İnternet gazeteciliği kursu başlıyor

İnternet gazeteciliği kursu başlıyor

İnternet gazeteciliği kursu başlıyor

İnternet gazeteciliği kursu başlıyor

Medya Derneği, internet habercisi olmak isteyen amatör veya profesyonel gazetecilere dijital gazetecilik etiğine giriş kursu verecek.

Medya Derneği, uluslararası gazetecilik kuruluşu ICFJ ile ortaklaşa yeni bir kurs başlatıyor: "Dijital Gazetecilik Etiğine Giriş". Kursun eğitmenliğini deneyimli gazeteci-yazar Serdar Kuzuloğlu yapacak. Kursun içeriği, Indiana Üniversitesi Gazetecilik Okulu Profesörü Sherry Ricchiardi tarafından hazırlanıyor.
Medya Derneği ve International Center for Journalists'in (ICFJ) birlikte düzenlediği "Dijital Gazetecilik Etiğine Giriş" kursu 1 Ekim - 12 Kasım tarihleri arasında internet üzerinde ücretsiz gerçekleşecek. Kursa son başvuru tarihi 24 Eylül. Kursa ulusal ve yerel basından 35 gazeteci kabul edilecek. 6 hafta sürecek kursta katılımcılar dijital gazeteciliğin avantajlarına yakından bakma fırsatı bulacaklar. Yazar Murat Uyurkulak'ın moderatörlüğünü üstleneceği kursta tartışılacak konulardan bazıları şöyle:

• İnternet okurları, yazılı basın okurlarıyla aynı standartlarda haber almayı hak ediyor mu? Yoksa online gazetecilik farklı standartlar mı gerektiriyor?
• İnternet sayesinde son dakika haberleri dünyaya anında ulaştırılabiliyor. Peki ama internetteki son dakika haberleri ne kadar doğru?
• Hız ve rekabet, habercilikte belirleyici etkenler olursa, haberin gerçekliği ve kaynağını doğrulama gibi ilkeler göz ardı edilir mi?
Online kurslarla başlayan çalışma, Ocak ayında İstanbul'da düzenlenecek atölye çalışmasıyla daha da pekişecek. Medya Derneği, atölye çalışmasında oluşturulacak etik ilkeleri yaygınlaştırmak için çeşitli çalışmalar yapacak.

Gazeteciler Nasıl Seçilecek?
İnternet üzerinden online olarak düzenlenecek kursa katılacak gazetecilerin seçimi, M. Serdar Kuzuloğlu, Medya Derneği ve ICFJ tarafından yapılacak.

Kurs bitiminde workshop
Kursun bitiminde seçilecek katılımcılar İstanbul'da düzenlenecek workshopta bir araya gelecekler. Bu çalışmaya katılacak gazetecilerin seçimindeki ana kriterler kursa katılım seviyesi ve hazırlanacak ödevlerin içeriği olacak. 2011 yılının Ocak ayında gerçekleşecek atölye çalışması, Türkiye'den ve ABD'den deneyimli gazeteciler tarafından yürütülecek.

Nasıl başvuracaksınız?
• //e-learn.icfj.org/course/view.php?id=148 adresine girin.
• "Yeni hesap oluştur" bağlantısına tıklayın.
• Kayıt formunu tamamlayın.
• E-postanızı kontrol edip hesabınızı doğrulayın.
• Siteye giriş yapıp dijital gazetecilik etiğine giriş kursu bağlantısını tıklayın.
• Kurs başvuru formunu doldurun.

Medya Derneği Hakkında:
Medya Derneği daha demokratik bir toplum için medyanın kalite standartlarının yükseltilmesini teşvik eden, destekleyen ve yönlendiren bir sivil toplum kuruluşudur. Medyada fikir özgürlüğünü, etik ilkeleri, çeşitliliği ve dürüstlüğü savunan Medya Derneği, demokrasinin yanısıra evrensel insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne inanır. Medya Derneğinin hedefleri arasında; medyanın ve gazetecilerin kalite standartlarının yükseltilmesi, basın özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesi ve medyadaki çeşitliliğin savunulması, medyayla ilgili teknolojik gelişmelerin anlaşılarak, etkin biçimde kullanılmasına yardımcı olunması yer almaktadır.

ICFJ Hakkında:
Uluslararası Gazeteciler Merkezi (ICFJ), kâr amacı gütmeyen, profesyonel bir kuruluş olup, dünya genelinde kaliteli gazeteciliğin öncülüğünü yapmakta, bağımsız ve etkin medyanın insanlığın gelişimi açısından çok önemli olduğuna inanmaktadır. ICFJ, 1984'ten bu yana, 176 ülkede 50 bini aşkın gazeteciyle doğrudan çalışmıştır. Gazeteciliğin standartlarını yükseltmeyi amaçlayan ICFJ, dünya çapında, gazeteciler ve medya yöneticileri için uygulamalı eğitimler, çalıştaylar, seminerler, burslar ve uluslararası değişim programları sunmaktadır.

Eğitimciler Hakkında
M. Serdar Kuzuloğlu:
Radikal gazetesinde hazırladığı Sanal Alem sayfasıyla tanınan Serdar Kuzuloğlu, 1995 yılında Posta gazetesinin kurucu ekibinde düzeltmen olarak başladığı gazeteciliğe yazı işlerinde devam etti. 1995-1996 yılları arasında aynı gazetede bilim-teknik sayfalarının editörlüğünü yaptı. 1996-1997 arasında Fanatik gazetesinin, 1998-2007 arasında Radikal gazetesinin web sitesini kurup, yönetti. Radikal sitesi, üyelerin yazar ve haberlere yorum yazabilmesi, puan verebilmesi, kişisel sayfa hazırlayabilmesi gibi o dönemin yenilikçi özellikleriyle, Altın Örümcek yarışmasında 2004 ve 2005 yıllarında üstüste interneti en verimli kullanan medya sitesi ödülünü aldı. Bilişim ve teknoloji alanında çalışmalarıyla tanınan Kuzuloğlu, farklı zaman dilimlerinde PC Magazine, PC Life, Computerworld ve PC World dergilerinde düzenli köşe yazıları da yazdı. Kuzuloğlu teknoloji ve yaşama etkileri konusunda eğitim kurumlarında dersler de vermektedir.

Sherry Ricchiardi:
Indiana Üniversitesi Gazetecilik Okulu Profesörü Sherry Ricchiardi, akademik nitelikli gazetecilik dergisi American Journalism Review'ün, uluslararası konulardaki uzman yazarıdır. Uzmanlık alanları arasında medya etiği, araştırmacı gazetecilik ve travma meseleleri yer alıyor. Columbia Üniversitesi'ndeki Dart Travma ve Gazetecilik Merkezi'nin danışma komitesi üyesi olan Ricchiardi aynı zamanda Washington'daki Savaş Suçları Projesinde danışmandır ve çatışma bölgelerinde gazetecilik konusunda bir atölye çalışmasını yönetmektedir. Ricchiardi, Batı Şeria, Afganistan ve Irak'ta gazetecilere yönelik şiddetle ilgili haberleriyle, 2003 ve 2009 yıllarında Ulusal Basın Kulübü'nün basın eleştirisi ödülünü aldı. 1990'larda Balkan Savaşlarını takip etti ve savaş haberleriyle Profesyonel Gazeteciler Birliği'nin Indiana Şubesinin Gazetecilikte Cesaret ödülünü kazandı. Haberleri, Miami Herald, St. Louis ve USA Today gibi pekçok gazetede yayınlandı. Ricchiardi, medya eğitimcisi olarak Rusya, Kırgızistan, Yemen, Endonezya ve Kolombiya gibi ülkelerde çalıştı ve American Journalism Review için Balkanlar, Batı Afrika, Orta Asya ve Filipinler'de görev yaptı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER