Kadir Topbaş 'Fikirtepe modelini kimse beklemesin'

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, emsal beklentilerine son noktayı koydu. İstanbul'un hiçbir ilçesinde '3 emsal'in üzerine çıkmayacak. Kimse 4,14 emsal beklemesin,

Kadir Topbaş 'Fikirtepe modelini kimse beklemesin'

 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, emsal beklentilerine son noktayı koydu. İstanbul'un hiçbir ilçesinde '3 emsal'in üzerine çıkmayacak.

Topbaş, "Fikirtepe modelini kimse beklemesin" dedi. 100 metrekarelik yere en çok 300 metrekarelik inşaat izni verilecek

Kentsel dönüşümde Fikirtepe modelini bekleyenlere İstanbul'un en tepesindeki isimden, net bir cevap geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fikirtepe'nin dönüşüm için bir model olarak geliştirildiğini bu nedenle emsal değeri 4,14 olduğunu söyledi. Topbaş, oradaki emsal rakamının çok yüksek olduğunu bildiklerini belirterek "Bundan sonra İstanbul'un hiçbir ilçesinde '3 emsal'in üzerine çıkmayacak. Bu da en yüksek oranımız" dedi.


Fikirtepe'de emsal 4,14'tü

Buna göre Fikirtepe'de 100 metrekare arazisi olan bir kişi 4,14 emsalde 414 metrekare inşaat alanı elde ederken, diğer ilçelerde inşaat alanı en fazla 300 metrekareye çıkacak. Müteahhitle yüzde 55'lik anlaşma yapıldığını varsayıldığında Fikirtepe'de arsası olan 100 metrekaresini 227,7 metrekareye çıkartırken, diğer yerlerde en çok inşaat alanı 165 metrekarede kalacak.


Müteahhit kolaylık olabilir

Kadir Topbaş'ın 3 emsalin üzerine çıkmayacak söylemi müteahhitlere başka yerlerde devletin arazi verme ihtimalini de gündeme getirdi. Çünkü bazı ilçelerde emsaller 7-8. Bu tür ilçelerde müteahhitlerin masrafını karşılaması 3 emsalle pek mümkün olmayacak. Önümüzdeki dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müteahhite 'gel Zeytinburnu'nda dönüşüm yap sana başka bir ilçeden arazi vereceğim' diyebilir.

 

Farklı bölgelere taşınma

Yine emsalin yüksek olduğu eski yapılarda yeni inşa edilecek binalar 3 emsalin üzerine çıkmayacağı için emsali yüksek olan ilçelerde oturan kişilere emsali düşük olan farklı ilçelerde ev verilebilecek. Kentsel dönüşümde amaç kesinlikle yerinde dönüşüm. Ama bunun imkânsız olduğu bölgelerde bu tür değişimler gündeme gelebilecek.


Planlama önemli

 Kentsel dönüşümde en önemli sorunun planlama olduğunu belirten Mesa Mesken Başkanı Erhan Boysanoğlu, "Emsal Maslak'ta 7-8 olabilir. Ama boğazda 3 olmaz. Müteahhitlere farklı bölgelerden arazi verilerek veya dönüşüme konu evde uzun vadede kredi imkanları yaratılarak dönüşüm başarıya ulaşır" dedi

 
İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım'da İstanbul'da imarlı olan yerlerde emsalin genelde 2,07'yi geçmediğini belirterek, şunları söyledi: "Geçen yerler yüzde 5'i bulmaz. Bu bölgelerde farklı bölgelere yerleşim sözkonusu olabilir. Ama 2,07 olan yerlerde emsal 3 olunca müteahhitler dönüşüme çok rahat katkıda bulunabilir. Dönüşüm her kesim fedakarlık yaparsa başarıya ulaşır" dedi.

Güncelleme Tarihi: 29 Haziran 2012, 18:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109