İstatistik gizleyen TÜİK’e suç duyurusu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 1 Ağustos 2019 açıklamak zorunda olduğu Suça sürüklenen çocuklar 2018 istatistiklerini halen açıklamadı.

İstatistik gizleyen TÜİK’e suç duyurusu
 İstatistik gizleyen TÜİK’e suç duyurusu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 1 Ağustos 2019 açıklamak zorunda olduğu Suça sürüklenen çocuklar 2018 istatistiklerini halen açıklamadı. TÜİK hakkında suç duyurusunda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “1 Ağustos 2019’da açıklaması gereken Suça sürüklenen çocuklar 2018 istatistiklerini açıklamayan TÜİK, bu istatistikleri 2020 yılı istatistik takviminden de çıkarmıştır” dedi.

 
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Ulusal Veri Yayımlama Takvimi’ne göre 1 Ağustos 2019 tarihinde saat 10:00’da yayınlanması gereken “Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuklar, 2018” verilerini açıklamadığı için TÜİK Başkanı Yinal Yağan ve TÜİK görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.
 

CHP’li İlgezdi 5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanununun 12 maddesine göre “Başkanlık ve Programda yer alan kurum ve kuruluşlar, üretilen resmî istatistiklere, Programda belirtilen standart ve yayın tarihine uyarak, tüm kullanıcıların kolay ve eşit şartlarda erişmesini sağlayacak tedbirleri alırlar” hükmünü hatırlatarak, “Bu istatistikleri açıklamayan yetkililer Türk Ceza Kanununun 275’inci maddesine göre ‘Kamu görevlisinin görevini kanunun öngördüğü şekilde yapmaması şeklindeki görevi kötüye kullanma suçunu ve kamu görevlisinin görevini zamanında yapmayıp geciktirmesi, yani görevi ihmal şeklindeki görevi kötüye kullanma suçunu’ işlemektedirler, bu nedenle haklarında suç duyurusunda bulundum” dedi.

 
Kanunun açık hükmüne rağmen, TÜİK’in her yıl 1 Ağustos’ta açıkladığı ve 2019 yılı istatistik takviminde yer alan “Güvenlik Birimlerine Getirilen Çocuklar 2018” istatistiklerini açıklamamasının üzerinden 5 aydan fazla geçtiğini hatırlatan Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, “2020 yılı istatistik takviminde de 1 Ağustos 2020’de Güvenlik birimine gelen veya getirilen çocuk istatistikleri yer almamıştır” açıklamasında bulundu.  

 
Gamze Akkuş İlgezdi “1 Ağustos 2018’de açıklanan ‘Güvenlik Birimlerine Getirilen Çocuklar 2017’ verilerine göre güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuk sayısı 2017 yılında 335 bin 242 olmuştu. Bu rakam o zaman büyük bir infial yaratmış, ulusal ve uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. TÜİK 2019 yılında görevini yapmayarak bu verileri açıklamadı, 2020 Ulusal Veri Yayımlama Takvimi’nden de  ‘Güvenlik Birimlerine Getirilen Çocuklar 2019’ verilerini çıkardı. TÜİK açıkça veri gizleyerek yaşanan sorunların üzerini örtmeye, sorunları göstermemeye çalışıyor ve açıkça suç işliyor” dedi.

 

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109