Ladin'e 'Geronimo’ adı verilmesi Kızılderilileri kızdırdı

Ladin'e 'Geronimo’ adı verilmesi Kızılderilileri kızdırdı

Ladin'e 'Geronimo’ adı verilmesi Kızılderilileri kızdırdı
Bin Ladin’i öldürmek içi düzenlenen operasyona ‘Operation Geronimo’ adı verilmesi, Kızılderililerin büyük tepkisine neden oluyor.
ABD Özel harekat birliklerinin El Kaide lideri Bin Ladin’i öldürmek içi düzenlediği operasyona ‘Operation Geronimo’ adını vermesi ve ölüm haberinin ‘“Geronimo EKIA” (Geronimo, Enemy Killed in Action) – Geronimo, düşman operasyonda öldürüldü’ diye duyurması, Kızılderililerin büyük tepkisine neden oluyor. 1829 yılında Arizona’da dünyaya gelen Apachi lideri Geronimo, hem ABD’ye karşı hem de 1858’de tüm ailesini öldüren Meksika’ya karşı verdiği savaşla, Kızılderili tarihinin sembol isimlerinden birine dönüşmüştü.

Daha sonra teslim alına Geronimo’nun bir daha memleketi Arizona’ya dönmesine izin verilmedi. 1909 yılında attan düşerek hayatını kaybedince Oklahoma’daki kimsesizler mezarlığına gömüldü.

Kızılderili aktivist Suzan Shown Harjo, Ladin’e ‘geronimo’ kod adının verilmesinin, Amerikalının kollektif bilinçaltında ‘düşman Kızılderili’ imajının hala ne kadar derin olduğunu gösterdiğini söylüyor ve ekliyor: ‘’Bugün bile askerler arasında yabancı ülkeye gittiklerinde o ülkeyi ‘kızlderili toprakları’ diye tanımlamak çok yaygın’’.

Senato’dan da tepki geldi

‘Geronimo’ kod adına Senato Kızılderili İşleri Komitesinden de eleştiri geldi. Komite Personel Direktörü Loretta Tuell, ‘’Amerikan Kızılderililerinin en büyük liderlerinden birinin adının, Amerika’nın en çok nefret edilen düşmanlarından birine konulması büyük münasebetsizlik.’’ açıklaması yaptı. Kendisi de Idaho’daki Nez Perce kabilesi üyesi olan Tuell, Senato Komitesinin, Perşembe günü Kızıdeirlilere yönelik ayrımcılığı konuşacağı oturumda, Geronimo adının kullanılmasının da konuşulacağını kaydetti. Sioux kabilesinden yapılan açıklamada da, ‘’Bu, Amerikan Kızılderililerini terörist olarak damgalamak için başka bir girişim’’ şeklinde tepki gösterildi.
(Turkish Journal)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER