İstihdamda Engelleri Kaldırmalıyız

Birleşmiş Milletler, engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 1992 yılında, 3 Aralık tarihini “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etti.

İstihdamda Engelleri Kaldırmalıyız
 İstihdamda Engelleri Kaldırmalıyız

Birleşmiş Milletler, engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla 1992 yılında, 3 Aralık tarihini “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etti.

Engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çeken TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan, “BM istatistiklerine göre dünya nüfusunun yüzde 15’i engelli bireylerden oluşuyor. Engellilerin daha iyi şartlarda yaşaması için istihdam üzerinde durulması gereken bir konu. Daha fazla ve daha iyi şartlarda engelli istihdamı, derneğimizin üzerinde çalıştığı önemli bir husustur. İstihdamda engelleri kaldırmalıyız” dedi.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) verileri doğrultusunda, 2016 sonu itibarıyla engelli çalıştırmakla yükümlü 806 kamu kurum ve kuruluşunun bulunduğu ifade ediliyor. 806 işletmenin, toplamda 8 bin 206 engelli istihdamı zorunluluğu varken; rakamlar 10 bin 822’ye ulaşıldığını gösteriyor. Özel sektörde ise engelli işçi çalıştırması zorunlu olan 18 bin 332 işveren var. 92 bin 413 engelli personel, özel sektörde istihdam ediliyor.
Mesleki Eğitimler Ekonomiye Can Verecek
Engelli İstihdamının sadece kâğıt üzerinde geçerli olmaması gerektiğini söyleyen Doğan, “Çalışma hayatına katılım, engelli bireyler için bir toplumsal katılım aracıdır. Dünyanın her yerinde engelli bireyler işverenler tarafından daha kırılgan, verimli çalışamayan, iş kazalarına maruz kalabilen, iş yerinde masraflı personeller olarak görülebilmektedir. Bu duruma engelli bireyler tarafından da bakmamız gerekmektedir. Engelli bireyler için bu kadar ön yargı ile savaşmak, engelsiz bireylerin çabalarından çok daha fazlasını gerektirmektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki engelli bireylerin yetkinliklerine uygun şekilde istihdamları sağlandığında sorumluluk alarak iş bilincine sahip, verimli bir şekilde iş hayatına katılım sağlayabilmektedirler. Bu sayede engelli bireylerimiz yaşam koşullarını olumlu yönde etkileyebileceği gibi ülke ekonomisine de fayda sağlamaktadır. Bu kapsamda özellikle mesleki eğitim ve yaşam boyu öğrenme hizmetlerinin yaygınlaştırılması engelli bireylerin istihdamı için büyük önem taşımaktadır.” diye konuştu.


Engelli İstihdamına Tam Destek
Engelli istihdamının devlet tarafından da çeşitli desteklerle teşvik edildiğini belirten Doğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Engelli çalıştıran işverenlere prim teşviki sağlanmakta ve kendi işini kurmak isteyenlere hibe desteği de verilmekte. İş hayatına işveren ya da işçi olarak katılım sağlayan engelli bireyler toplumsal refahımız için de büyük fayda sağlamaktadır. Bizim gibi sivil toplum kuruluşlarına düşen, insanların akıllarındaki yargı engellerini ortadan kaldırmaktır. TÜMSİAD olarak bu destek ve teşviklerde üstümüze düşen görevleri yerine getiriyoruz ve getirmeye de devam edeceğiz.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109