İlk yüz nakli olan Uğur Acar ilk kez aynada kendini gördü

Türkiye’nin ilk yüz nakli yapılan hastası Uğur Acar, ameliyattan 20 gün sonra, 10 Şubat’ta ilk tıraşını oldu, ilk kez aynaya baktı.

İlk yüz nakli olan Uğur Acar ilk kez aynada kendini gördü
Ameliyatını yapan Prof. Ömer Özkan’ın elleriyle tıraş ettiği Acar’ın yeni yüzünü gördükten sonraki ilk sözü, “Bundan daha iyisi olamaz. Türk doktorlarına teşekkür ederim” oldu.

ANTALYA Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi’nde 21 Ocak’ta yapılan tarihi ameliyatla Türkiye’de yüz nakli yapılan ilk hasta olan 19 yaşındaki Uğur Acar, ameliyattan 20 gün sonra yeni yüzünü ilk kez gördü. AÜ Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Acar’ın yeni fotoğraflarını ve görüntüsünü medya kuruluşlarına dağıttı. Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, ameliyatı yapan ekibin başı, Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Geçici, 10 Şubat Cuma akşama doğru ilk sakal tıraşı yapılan ve aynada yeni yüzünü ilk kez gören Acar’ı, yalnız bırakmadı. Acar’ın ilk tıraşını, operasyonun mimarı Prof. Dr. Ömer Özkan yaptı.

Mimikler için 6 ayı var

Acar’ın sağlık durumunun çok iyi olduğunu bildiren Prof. Özkan, şunları söyledi: “Uğur gerek psikolojik, gerekse fiziksel anlamda çok güçlü. Doku reddi olmasın diye ilaçlarımızı veriyoruz. Aslında şu andan itibaren doğal yaşamına devam edebilir. Tedbir amaçlı bir süre daha yakın kontrolde tutmak istiyoruz. Gülme, ağlama gibi mimik hareketlerini yapabilmesi için ise 6 aya ihtiyacımız var.” Birinci ayı dolunca, Acar’ı basın mensuplarının karşısına çıkararak Türkiye’nin ilk nakil yüzünü kamuoyu ile tanıştıracaklarını da söyleyen Özkan, “Her şey böyle güzel devam ederse, 45’inci günde taburcu etmeyi düşünüyoruz” dedi.

Psikiyatrik sorunu yok

Acar’ın nakil öncesi ve sonrasında son derece pozitif olduğunu belirten Prof. Dr. Ömer Geçici ise  “Uğur’un şu anda bir psikiyatrik problemi yok. Biz sadece yeni yüzüne alışması için Uğur’a destek vereceğiz” diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Özlenen Özkan ise, “Artık onu farklı bir hayat bekliyor” diyerek, yüz bağışında bulunan aileye de teşekkür etti. Özkan, operasyonun en önemli sonuçlarından birinin de organ ve uzuv bağışındaki artış olduğuna dikkat çekti. Organları bağışlanan 6 çocuk babası 39 yaşındaki Ahmet Kaya’nın yüzü Türkiye’de ilk defa yapılan ameliyatla Uğur Acar’a, kolları ve sağ bacağı ise 34 yaşındaki Atilla Kavdır’a nakledilmişti. Uyum sorunu yaşayan bacağı ertesi gün ameliyatla alınan Kavdır’ın tedavisi halen yoğun bakımda sürüyor.


UĞUR Acar’ın son fotoğrafları, yüzünü aldığı Ahmet Kaya’nın ailesini de duygulandırdı. Kaya’nın kızı Emine (21), “Bu kadar olabileceğini tahmin edemedim. Yüzü, gözleri, kaşları, burnu, dudakları ve bakışları aynı babam” dedi. Ağlamamak için kendini zor tutan Emine Kaya, yeni yüzünü ilk kez gören Uğur Acar’ın, “İlk işim nakile izin veren aileyi ziyaret etmek” sözlerinin hatırlatılması üzerine de, “Sabırsızlıkla bekliyorum” diye konuştu. Ahmet Kaya’nın 19 yaşındaki kızı Leyla Kahveci ise konuşmak istemedi, “Henüz ne fotoğrafları ne Uğur Acar’ı gördüm” diyerek sürecin duygusal olarak kendisini etkilediğini ve yıprattığını belirtti.

Biz sinirlenmeyiz

UĞUR Acar, yeni yüzünü ilk görmenin heyecanını yaşadı. Nakil için izin veren aileye teşekkür eden, çıktıktan sonra ilk fırsatta ziyaret etmek istediğini söyleyen Acar’ın, ameliyattan sonra aynada yeni yüzünü ilk kez gördüğü andaki tepkisi ise “Bütün Türk doktorlarına başarılar diliyorum. Bundan daha iyisi olamaz” oldu. Prof. Dr. Ömer Özkan’ın, mimik hareketleri için sinirlerinin 6 ay sonra hareket edeceğini söylemesi üzerine de, “Biz sinirlenmeyiz zaten” diyen Acar, bu esprisi ile herkesi güldürdü.

Acar, yeni yüzüyle hayatı için de, “Benim için eski hayatım ve yeni hayatımda bir fark olmayacak. Sadece yüzüm değişti. Yeni hayatımda bir değişiklik olmayacağına eminim” dedi.

Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER