Mavi kapak oyunu deşifre oldu.. İşte böyle aldatıldık!

Yıllardır engellilere yardım etme duygusuyla mavi kapak toplatılan vatandaş, aslında büyük bir çevre kirliliğine bakın nasıl neden olmuş...

Mavi kapak oyunu deşifre oldu.. İşte böyle aldatıldık!
 Mavi kapak oyunu deşifre oldu.. İşte böyle aldatıldık!

Yıllardır engellilere yardım etme duygusuyla mavi kapak toplatılan vatandaş, aslında büyük bir çevre kirliliğine bakın nasıl neden olmuş...
Türkiye'nin son 10 yılına damgasını vuran projeler olan mavi kapak ve tekerlekli sandalye ile ilgili büyük bir skandal ortaya çıktı. Uzun bir süre "Mavi kapak getir tekerlekli sandalyeyi götür" sloganı ile gündemden düşmeyen kampanyaya okullardan kadın günlerine kadar her yerden destek gelmişti.

Bu uygulamanın büyük bir çevre kirliliğine sebep olduğunu belirten Prof.Dr. B. Gültekin Çetiner çarpıcı bir alaliz yaptı.

İşte Çetiner'in çarpıcı analizi:

NEDEN PET ŞİŞE DEĞİL DE KAPAK?

"Doğa ve insanlara çok zararlı olan pet şişeler toplanmıyor da, neden kapakları toplanıyordu. Bu mavi kapaklar çok mu kıymetli idi. Hayır. Pet şişe üreticileri, ürettikleri bu zararlı maddeyi toplamak ve dönüştürmekle yükümlü idiler. Ama bunları toplamak, biriktirmek ve dönüştürmek hem masraflı hem de zordu. Bu kadar zahmete girmektense, bürokrat ve politikacılarla kol kola girdiler ve bir çare buldular.Pet şişe kapağını toplayan, aynı miktar şişeyi toplamış sayılacaktı. Öyle ya, ellerinde kapak olduğuna göre, elbette şişesi de vardı! Peki bu kapaklar kime toplatılacaktı?"

HALK, ÇÖPCÜ GİBİ KULLANILDI!

"Burada ikinci bir oyun devreye girdi. 500 kilo kapak getirilmesi halinde, özürlülere bir adet tekerlekli iskemle verilecekti. Böylece hayırsever halkımız, kandırılarak çöpçü gibi kullanıldı. Tekerlekli iskemlede payımız olsun diye düşünen insanlar; ceplerine, çantalarına, ev ve iş yerlerine doldurdukları mavi kapakları, daha büyük toplama ünitelerine attılar. Kapaklar buradan üreticiye gitti."

TEKERLEKLİ SANDALYE VEREREK ÖVGÜ ALDILAR

"Üretici bu kapakları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na göstererek, aynı miktar pet şişe topladığını beyan etti. Hem cezadan kurtuldu, hem de teşekkür aldı. Oysa tek bir şişe bile toplanmamıştı. Denizler, göller, akarsular, yollar, parklar, bahçeler pet şişeler ile dolmuştu ama ağızlarında tek bir kapak yoktu. Üretici, fabrikatör-akıllı iş adamı, çakma piyasadan aldığı en ucuz ve sağlık için zararlı birkaç tekerlekli iskemleyi, basın huzurunda vererek bir övgü de buradan aldı."


İNSANLAR KULLANILDIKLARI İÇİN ÜZGÜNLER

"Bu yazımız ardından çok yorum aldık: Pek çok kişi, kullanıldıkları için üzgündü. Üstelik bu kullanılmaya özürlüler de alet edildikleri için iki defa üzgündüler. Bu şekilde bir kullanılmaya araç olarak kullanılan bürokrat ve siyasiler hakkında hiçbir işlem yapılmadığı için bir kez daha üzgündüler."

BU YAZI İNANMAYANLAR İÇİN YAZILDI

"Kimbilir, nerede ve kaç defa daha kullanıldıklarını, aldatıldıklarını düşündükleri için de kızgındılar. Ama bir kesim daha vardı ki, yazılanları ciddiye almıyor, inanmıyor ve eski görüşlerinde direniyorlardı. Bu kişiler ya çok 'iyi niyetli' ya da 'niyetsiz'diler. İşte bu yazı onlar için yazıldı.

ESKİ YÖNETMELİK YÜRÜRLÜKTEN KALKTI

"Eski yönetmelik yürürlükten kaldırılarak, 24.8.2011 gün 28035 sayılı Resmi Gazete'de bir yönetmelik yayınlandı. Adı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği idi. Yeni yönetmeliğin 4. maddesinde nelerin ambalaj ve nelerin ambalaj atığı” olduğununEk.1 sayılı cetvelde gösterileceği yazılı idi. Ambalaj Tanımına İlişkin Örnekler başlıklıEk:1 sayılı cetvelin, 1. maddesinde Ambalaj ve atık olarak kabul edilen maddeler sayılmıştı. Bunların arasında aynen şu madde vardı:

Su, maden suyu, meyve suyu, şampuan, deterjan ve benzeri ambalajların kapakları yani yalnızca kapak ibaresi vardı, kapağın ucunda olduğu şişelerin ismi geçmiyordu, yönetmelikten çıkarılmıştı ve kapak toplamak yeterli idi. Halkı kandırmak ve dümenini yürütmek bu kadar kolaydı. İşte böyle yönetiliyor, böyle kandırılıyorduk. Bu yazımız da hala ayılmayanlara kapak olsun!"



YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109