İSTANBULA RUS AJANLAR GELDİ

İSTANBULA RUS AJANLAR GELDİ

İSTANBULA RUS AJANLAR GELDİ
7 yıllık operasyon sonucu FBI’ın yakaladığı 11 Rus ajanından Anna’nın İstanbul’da kaldığı ortaya çıktı. ABD’de Federal Soruşturma Bürosu (FBI) dedektiflerinin gerçekleştirdiği son yılların en büyük casusluk operasyonunda yakalanan Rus ajanlarından Anna Chapman’ın, bir dönem İstanbul’da da bulunduğu ortaya çıktı. Anna’nın İstanbul’un Ortaköy, Sultanahmet, Boğaziçi gibi dünyaca ünlü birçok mekânında çekilmiş fotoğrafları bulunuyor.

FBI dedektiflerinin 7 yıllık bir soruşturma sonunda geçen pazar günü tutukladığı 11 casustan biri olan 28 yaşındaki Anna Chapman’ın Facebook’a koyduğu 90’ı aşkın fotoğraftan birisinin İstanbul’daki Les Ottomans Oteli’nde çekildiği belirlendi. Chapman’ın siteye koyduğu diğer fotoğraflarda ise arkadaşlarıyla Ortaköy ve Sultanahmet meydanlarını ziyaret ettiği, ayrıca Boğaz turuna çıktığı görülüyor. Chapman’ın daha eski tarihlerde de Türkiye’yi ziyaret ettiğini gösteren fotoğraflar bulunuyor. Chapman’ın son İstanbul fotoğraflarını siteye 15 Mayıs’ta girdiği belirtildi.

LONDRA’DA DA KALDI
Kızıl saçları ve yeşil gözleriyle dikkat çeken, medya tarafından “Femme Fatale” (Ölümcül Kadın) diye nitelenen Chapman’ın, ABD’ye gitmeden önce 5 yıl İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşadığı, bu dönemde bir İngilizle evli olduğu da ortaya çıktı. Chapman’ın eşinden boşandıktan sonra şubat ayında Moskova’dan New York’a taşındığı ve Londra’daki bir yatırım şirketinde de uzun süre çalıştığı belirtildi. Chapman’ın tutuklanmasına karar veren ABD mahkemesi, Rus kadının şirketlerinin toplam değerinin 2 milyon dolar olduğunu açıkladı.

MI5 harekete geçti
Anna Chapman’ın bir dönem İngiltere’de faaliyet gösterdiğinin ortaya çıkmasının ardından İngiliz istihbarat servisi MI5 de, Soğuk Savaş döneminden bu yana ilk kez ülkedeki Rus ajanlarını deşifre etmek için harekete geçti. MI5, halen 20 farklı ülkeden ajanların İngiltere’de kol gezdiği görüşünde. İngiliz istihbarat birimine göre sadece Rusya’ın Rus Elçiliği personeli dışında İngiltere’de 30 ajanı var.

‘İNSAN’ UZMANI
Kendisini “insan kaynakları, teknoloji ve emlak dahil birçok sektörde uzman” bir iş kadını olarak tanımlayan Chapman, hafta sonunda New York’taki bir restoranda FBI ajanlarınca tutuklanmıştı. Ajanlık yaparken “Irina Kutsov” sahte ismini kullanan Chapman’ın gerçek soyadının “Kuşçenko” olduğu söyleniyor. ABD’li yetkililer, Ukrayna’da doğduğu belirtilen genç kadının Volgograd kentinde büyüdüğünü ve özel eğitim almış bir casus olduğunu öne sürüyor.

FACEBOOK MESAJLARI
Chapman’ın Facebook’taki sayfası üzerinden Moskova’daki üstlerine şifreli mesajlar yolladığı tahmin ediliyor. Chapman ve FBI operasyonunda yakalanan zanlılardan Mikhail Semenko’nun Facebook ve “odnoklassniki.ru” adlı Rus sosyallleşme sitesindeki sayfalarına yüzlerce destek mesajı geliyor. Sitelere mesaj atan çoğu Rus, Chapman ve Semenko’nun masum olduğunu, ABD’nin yaptığı operasyonun da “Ortaçağ’daki cadı avlarına” benzediğini söylüyor.

İSTANBUL’U GEZDİ
Amerika’da yakalanan 11 ajandan biri olan “Irina Kutsov” kod adlı Anna Chapman’ın (28) Boğaz’daki Ottomans Otel’in içinde çekilen fotoğraflarını Habertürk buldu. Ancak otel ajanı hatırlamadı.

‘Fotoğraflar otelimizde çekilmiş ancak başka bir isimle kalmış’
Otel yönetimi Chapman için “Kayıtlarda böyle bir isim yok. Otelimizde kalmış, ancak başka bir isim kullanmış olabilir” dedi. Ukrayna kökenli ajan, halen Amerika’da sorgulanıyor.

İstanbul Kuruçeşme’deki Les Ottoman’s Hotel Halkla İlişkiler Müdürü Burcu Bayındır, “Yaptığımız incelemede, Anna Chapman veya ajan olarak kullandığı diğer isimler Anna Kuschenko ve İrina Kustov adıyla otelimizde kimsenin kalmadığını tespit ettik. Ancak kadının, fotoğraflarından bizim otelimizde kaldığı anlaşılıyor” diye konuştu.

Otelin sahibi Ahu Aysal ise “Otel benim evim değil. Her gelenden pasaport istiyoruz ama sicilini almamız mümkün değil. Otelde başka isimle kalmış olabilir. Otelimiz herkese açıktır” dedi. 2006 yılında hizmete giren ve geçtiğimiz yıl dünyanın en iyi butik oteli seçilen Les Ottoman’s Hotel’de süit odaların fiyatları 800-3500 Euro arasında değişiyor.Kaynak

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER