Kaddafi, Misrata Limanı'nı ele geçirdi Binlerce yabancı işçi zor durumda

Kaddafi, Misrata Limanı'nı ele geçirdi Binlerce yabancı işçi zor durumda

Kaddafi, Misrata Limanı'nı ele geçirdi Binlerce yabancı işçi zor durumda
Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı tankçı birliklerin, hala Misrata kent merkezinde oldukları bildirildi.

Bir görgü tanığı Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, Batılı güçlerin düzenledikleri hava saldırısında Kaddafi'ye bağlı birliklerin Misrata dışındaki tanklarını vurduklarını, ancak kent merkezinde hala tankların bulunduğunu söyledi.

Kaddafi'ye bağlı birliklerin bugün ayrıca Misrata Limanı'nın kontrolünü ele geçirdikleri, deniz yoluyla ülkeden ayrılmaya çalışan Sahra Altı Afrikasından ve Mısır'dan gelen göçmen işçilerin burada sıkıştıkları belirtildi.

KOALİSYON TACURA'YI BOMBALADI

Libya'da, koalisyon güçlerinin başkent Trablus'un Tacura bölgesini bombaladığı bildirildi.Görgü tanıkları, Trablus'un yaklaşık 30 kilometre doğusundaki Tacura bölgesinin bugün bombalandığını söyledi. Devlet televizyonu da bölgedeki askeri ve sivil alanların havadan vurulduğunu duyurdu. Bombardımanda can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor. Koalisyon güçlerinin, Kaddafi'nin Guededfa aşiretinin yaşadığı Sebha kentini bombaladığı bildirildi. AFP'ye açıklama yapan bir görgü tanığı, başkent Trablus'un 750 kilometre güneyindeki Sebha kentinin dün akşam ve bu sabah havadan bombalandığını belirtti. Dün ise Kaddafi'nin Ecdebiye'deki karargahına hava saldırısı düzenlendiği bildirilmişti. Bölgedeki AFP muhabiri ise Trablus'un merkezinden uçaksavar ateşi seslerinin geldiğini kaydetmişti.

CAMERON: LİBYA'DA BM KARARINA BAĞLI KALINMASI ÖNEMLİ

İngiltere Başbakanı David Cameron, Libya'daki koalisyon güçlerinin BM kararına bağlı kalmasının ve bu kararın dışına çıkmamasının önemli olduğunu söyledi.
Cameron, İngiltere'nin Nottingham kentinde yaptığı konuşmada, "Bu karardan, daha ileriye gitmememiz önemli" dedi. İngiltere Başbakanı ayrıca, Libya'ya yönelik operasyonun "Bingazi'de olası bir katliamı önlediğini" kaydetti.
Bu arada İngiltere Savunma Bakanlığı, İngiliz güçlerinin Libya hava savunma sistemlerine yönelik füze saldırılarının dün akşam da devam ettiğini bildirdi.
İngiltere Libya'ya yönelik operasyonun gidişatından memnun olduğunu açıklarken, Londra'da gelecek hafta Libya'ya ilişkin uluslararası bir konferans yapılması bekleniyor.

MERKEL MÜLTECİLERE YARDIM ETMEK İSTİYOR

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Libya'dan kaçan mültecilere yardım edilmesi gerektiğini söyledi. Merkel, bugün Federal Mecliste AB zirvesine ilişkin yaptığı hükümet açıklamasında, Alman hükümeti için Libya'daki savaştan kaçan mültecilere insani yardım yapılmasının çok önemli olduğunu belirterek, "Libya'dan gelmesi olası iç savaş mültecilerinin dayanışmamıza ihtiyacı var" diye konuştu. Libya'dan Almanya dışında diğer AB ülkelerine kaçan mültecilere de yardım etmeleri gerektiğini ifade eden Merkel, ancak bu mültecilerin Tunus'tan gelen mültecilerden farklı değerlendirilmesi gerektiğini, Tunus'ta artık özgürlüğün sağlanmaya başlanmış olduğunu kaydetti.

YAKIT SIKINTISI UYARISI

Enerji sektöründen bir Libyalı yetkili, yakıt sıkıntısı bulunduğunu, sorunu çözmeye çalıştıklarını ifade etti. Aynı yetkili, Libya'ya yakıt taşıyan bir geminin yolda olduğunu, ancak Amerikan, Fransız veya diğer koalisyon güçlerinin gemiyi durdurması ya da bombalamasından endişe ettiklerini söyledi. Libyalı yetkili, bu geminin Trablus Limanı'na ulaşması halinde yakıt sıkıntısı sorununun çözülebileceğini belirtti.

İTALYA'DA MECLİS HÜKÜMETE YETKİ VERDİ

İtalya Temsilciler Meclisi, bugün yapılan Libya özel oturumunda hükümete, uluslararası güçlerin bu ülkeye düzenlediği harekata katılma yetkisi verdi.

"FRANSIZ UÇAĞI LİBYA SAVAŞ UÇAĞINI VURDU"

Bir Fransız uçağının, uçuşa yasak bölgeyi ihlal eden Libya savaş uçağını düşürdüğü belirtildi. ABC News, Fransız uçağının Libya uçağını vurduğunu duyurdu. Reuters ajansı haberi doğrulamaya çalıştığını bildirdi.

KANADA, LİBYA İÇİN 2 KEŞİF UÇAĞI YOLLADI

Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay, Libya'daki koalisyon güçlerinin operasyonlarında görev yapmak üzere 2 adet CP-140 Auroras tipi keşif uçağının bölgeye gönderildiğini açıkladı.

Peter MacKay, keşif uçaklarının, bölgede görev yapan savaş uçaklarına stratejik bilgi sağlamada önemli görev yapacaklarını belirtti.

CP-140 Auroras keşif uçakları 17 saat havada kalabiliyor. Uçaklar, son teknoloji ürünü radar, tarama ve keşif cihazları ile donatılmış durumda. Kanada'nın bölgedeki askeri varlığı, son 2 keşif uçağı ile artarken, askeri personel sayısı da 435'e yükseldi.

"PARLAMENTODAKİ OYLAMADAN SONRA BRÜKSEL'DE TEKRAR GÖRÜŞÜYORUZ. BU KONUDA HEMEN HEMEN AYNI FİKİRDEYİZ"

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, TBMM'deki tezkere oylamasından sonra Türkiye ile Brüksel'de tekrar görüşüldüğünü belirterek, "Bu konuda hemen hemen aynı fikirdeyiz" dedi.

Tunus'un milli günü resepsiyonuna katılan Büyükelçi Ricciardone,  gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ricciardone, ABD'nin Libya'da Türkiye ile çok önemli bir işbirliğinin olduğunu belirterek, NATO hattında da çok yakın bir şekilde görüşüldüğünü dile getirdi.

"Özellikle bugün parlamentodaki oylamadan sonra Brüksel'de tekrar görüşüyoruz. Bu konuda hemen hemen aynı fikirdeyiz" diye konuşan Ricciardone, Libya için Türkiye ile "aynı kaygıları paylaştıklarını" ifade etti.

Ricciardone, Libya'da çok kompleks ve çok yönlü bir operasyon yürütüldüğünü ancak her şeyin BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca yapıldığını vurguladı.

BMGK kararına göre de en önemli şeyin Libya halkını korumak olduğunu dile getiren Ricciardone, "Endişemiz bu, bu konuda da aynı fikirdeyiz" diye konuştu.

''TÜRKİYE'YE ŞÜKÜR''

Türkiye'nin bölgedeki rolüne de işaret eden Ricciardone, "Türkiye'nin rolü benzersiz. Tarihi ve kültürel nedenlerle Türkiye'nin uzmanlığı çok özel. Beraber gayet güzel işbirliği yapabiliriz" şeklinde konuştu.

Geçen hafta Libya'daki New York Times muhabirlerinin serbest bırakılmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Ricciardone, "Türkiye'ye şükür" diyerek katkıları için Türkiye'ye teşekkür etti.

Türkiye'de basın özgürlüğü konusundaki görüşleri ile gündeme gelen ABD Büyükelçisi Ricciardone, gazeteci Ahmet Şık'ın kitabı için bir yayınevinde yapılan aramalar ve kitabın tüm nüshalarının toplatılması ile ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, "Bu konuda bir şey ilave edemem. Yeni bir şey yok. Prensibimiz malumdur" dedi.

LİBYA DEVLET TELEVİZYONU: ''TRABLUS VE TACURA VURULDU''

Libya devlet televizyonu, koalisyon güçlerinin hava saldırısında başkent Trablus ile Tacura kentlerinde yerleşim yerleri ile askeri bölgelerin hedef alındığını bildirdi.

Libya devlet televizyonunun haberini duyuran Reuters ajansı, Batılı koalisyon güçlerinin daha önceki saatlerde Libya içlerindeki askeri hedefleri vurduğunu kaydetti.

Ajansa göre televizyon ayrıca, Libya hükümetinin, Uganda'nın Libya'daki durumla ilgili Afrika Birliğinin olağanüstü toplantı düzenlemesi çağrısını memnunlukla karşıladığını belirtti.

Uganda Devlet Başkanı Yoveri Museveni hafta başında, koalisyon güçlerinin müdahalesini kınadığını açıklamıştı.

REUTERS: ''CLINTON, LİBYA TOPLANTISI İÇİN LONDRA'YA GİDİYOR''

İngiliz Reuters ajansı, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Libya konusunda bir toplantı için salı günü Londra'ya gideceğini duyurdu.

Ajans, haberinin kaynağı olan ABD'li yetkilinin, Clinton'ın Londra ziyaretiyle ilgili ayrıntı vermediğini kaydetti.
habertürk

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER