Fransızları hayran bırakan tulum peyniri burada saklanıyor

Fransızları hayran bırakan tulum peyniri burada saklanıyor

Fransızları hayran bırakan tulum peyniri burada saklanıyor
Divle Obruk Peyniri, kendine has lezzeti ve görünümüyle bölgeye gelen Fransız bilim adamlarını dahi kendine hayran bıraktı.

KARAMAN - Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı, tulum peynirinin yörük kültürünün bir parçası olduğunu ve Divle Obruğu'nda tulum peynirinin ne zaman saklanmaya başlandığının tam olarak bilinmediğini söyledi.       

Büyükkarcı, 35 metre derinlik 233 metre uzunluktaki obrukta yazın serin, kışın ise ılık bir havanın hakim olduğunu ifade ederek, obruğun, peyniri olgunlaştıran bir ortama sahip bulunduğunu belirtti.       

Peynirin obrukta nasıl muhafaza edildiğine de değinen Büyükkarcı, şunları anlattı:      

''Peynirlerin olgunlaştığı yaz aylarında ısı 4-5 derecedir. Peynirin özelliği ise organiktir. Küçükbaş hayvanlar doğal ortamda otlatılmakta, yem verilmeden doğadaki bitkilerle beslenmektedirler. Organik bir beslenme var ve bu, sütten elde edilen peyniri de etkilemektedir. Nisan-Mayıs aylarında obruk içerisine konan peynirler önce derinin üstü beyaz ve açık mavimsi bir küfle kaplanmaktadır. İlerleyen 4-5 ayda tulumun üzerini kırmızı bir küf kaplamaktadır. Ama bu küf peynirin içine geçmez. Ekim-Kasım aylarında da tulum peynirler obruktan çıkarılır ve satışa sunulur.''

Obruk içerisinde 70 ton tulum peynir muhafaza edildiğini bildiren Büyükkarcı, hedeflerinin 150 ton peynir üretmek olduğunu söyledi.       

Peynirin 5 ay boyunca hiç bozulmadığını anlatan Büyükkacı, ''Geçen yıl kilosu 20 liradan satıldı. Peynirlerimize talep genelde İstanbul, Ankara ve İzmir ile yurt dışından geliyor. Gurbetçiler de bu peynire yoğun ilgi gösteriyor. Fiyatlarımızın bu yıl aynı olmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
       
DÜNYANIN EN İYİ 5 TULUM PEYNİRİNDEN BİRİ
Divle Obruk Peyniri'nin dünyanın en kaliteli tulum peynirleri arasında gösterildiğini dile getiren Büyükkarcı, şöyle devam etti:       

''1990'lı yıllarda  Fransız bilim adamları, Ayrancı'ya gelerek peynirin oluşmasını sağlayan bakterileri inceledi. Peyniri Fransa'ya götürdüler ancak peynirin küflenmesini sağlayan bakteriyi üretmeyi başaramadılar. Hollandalı bilim insanları da obruk ve peynirimizi incelediler. Peynire adını ve tadını veren obruğun dünyada eşi benzeri yok. Tulum peynirimiz Fransızların dünyaca ünlü ''Rokfor'' peynirine eşdeğerdir. Hedefimiz, bu peynirin bir dünya markası olmasını sağlamak.''

(kaynak: Ntvmsnbc)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109