Libya’ya üs, KKTC’ye asker takviyesi

Ankara, ‘sıcak bölge’de atacağı altı stratejik adımla Batı'ya ve 'gaz çetesi'ne cevap verip dengeleri değiştir

Libya’ya üs, KKTC’ye asker takviyesi
 Libya’ya üs, KKTC’ye asker takviyesi

Ankara, ‘sıcak bölge’de atacağı altı stratejik adımla Batı'ya ve 'gaz çetesi'ne cevap verip dengeleri değiştirecek.
Türkiye’nin son dönemde Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgedeki gücünü hissettirmeye başlaması emperyalist devletleri rahatsız etti. Suriye'de PKK/YPG’yi, Libya’da Hafter’i Türkiye’nin önüne sürenler, şimdi de Yunanistan’ı kullanarak Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını engellemeye çalışıyor. Ankara ise Doğu Akdeniz konusunda ise hak ve menfaatlerinden geri adım atmama konusunda kararlığını devam ettiriyor. Bu kapsamda Türkiye, Akdeniz’de askerî varlığını daha da güçlendirecek. Hem KKTC’de hem Libya’da deniz ve hava üssü kurulacak. İHA üssü olarak kullanılan Geçitkale’nin güçlü bir hava üssüne dönüştürülmesi, KKTC’ye takviye asker ve zırhlı birik çıkarılması ve füze sistemleri yerleştirilmesi de gündemde. Bu süreçte 42 yıldır kapalı olan Maraş turizme açılacak. İncilik Üssünün statüsü de yeniden gözden geçirilecek. Libya ile iş birliği derinleştirilecek. Türkiye’ye Libya’daki askerî varlığını daha da artıracak. Doğu Akdeniz’de yeni alanlarda NAVTEX ilan edilecek. Buralarda eğitim atışlarının yanı sıra sismik ve sondaj gemilerinin faaliyetleri sürecek.

S-400’LER AKTİF EDİLEBİLİR
Öte yandan testleri yapılan S-400’lerin bu süreçte menzilinin Doğu Akdeniz’i de kapsayacak şekilde aktif hâle getirilebileceği de belirtiliyor. S-400’lerin hâlihazırda aktif olduğunu söyleyen askeri uzmanlar, sistem aktif olmasa testlerinin yapılamayacağını, bunun alenen açıklanmasının ülkenin menfaatleri açısından doğru olmadığını vurguluyor. Ayrıca, Rusya ile ikinci bir S-400 anlaşmasının gündemde olduğu, ABD’nin vermediği F-35'lerin yerine de Moskova’dan 5’inci nesil savaş uçağı alımının yapılabileceği ifade ediliyor.

PROF. DR. SITKIN: GÜCÜMÜZÜ GÖSTERİYORUZ
Doğu Akdeniz’de Türkiye ile küresel ve onların bölgesel müttefikleri arasında hâkimiyet mücadelesi yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Sıtkın “Türkiye gücünü artık Doğu Akdeniz’de de gösterdi. Akdeniz’in klasik hegemon ve kolonyal güçleri Fransa, ABD, Almanya, İtalya, İngiltere’nin Türkiye’nin bölgede güçlenmesi hoşuna gitmiyor. Türkiye bir şekilde burada sınırlandırmak istiyorlar” diye konuştu. Türkiye’nin kararlı tutumunun Batılı koloniyel güçlerin ve onların bölgesel müttefiklerini akamete uğrattığını belirten Bilgin “Bugün Yunanistan’ı kışkırtmalarının arka planında da bu var” ifadesini kullandı

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109