Geleceğin ev aletleri hazır

Geleceğin ev aletleri hazır

Geleceğin ev aletleri hazır
Electrolux Design Lab 2010’un 8 finalisti geleceğin yaşam çözümlerini sunuyor


Bu yıl sekizincisi gerçekleşen Electrolux Design Lab, geleceğin küçülecek yaşam alanları için yaratıcı çözüm önerilerine odaklanıyor. Birleşmiş Milletlerin araştırmalarından yola çıkan Design Lab 2010, endüstriyel tasarım bölümü öğrencilerini Dünya nüfusunun yüzde 74’ünün şehirlerde yaşayacağı 2050 yılının evleri için yiyecek hazırlama, saklama, çamaşır ve bulaşık yıkama çözümleri üretmeye davet etti.
 
Her geçen yıl yarışmaya katılım koşullarının ağırlaştığını söyleyen Electrolux’ün Global Tasarımdan Sorumlu Başkan Yardımcısı Henrik Otto, endüstriyel tasarım öğrencilerinin kendilerini tanıtmak adına katıldıkları yarışmada, kriterleri karşılayan ve geleceğin şehir hayatına uygun yaratıcı çözümler sunan projeleri için 8 finalistin takdiri hak ettiklerini dile getirdi.
 
FİNALİSTLER DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN
Finalist 8 öğrenci yarışmaya Avustralya, Çin, ABD, Hindistan, İran, Rusya, Fransa ve İsveç gibi dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden katılıyor.
 
FİNAL 100% DESİGN'DA YAPILACAK
8 finalist projelerini jüri karşısında tanıtmak üzere 23 Eylül’de Londra’da gerçekleşecek etkinlik için 100% Design’a davet edildi. Jürinin sezgisel tasarım, yaratıcılık ve tüketici iç görüsünü baz alarak yapacağı değerlendirme sonucu yarışmanın birincisi 5000 Euro para ödülü ve Electrolux Global Tasarım Merkezi’nde 6 aylık ücretli staj yapma olanağı kazanacak. İkinciye 3000, üçüncüye ise 2000 Euro para ödülü verilecek olan Design Lab 2010’da finale kalan bütün projeler final etkinlikleri süresince sergilenecek.
 
 
Electrolux Design Lab 2010’un Finalistleri (Projeler karışık olarak sıralanmıştır)
 
1- The Kitchen Hideaway (Gizli Mutfak), Daniel Dobrogorsky, Avustralya
Sanal Mutfak
Sanal mutfak konsepti Kitchen Hideaway, kullanıcılarını hayal ettikleri mutfağa sokup sanal yemekler hazırlamalarını sağlıyor. Kullanıcının düşünceleri binada bulunan robot şeflere aktarılıyor ve şefler gerçek mutfakta gerçek malzemeler kullanarak yemeği hazırlıyorlar. Bu aparat sayesinde evlerdeki mutfakların tamamen ortadan kaldırılmasıyla yer kazanılması planlanıyor.
 
 
2- The Snail (Salyangoz), Peter Alwin, Hindistan
Mikro İndüksiyonlu Isıtıcı
Portatif bir ısıtıcı ve pişirici olan Snail, manyetik indüksiyon sistemiyle çalışıyor. Gerçek bir salyangoz şeklinde ve tıpkı onun gibi çok yönlü olan Snail, ısıtacağınız malzemeye göre bir tavaya, cezveye ya da fincana yapıştırılıyor. Bu sayede geleneksel pişirme ekipmanlarına ayrılan yerden tasarruf ediliyor. Yüksek kapasiteli şeker kristali bataryasıyla çalışan portatif pişirici, şekerden elde ettiği enerjiyle bobini ısıtarak manyetik indüksiyon işlemini yönetiyor. Isıtıcının iç sensörleri yiyeceğin türünü belirleyip uygulanacak ısıyı ve pişirme süresini otomatik olarak belirliyor. Snail’in dokunmatik göstergesine yapılan küçük bir dokunuş işlemi başlatıyor.
 
3- Elements Modular Kitchen (Modüler Mutfak Ekipmanı), Mathew Gilbride, ABD
Her şey Tek Bir Rafta Gizli
Mathew Gilbride’ın duvara monte modüler çözümü; pişirme, saklama, havalandırma ve aydınlatmayı yer kaybı olmaksızın bir arada sunuyor.  Duvardan aldığı solar enerjiyle çalışan modüler mutfak, kablosuz olduğu için görüntü kirliliği de yaratmıyor. Kablosuz akıllı ağ sistemiyle birkaç fonksiyonu ve yüzeyi aynı anda çalıştırabilmenin yanı sıra kullanıcının tercihlerini de kaydedebiliyor.   
 
 
4- Eco Cleaner (Eko Temizleyici), Ahi Andy Mohsen, İran
Portatif, Kompakt Bulaşık Makinesi
Eco Cleaner, yiyecek kalıntılarını ultrasonik dalgalarla iyonize ederek geri dönüşümlü atığa çeviren portatif bir bulaşık makinesidir. Ahi Andy Mohsen bu tasarımını yalnız yaşayan insanların sayısının gittikçe artmasının yanı sıra 2 öngörüye dayandırıyor; gelecekte yiyecekler kapsül formunda olacağı için kullandığımız kapların, tabakların boyutları küçülecek ve ev işlerine ayrılan zaman azalacak. Çevreci Eco cleaner küçük olmasıyla da yerden tasarruf sağlıyor.
 
5- Bio Robot Refrigerator (Bio Robot Buzdolabı), Yuriy Dmitriev, Rusya
Havalı, Çevreci, Yiyecek Muhafızı
Geleneksel bir buzdolabından 4 kat daha küçük olan Bio Robot, ışıma yoluyla bio polimer jeli soğutuyor.  Rafların yerini yapışmayan, kokusuz jelin aldığı soğutucuda jel, yiyeceklerin etrafını kaplıyor ve bu sayede içerideki bütün yiyeceklere kolay erişim sağlıyor. Kapısı, rafı, motoru olmayan bu buzdolabı tam anlamıyla tek görevini icra etmesi için tasarlanmış. Bütün yiyeceklerin, içeceklerin ve doldurulmuş ürünlerin ideal ısılarında muhafaza edilmesini sağlayan Bio Robot, kokuları da kontrol altına alıyor. Farklı boyutlarda olmasıyla her eve uyum sağlaması planlanan Bio Robot, yatay veya dikey kullanıldığı gibi tavana da monte edilebiliyor.
 
 
6- Clean Closet (Temiz Gardırop), Michael Edenius, İsveç
Hepsi Bir Arada Çamaşır Odası Konsepti
Giyecekleri temizleyen gardırop konsepti Clean Closet’in çamaşır sepetlerini, çamaşır makinelerini ve kurutucuları hayatımızdan çıkarması ve böylece evlere ekstra alan kazandırması planlanıyor. Gardıropta bulunan giysiler tarayıcı tarafından inceleniyor ve bir problem görüldüğünde moleküler teknoloji kullanılarak lekeler ve kökü kokular temizleniyor. Michael Edenius’un tasarımı, çamaşır temizlerken su ve deterjan kullanılmayacağı için çevre dostu bir çözüm olarak da dikkat çekiyor.  
 

Lichen Guo geleneksel çamaşır makinelerini fazla yer işgal eden ev aletleri olarak görüyor. Dismount Washer’la temizleme ile çamaşır sepetini bir arada sunarak yerden tasarruf sağlanıyor. Kirli çamaşır kapsülü çok az yer kaplayan, duvara monte bir motora bağlanıyor; aynı zamanda buhar da dağıtarak mükemmel yıkama sağlıyor.  
 
8- External Refrigerator (Harici Buzdolabı), Nicolas Hubert, Fransa
Harici Soğutucu
Çin’de geçirdiği 2 yıl Nicolas Hubert’e harici soğutucu için ilham vermiş. Kuzey Çin’de mutfakta yer kazanmak ve enerji tasarrufu sağlamak için kışın yiyeceklerin balkonlara konulmasından yola çıkan Hubert, Çin’deki yaşamın bir parçası haline gelen bu düzeni tasarımına yansıtmış. Kış boyunca ve geceleri dışarıdaki düşük sıcaklık buzdolabında tutulması gereken yiyecekler için kullanılıyor. Sıcak havalarda ise güneş ışığı solar panellerle enerjiye dönüştürülerek değerlendiriliyor. Electrolux’ün tasarımlarında sadeliğe ve saflığa önem verdiğini göz önünde tutan Nicolas Hubert, buzdolabı konseptini şehirde evlerin dışında kullanılabilecek ve her türlü ortama uyum sağlayacak şekilde geliştirdi.

SELİN KUNT
[email protected]

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109