Ferdi Tayfur'dan Ata Demirer’in 'Berlin Kaplanı' filmine karşı kampanya

Ferdi Tayfur, Ata Demirer’in "Berlin Kaplanı" filminin kendi senaryosu "Lambalı Saz"dan çalıntı olduğuna ilişkin, bunda söylerim, bu hikaye, bu senaryo bana ait" dedi.

 Ferdi Tayfur'dan Ata Demirer’in 'Berlin Kaplanı' filmine karşı kampanya

Şarkıcı Ferdi Tayfur, Ata Demirer’in ''Berlin Kaplanı'' filmine karşı kampanya başlattı

Ferdi Tayfur, Ata Demirer’in "Berlin Kaplanı" filminin kendi senaryosu "Lambalı Saz"dan çalıntı olduğuna ilişkin, "Niye Ata Demirer’in 1. ve 2. filmlerinde çıkıp, ’Senaryomu çaldı’ demedim? Onlar da çok güzel işler yapan filmler. Ama bunda söylerim, bu hikaye, bu senaryo bana ait" dedi.Ferdi Tayfur'dan kampanya

The Marmara Oteli’nde gerçekleştirilen "Senaryo Benim" kampanyasının toplantısında konuşan Tayfur, sahne ve sanat çalışmaları varken böyle bir konuyla
basın karşısında olmaktan memnun olmadığını söyledi.

"Lambalı Saz" adlı film senaryosunun başına gelenleri açıklamak zorunda olduğunu ifade eden Tayfur, "Bu senaryodan esinlendik falan diyorlar. Benim bildiğim, çıkmış bir eserden esinlenilir. Halkın önüne çıkmamış bir eserden tek bir satır bile alamazsınız. Çünkü o bir emniyet suistimalidir" dedi.

Tayfur, Demirer’in bir boksör filmi çektiğini duyduğunda senaryosunun çalınabileceğine ilişkin işkillenmediğini belirterek, "Ama yan etkenleri, sahneleri, konuları bu kadar benzetebileceğini hiç düşünmüyordum. Filmi rahatsızlığımdan dolayı gittiğim Adana’da seyrettim. Film boyunca hep, ’benim konumdan ha şimdi çıkacak, ha şimdi çıkacak’ diye bekledim, en sonunda Orhan Ayhan da anlatınca otura kaldım" diye konuştu.

Tayfur, daha sonra basın mensuplarına dağıtılan ve 2 film senaryosu arasındaki benzerlikleri ortaya koyan 18 maddeyi açıkladı.

Bu olayın kendisini çok üzdüğünü kaydeden Tayfur, "Bu iş Ferdi Tayfur’a yapılıyorsa, demek ki diğer yazarlara, sesini çıkaramayan gençlere neler yapılıyordur. Bu gençlere örnek olmak için buradayım. Başka hiçbir gayem yok"dedi.

İlk 45’liğini 44 sene önce doldurduğunu vurgulayan Tayfur, "Hayatım boyunca bu alemde, bu piyasada kimsenin kalbini kırmadım. Kırmamaya da dikkat ederim. Reklam işi için kameraların önüne, hele hele bu durumda hiç çıkmam. Kamera aşığı bir adam da değilim. Kaset yapmadım ki reklam yapayım. Sahneye bile, ’Seni çok özledik, burada görmek istiyoruz’ diyerek zorla çıkarıyorlar. Niye Ata Demirer’in 1. ve 2. filmlerinde çıkıp, ’Senaryomu çaldı’ demedim? Onlar da çok güzel işler yapan filmler. Ama bunda söylerim, bu hikaye bu senaryo bana ait" şeklinde konuştu.

Boksör hikayesini yıllar önce bir Almanya turnesinde Müjdat Gezen ile Kandemir Konduk’a anlattığını ifade eden Tayfur, konunun bu isimlere sorularak da teyit ettirilebileceğini söyledi.

Tayfur, "Lambalı Saz" isimli senaryosunu da yapımcı Şükrü Avşar ile birlikte film yapmak için 2 yıl önce Dalaman’da casting çalışması yapacakken hastalandığını ve projenin bu nedenle askıya alındığını kaydetti.

Bir gazetecinin, "Ata Bey’den beklentiniz bir özür mü, yoksa filmin gelirinden maddi bir pay mı? Bu toplantıyı niçin yapıyoruz?" sorusu üzerine de Tayfur, "Bu toplantıyı bundan sonra kimsenin senaryosu çalınmasın diye yapıyoruz. Benim bundan sonra şöhrete ihtiyacım yok. Bundan sonra yazarım, çizerim. Şarkılarımla, kitaplarımla anılırım. Bu toplantı Ata Demirer’den bir şey istemek için değil, ibreti alem için yapıldı" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Efendim ’Senaryo Benim’ kampanyası başlattınız. Bugünde start aldı. Bu kampanya hangi etkinliklerle devam edecek ve ne zaman sona erdireceksiniz. Kampanya sonunda ne elde edilecek" sorusuna karşılık Tayfur, kendisinin bundan sonra geri çekileceğini, bağlı olduğu kurumun kampanyayı yürüteceğini söyledi.

-"Kıvanç’ın Zor Hayat’ın senaryosunu beğeneceğine eminim"-

Tayfur, bir gazetecinin, "Tüm yaşananlara rağmen ’Lambalı Saz’ senaryosunu filme çekecek misiniz" sorusunu da şöyle cevapladı:

"Zor Hayat diye bir hikayem var. İnşallah onu yapacağım. Ona da Kıvanç Tatlıtuğ’u düşünüyorum. O da benim hemşehrimdir. Adana’da geçen bir hikayedir. Teklifi götüreceğim. Oynarsa oynar, oynamazsa kendi bilir. O da bizim arkadaşımız, dostumuzdur. Senaryoyu beğenir beğenmez ama ben beğeneceğine eminim."

Demirer’e yönelik başlatılacak hukuki sürecin ardından kazanılması olası parada gözünün olmadığını belirten Tayfur, böyle bir para cezasının verilmesi durumunda, elde edeceği parayı Lösemili Çocuklar Vakfı ile Türk Eğitim Vakfı’na bağışlayacağını söyleyeceğini söyledi.

-"Hukuki süreç başlatılacaktır"-

Ferdi Tayfur’un avukatı Ünver Yörüger de, Ata Demirer’e dava açılıp açılmayacağına ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

"Filmin gösterime girmesini bekledik sonra delillerimizi topladık. Bir dava açmadan önce o davanın altyapısının oluşturulması gerekir. Paldır küldür bir dava açılmaz. Biz bu süreçte bu hazırlığımızı yaptık. Müvekkilim Ferdi Tayfur ile oturup konuşacağız. Bundan sonra hukuki sürecin ne olması gerektiğini, o yola gidip gitmeyeceğimizi veya yasanın tanımış olduğu haklardan hangisini kullanıp kullanmayacağımızın kararını vereceğiz. Ama şunu söyleyeyim ki; Ata Demirer’in ’Berlin Kaplanı’ filmi için hukuki süreç başlatılacaktır, gerek cezai, gerek hukuki."                Kaynak: AKŞAM

Güncelleme Tarihi: 18 Şubat 2012, 00:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109