Kuzey- Güney Savaşı hala Amerikalıları bölmeye devam ediyor

Kuzey- Güney Savaşı hala Amerikalıları bölmeye devam ediyor

Kuzey- Güney Savaşı hala Amerikalıları bölmeye devam ediyor
ABD tarihinin en dramatik kırılma anı olan ve ülkeyi bölünme noktasına getiren Kuzey Güney Savaşı tam 150 yıl önce bugün başlamıştı. 12 Nisan 1861 günü başlayan ve devam ettiği 4 yıl boyunca 600 binden fazla Amerikalının can verdiği iç savaşın gölgesi bugün bile devam ediyor.

CNN’in yaptığı ankete katılan Amerikalıların dörtte biri iç savaşın taraflarından güneyli Konfederasyona, savaşı kazanıp bugünkü Amerikayı kuran kuzeyli Birlik Hükümetinden daha çok sempati duyduklarını dile getirdiler. Konfederasyon devletinin ilan edildiği Güney eyaletlerinde ise bu sempatinin oranı yüzde 40’a kadar yükseliyor. Savaşın nedeni sorulduğunda ise halkın yüzde 42’sinin ‘köleliğin devam etmesi talebinin’ Konfederasyon güçlerinin tek savaş sebebi olmadığına inandıklarını dile getirmesi dikkat çekiyor. Bu sonucu değerlendiren CNN analistleri, ülkede ırksal, kültürel bölünmüşlüğün en azından ülkenin geniş bir coğrafyasında halen devam ettiği yorumunda bulunuyor.

Ankete göre her 10 Cumhuriyetçi Partiliden 8’i, Güneyli Konfederal liderleri takdir ettiğini söylüyor. Bazı Güney eyaletlerinde Kongre binalarına Konfederasyon bayrağı çekilmesi de siyahların ve kölelik karşıtlarının büyük tepkisine neden oluyor.

1861 yılında ABD’nin köleliği kaldırmak istemesi üzerine, kölelik yanlısı 11 Güney eyaleti ABD’den bağımsızlıklarını ilan ederek Jefferson Davis liderliğinde başkenti Virginia’nın Richmond kenti olan Konfederasyon devleti ilan ettiler. Köleliği kaldırmaya çalışan 20 Kuzey eyaleti ise ‘Union (Birlik)’ adıyla anıldı. Çoğunlukla Güney eyaletlerinde devam eden kanlı savaş, 9 Nisan 1865 günü Konfederasyon güçlerinin komutanı general Robert Lee’nin Kuzeylilerin komutanı Ulysses Grant’a teslim olmasıyla sona erdi. Savaş süresince ABD Başkanı olan Abraham Lincoln bundan 6 gün sonra uğradığı bir suikast sonucu hayatını kaybetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER