Geldikleri gibi... Gittiler! Libya'da şehirler her gün el değiştirmeye başladı

Geldikleri gibi... Gittiler! Libya'da şehirler her gün el değiştirmeye başladı

Geldikleri gibi... Gittiler! Libya'da şehirler her gün el değiştirmeye başladı
Geldikleri gibi... Gittiler! Libya’da isyancılar ile Kaddafi yanlısı güçler arasında yaşanan çatışmalarda şehirler her gün el değiştirmeye başladı. Bingazi’de konuşlanan isyan ordusunun başkent Trablus’a giden yol üzerinde bulunan Ras Lanuf, Brega gibi petrol kentlerini pazartesi günü ele geçirmelerinin ardından Kaddafi’nin yeniden geniş çaplı bir operasyon düzenlemesiyle birlikte bu kentlerin kontrolü yine Kaddafi güçlerine geçti.

Başkent Trablus’un 800 kilometre doğusundaki Brega’da hükümet güçleri ve muhalifler arasında yaşanan çatışmalar sonucunda muhalifler konvoylar halinde geldikleri şehri yine konvoylar halinde terk etti. Görgü tanıkları, muhaliflerin Brega’nın doğusunda, Ecdebiye kenti yolunda kontrol noktası oluşturduğunu, petrol terminalinin kimin kontrolünde olduğunun anlaşılamadığını söyledi.

Muhaliflerin safına geçen Libya ordusundan Yüzbaşı Aved Alurfi, Brega’da sokak çatışmalarının olduğunu, Muammer Kaddafi’ye bağlı bazı grupların araçlarıyla kentte dolaşarak ateş açtığını iddia etti. Yüzbaşı, çatışmalarda bir muhalifin öldüğünü öne sürdü.

CIA ajanları Libya’da

New York Times gazetesi, Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ajanlarının hava saldırıları için istihbarat toplamak ve muhaliflerle temasa geçmek amacıyla Libya’da olduğunu yazdı. Times, İngiliz ajanlarının da Libya tanklarının, toplarının ve füzelerinin yerleriyle ilgili istihbarat topladıklarını ve İngiliz jetlerinin hava saldırılarını yönlendirdiklerini bildirdi. ABD Başkanı Barack Obama’nın, ABD yönetiminin Libya’da muhaliflere örtülü desteğine izin veren bir gizli kararı haftalar önce imzaladığı bildirilmişti. ABD Başkanı operasyonun başında Libya toprağına ayak basılmayacağı garantisini vermişti.

Kaddafi uyardı dünya savaşı çıkabilir

Kaddafi, Libya'daki askeri operasyona katılan uluslararası güçlerin, ülkede kontrolü kaybedebilecekleri bir durum yarattıklarını iddia etti.

Libya lideri Muammer Kaddafi, Libya'daki askeri operasyona katılan uluslararası güçlerin, ülkede kontrolü kaybedebilecekleri bir durum yarattıklarını iddia etti.

Kaddafi, resmi haber ajansı Jana'ya açıklamasında, "Batılıların devam etmesi durumunda, dünyanın gerçek bir savaşa gireceğini" öne sürerek "Batılıların kontrol edemeyecekleri ciddi bir şeye başladıklarını ve sahip oldukları imha olanakları ne olursa olsun, durumun kontrolleri dışına çıkacağını" söyledi.

Kaddafi, batılı liderlerin "Akdeniz'de, Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasında ikinci bir haçlı seferi başlatma kararı aldıklarını" iddia ederek, çözümün, bu liderlerin "derhal istifa etmeleri ve halklarının başka alternatifler aramaları" olduğunu söyledi.   (vatan)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER