu görüşmenin hemen ardından AK Partili milletvekillerinin imzasıyla tutuklu ve hükümlülerin ağır hasta yakınlarını ziyaret edebilmelerine yönelik yasa teklifi TBMM’ye sunulmuştu. Ancak 11 Ocak’ta TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edilip Genel Kurul gündemine inen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, yaklaşık 3 aydır ele alınamadı.

Öcalan rötarı

Kapsamında Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesinin uzun süre yasaklanabilmesine imkan tanıyan madde de bulunduğu için BDP’nin yoğun tepki gösterdiği düzenlemeye, CHP de muhalefet şerhi yazmıştı. AK Parti önerisiyle Genel Kurul gündeminin ön sırasına çekilmesine karşın teklif, 4+4+4, kamu görevlileri toplu sözleşme kanunu, Denetimli Serbestlik Kanunu değişikliği gibi düzenlemelere öncelik verilince gündeminin 17. sırasında kaldı. Teklifin 2-B tasarısı ve darbelerle ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerin görüşülmesi nedeniyle bu hafta da ele alınması beklenmiyordu.

Ambulans uçak istedi

Yasa çıkana kadar Haberal’ın annesinin ölüm haberi geldi. Bunun üzerine Haberal, cenazeye katılmak için talepte bulundu. Avukatı Selen Karaçalı, 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne izin dilekçesi sundu. Dilekçede “Müvekkilimiz Mehmet Haberal’ın, annesi Medine Haberal’ın Zonguldak’ta yapılacak cenaze törenine iştirak edebilmesi için gerekli iznin verilmesini ve müvekkilimizin halen ağır sağlık sorunlarından muzdarip olduğu göz önünde bulundurularak nakil işlemleminin tercihen ambulans, uçak ya da helikopter vb. araç ile ivedilikler yapılmasını talep ederiz” dendi. Talebi değerlendiren 13. Ağır Ceza Mahkemesi yol izni hariç olmak üzere Mehmet Haberal’a cenazeye katılması için kolluk görevlileri refakatinde 2 gün izin verdi. Mahkeme 2 sayfalık kararında şunları belirtti:

‘Riski göze alarak...’

“Mehmet Haberal’ın avukatlarının vermiş olduğu dilekçede sanığın mevcut kalp rahatsızlığının stres, baskı ve üzüntü ile tetiklenerek ani ölüme sebebiyet verebileceği ileri sürülmesi karşısında, sanığın bu şartlar altında ve her türlü sağlık riskini göz alarak merasime katılmayı istemesi durumunda sanığın dilekçede belirtilen sağlık durumu nedeniyle tam teşekküllü ve uygun görülecek nakil vasıtasıyla ve inisiyatif alınması gerektirebileceğinden Silivri Cezaevi taburunda görevli en az binbaşı rütbesindeki bir subay ve emrindekiler refakatinde sadece Zonguldak ilinde yapılacak annesinin cenaze törenine katılmak üzere naklinin yapılmasına oybirliğiyle karar verildi.”

Kılıçdaroğlu kardeşini aradı

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Medine Haberal’ın ölümü nedeniyle oğlu Prof. Dr. Ali Haberal’ı telefonla arayarak başsağlığı diledi.

CHP’DEN SERT TEPKİ: AKP’nin keyfi yerine gelmedi

Haberal’ın ölmeden önce annesiyle görüşmesine imkan tanınmamasına CHP’den sert tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 3 aydır bekleyen düzenlemenin, “AK Parti ve Başbakan’ın keyfi yerine gelmediği için” görüşülemediğini öne sürdü ve “AK Parti sözünü tutmadı” dedi. CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise, “Zamane diktası, milletvekilimiz Sayın Haberal’ın annesinin vefatıyla rahatladı mı?” diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin de durumu “insanlık ayıbı” olarak niteledi.

AK PARTİ CEVAP VERDİ: CHP görüşme önerisi getirmedi

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, düzenlemenin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesinin AK Parti tarafından geciktirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Canikli, CHP’nin, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da değişiklik öngören yasa teklifinin görüşülmesini 8 Mart’tan itibaren talep ettiğini belirterek, ”Bu konuda CHP’nin iradesi 8 Mart’ta ortaya çıkmıştır. Bu tarihe kadar CHP, teklifin görüşmelerinin yapılmasını hem talep etmemiş hem de istememiştir. CHP’nin Genel Kurulu’na getirdiği 24 grup önerisinin hiçbirinde teklif yer almamıştır. Düzenleme 12 Nisan Perşembe günü TBMM Genel Kurulu’nda ele alınacak.”
                Kaynak: Ataşehirweb

Güncelleme Tarihi: 10 Nisan 2012, 11:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER