İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ ERTELEME

İş sağlığı yasası bazı yazılı ve görsel basında 6331 sayılı Kanun ertelendi, iş sağlığı ve güvenliği kanunu ertelendi, iş sağlığı ve güvenliğine erteleme gibi başlıklarla haber yapıldı.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ ERTELEME
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ ERTELEME 

Kamuoyunda torba yasa olarak bilinen ve 2 Agustos 2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hukmunde Kararnamelerde Degişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 56. maddesiyle, 6331 sayılı İş Saglığıve Guvenligi Kanununda yer alan bazı yükümlüğlükler ertelendi.
İş sağlığı yasası bazı yazılı ve görsel basında 6331 sayılı Kanun ertelendi, iş sağlığı ve güvenliği kanunu ertelendi, iş sağlığı ve güvenliğine erteleme gibi başlıklarla haber yapıldı
 
Bilindiği gibi, 30/06/2012 tarih ve 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği amir hükmü olan 50 kişinin altında istihdam yapan az tehlikeli işletmelerde de iş sağlığı güvenliği uzmanı ve işyeri hekimibulundurma zorunluluğu 01 Temmuz 2016 Cuma gününden itibaren yürürlüğe girdi. 
01/07/2013, yani resmi gazetede yayınlandığı tarihten bir sene sonra yürürlüğe girecek olan yasa, önce 01.01.2014 tarihine, 50’ den az çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işyerleri ise 01.07.2016 tarihine ertelendi. Belirtilen tarih geldi, çattı. Bilgi notunu burada da sizlerle paylaştık. Artık erteleme olmaz derken, önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, 50 kişiden az çalışanı bulunan ve “az tehlikeli” sınıfında olan işyerleri ile kamu kurum ve kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliği düzenlemelerinin tamamının yürürlüğe girdiğini uygulamada herhangi bir ertelemenin söz konusu olmadığını belirtti.  
Soylu iş sağlığı ve güvenliği hizmetinin 2017’ye kadar olan sürecin programlı denetim kapsamında bir denetim yapılmayacak ancak buna karşılık şikayet üzerine yapılan denetimlerde de cezadan çok yönlendirici ve uyum sağlayıcı bir yaklaşım içinde olacaklarını belirtti.  Bakan Soylu  2017’ye kadar süreci izleme değerlendirme dönemi olarak değerlendireceğiz.” Dedi.  
Başbakan ise 6331'in bazı maddelerinin altyapı yetersizliği sebebiyle 1 yıl erteleneceği ifade etti. Fakat, erteleme hakkında henüz yasal düzenleme yapılmamıştır. Özetle; 50’ den az çalışanı olan az tehlikeli işyerleri bir süre daha iş güvenliği hizmeti almadan çalışabilirler. Tehlikeli ve çok tehlikeli firmalar ise tek çalışanı dahi olsa, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinden ise 50’ den fazla çalışanı olanlar, iş güvenliği hizmeti almaya devam edeceklerdir. 
Yasa ertelensin veya ertelenmesin, cezai yaptırım olsun veya olmasın, LÜTFEN bizler, insana önem veren bir bilinçle işyerimizde uygun iş sağlığı ve güvenliği koşullarını sağlayalım. 
İş güvenliği konusunda tüm sorularınız için 0 216 315 13 18 ve 0532 613 87 18 nolu GSM’den bize ulaşabilirsiniz.          
Makine Müh. Serpil HAVAOĞLU
İş Güvenliği Uzmanı
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı
 

 
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER