Marmara Denizi’nin en büyük yırtıcı balığı olan boz camgöz köpekbalıklarından ikisi yine ağlara takıldı.

Marmara Denizi’nin en büyük yırtıcı balığı olan boz camgöz köpekbalıklarından ikisi yine ağlara takıldı.

 Marmara Denizi’nin en büyük yırtıcı balığı olan boz camgöz köpekbalıklarından ikisi yine ağlara takıldı.
Sergilendi evcil hayvan yemi oldu

Marmara Denizi’nin en büyük yırtıcı balığı olan boz camgöz köpekbalıklarından ikisi yine ağlara takıldı. Silivri ve Yalova açıklarında avlanan balıkçıların yakaladığı boz camgözler insanlara zararlı eti nedeniyle satılamadığı için tezgahların önünde sergilendikten sonra evcil hayvan yemi yapılmak üzere fabrikalara verildi.

Denizlerimizde tükenme tehlikesi altında olan boz camgöz cinsi köpek balıkları yine balıkçı tezgahlarında sergilendi. Yalova açıklarında avlanan 2 metre 10 cm uzunluğunda, 125 kg ağırlığındaki boz camgöz Maltepe’de, Silivri açıklarında avlanan 2 metre 20 cm uzunluğunda 125 kg ağırlığındaki bozcamgöz ise Kadıköy’de balıkçı tezgahlarını süsledi.

Balıkçılar, insanın yemesi sakıncalı olan boz camgözleri satamadıklarını sadece ilgi çekmek amacıyla tezgahlarının önünde sergilediklerini belirttiler. Su ürünleri yüksek mühendisi ve Türkiye’nin önde gelen köpekbalığı uzmanı Hakan Kabasakal, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Boz Camgöz köpekbalığının avlanmasına tepki gösterdi. Kabasakal, "Boz Camgöz köpekbalıklarının eti yenmez. Bu balıklar derin sularda yaşadığı için zararsızdır. Denizlere saygılı balıkçıların böyle bir balık yakaladığında hemen bırakması gerekir. Birkaç yıla kadar neslinin devamından umudumuz kalmayacak.Derin sularda yaşadığı için insanlara hiçbir zaman karşılaşmaz ve bu nedenle hiçbir zararı yoktur” dedi.
 
Boz camgöz köpekbalığının etinin yenmediğini, yenildiğinde şiddetli ishal yaptığına da dikkati çeken Kabasakal, “Uzun bir hamilelik sonrasında ve az sayıda yavru doğurduğu için dünyada 'Kırmızı listede' olan bir balık türüdür. Dünyanın hiçbir yerinde avlanmasına için verilmez. Ancak, ülkemizde bir yasaklama olmadığı için çok ciddi zarar görüyor. Bu bireylerde yavru hayvanlar. Çünkü boz camgözler 3 metreden sonra olgunlaşır' dedi. Maltepeli Vitamin Balıkçısı’ndan Yaşar Yıldız ise, “Boz camgözlerin ekonomik değerinin olmadığını balıkçılarımıza anlatırsak daha kolay koruyabiliriz. Ağlara takılıp öldüğünde bizde tezgahımızda durması için alıyoruz” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109