Masal Evi'ne parmak izi gibi kaplama! Duvarın arkasını gören şeffaf beton yapılıyor...

Masal Evi'ne parmak izi gibi kaplama! Duvarın arkasını gören şeffaf beton yapılıyor...

Masal Evi'ne parmak izi gibi kaplama! Duvarın arkasını gören şeffaf beton yapılıyor...
Masal Evi'ne parmak izi gibi kaplama!
Duvarın arkasını gören şeffaf beton yapılıyor...


Dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid tasarımı Moskova'daki 21. yüzyılın Masal Evi (Capital Hill) projesinin dış cepheleri Türk şirketi Fibrobeton'un geliştirdiği Fibro-Multiform teknolojisiyle kaplanıyor.

Bir Rus işadamının kışlık konutu olacak yapı, Moskova civarındaki Barvika Ormanları'nda bölgenin topografik yapısından esinlenerek tasarlanmış.

Türk müteahhitlik firması Ant Yapı tarafından inşa edilen proje için Fibro multiform teknolojisi ile Türkiye'deki Fibrobeton tesislerinde üretilen binlerce metrekarelik yapı kabuğunun Moskova'da montajı halen devam ediyor.

Fibrobeton Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, projeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid'in projelendirdiği Masal Evi'nin dış cephesinin nasıl yapılacağının dünyada çok tartışıldığını, sonuç olarak Fibrobeton'a karar verildiğini belirtti.

İmalatı bugünlerde sonlandırmak üzere olduklarını ifade eden Yetişener, ''Herhalde yılbaşında bitecek, şu anda inşaatı devam ediyor'' dedi.

Yetişener, ''Zaha Hadid'in bu projesi dünyada çok büyük ses getirecek görselliğe sahip. Nasıl ki parmak izinde bir parmağınız öbürünü tutmadığı gibi yaptığımız imalatta da binadaki her bir malzeme birbirinden ayrı. Bir kalıp iki defa aynı malı dökmüyor. Her malzeme parmak izi gibi bir şey'' diye konuştu.

-DUVARIN ARKASINI GÖSTEREN ŞEFFAF BETON...-

Fibrobeton olarak geliştirdikleri bir diğer ileri teknoloji ürününün ''Fibro-Transbeton'' adlı şeffaf beton olduğunu anlatan Yetişener, bu ürünü de ilk defa geçen sene yapı fuarında tanıtıklarını, bu ürünün soğuğu, kara, yağmuru geçirmezken görüntü renk ve ışık geçiren şeffaflığıyla duvarın arkasını gösteren bir beton türü olduğunu söyledi.

Yetişener, ''Bu teknoloji butik projelerde, daha ziyade bir bant halinde dekoratif amaçlı kullanılabilir. Evin içinde ışık yandığı zaman sokaktan bakan biri içerideki sülieti görüyor. Işık kapandığı zaman normal beton görüyorsunuz. Bu teknoloji Ankara'da yapılan bir medya binasının ana girişinde kullanıldı. Antalya'da çok özel bir butik otelde girişteki resepsiyon bankosu bu şekilde dizayn ediliyor. Bu üründe betonun tüm özellikleri var. Bu tarz ürünleri çok kullanıp nano teknolojiyi Türkiye'de ucuzlatmaya yönelmemiz lazım'' dedi.

-GÜNDÜZ GÜNEŞ IŞIĞINI DEPOLAYIP, GECE IŞILDAYAN BETON...-

Geliştirdikleri Fibro-Reflexbeton ürünlerinin ise gece ışık yaydığına işaret eden Yetişener, şunları kaydetti:

''Bünyesinde reflektif boyalı özel agregalar (dolgu) bulunan Fibrobeton harcı ile oluşturulan bu beton türüyle bina gündüz güneş ışığını depoluyor ve gece ekstra aydınlatmaya ihtiyaç duymadan ışıl ışıl parlıyor. Üstelik ekstra dış cephe aydınlatması yapılmayacağı için enerji tasarrufu sağlıyor. Fibro-Reflexbeton adlı ürünle binaların cepheleri gündüz normal görünümdeyken, geceleri kullanılan desene göre ışık yayıyor. Bu teknikle yapılan kaplamalar gündüz normal desen ve dokularında bir cephe kaplama malzemesi görünümünde iken geceleri kullanılan desenlere uygun şekilde ışık yaymakta, karanlıkta bu kaplama alanları çok farklı ve ışıltılı bir görünüme kavuşmakta. Cephelerde ister tüm cephe kaplama alanları isterse kısmi alanlarda uygulanabiliyor. Fibro Reflexbeton tasarımcılar için binaların gece görünümlerine yeni bir tarz getirecek olanaklar sunuyor.''

-''PORTAKALLI EKMEK SATMAYI HEDEF EDİNDİK''-

Fibrobeton'un 23 yıldır GRC cephe kaplama ürünleriyle mimaride yeni ufuklar açtığına işaret eden Dündar Yetişener, bu işe ilk başladığında arkadaşının kendisine ''Türkiye'de adam normal betonu alamıyor sen betonun içine şunu bunu koyacaksın. Bu portakallı ekmek satmaya benzer. Türkiye'de portakallı ekmek satamazsın'' dediğini anlatarak, ''Türkiye'de portakallı ekmek satacağız dedik ve bunu hedef edindik. Bugün sadece Türkiye'ye değil dünyaya portakallı ekmek satıyoruz. Şimdi portakallı ekmeği çeşitlendirdik, betonun şeffaf olmasını bunun çikolatalısı, diğer bir ürünü üzümlüsü gibi düşünün... 23 yılda 5 tane yeni ürün çıkardık'' diye konuştu.

Yetişener, şu anda Fibrobeton'da 20'den fazlası Ar-Ge'de olmak üzere toplam 726 kişinin çalıştığını, yeni ürünler geliştirerek kendi pazarlarını kendilerinin yarattığını kaydetti.

Fibro Reflexbeton ürünlerini Amerika'ya ihraç ederken, şimdi Amerika'da ufak da olsa üretim yatıklarını bildiren Yetişener, Amerika'da üretime geçen yıl başladıklarını söyledi. Yetişener, ''Amerika'ya kravatı-gömleği herkes sattı ama biz beton sattık'' diye konuştu.

Yetişener, ''Avrupa'da müze, saray projeleri yapılıyor. Biz Avrupa'daki projelere adayız, niş projelere adayız'' şeklinde konuştu.

-FİBROBETON DÜNYADA YAKLAŞIK 3500 BİNANIN DIŞ CEPHESİNİ GİYDİRDİ-

Verilen bilgiye göre, Fibrobeton; alkali rezistan cam fiberin beton harcı ile karıştırılması yoluyla elde edilen ve kalıplanan bir yapı malzemesidir. Fibrobeton, 10-15 mm kalınlıkta üretilen, alkaliye dayanıklı cam elyafı ile takviye edilmiş bir beton türü. Konuttan saraya, otel zincirinden alışveriş merkezine, hastaneden camiye, milli müzeden formula pistine kadar pek çok proje gerçekleştiren Fibrobeton dünya çapında yaklaşık 3500 binanın dış cephesini giydirdi.

Fibrobeton çehresiyle tanınan bazı binalar arasında Levent'teki Metrocity Millenium Projesi, Astoria AVM, İstinye Park, Antalya'daki Mardan Palace Otel, Ankara'da TBMM Camii, Eminönü'ndeki İstanbul Ticaret Odası (İTO), Beykoz Konakları, Florida'da North Port Scholl, Türkmenistan'da Milli Müze, Azerbaycan'da Bakü Otel bulunuyor.

ht ekonomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER