Emekli taşeron işçiye kadro var mı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından açıklanan taşerona kadro detayları.

Emekli taşeron işçiye kadro var mı
 Emekli taşeron işçiye kadro var mı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından açıklanan taşerona kadro detayları.

Taşeron işçi sorunu artık çözüme kavuşacak. Yılbaşından önce çıkacak olan KHK ile taşeron işçiler kadroya geçecek. Memur statüsünde kadroya geçecek olan taşeron işçiler için bazı şartlar bulunuyor. Bu şartlar 657 Devlet Memurları Kanunu'nda belirlenmiş durumda. Taşeron işçilerin kadroya geçmesinde yaş şartı yok fakat emeklilik durumu var. 657 Devlet Memurları kanununa baktığımız zaman emekli olan biri bir kez daha memur olamıyor. Yani eğer emekliyseniz ve taşeron işçi olarak çalışıyorsanız kadroya geçemeceksiniz. Peki taşeron işçinin kadroya geçişi nasıl olacak, belediye taşeronlarına da kadro var mı yaş sınırı nedir, hangi tarihten itibaren işe girenler kadrolu olacak? Erdoğan'ın açıklamasına göre taşeron işçiler çalıştıkları kurumda kadroya geçirilecekler. Cumhurbaşkanı 'Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler' dedi.
Peki hem emekli olup hem taşeron işçi olarak çalışanlar kadroya geçecek mi? Mevsimlik işçilerin 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 8 ay 29 güne kadar çıkartılacak. Kamuda 4C statüsünde çalışan taşeronlar 4B kadrosuna alınacak. Yeni düzenleme ile komisyon taşeronları ortadan kalkıyor. Peki kimler kadroya alınacak 12 şart ne? İşte taşerondaki o şartlar; Taşeron işçilerin maaşlarında da herhangi bir eksilme söz konusu olmayacak. Aynen yaptıkları işe devam ederlerken hak ettikleri maaşları da almaya devam edecekler. Üstelik maaşlarını artık aracı şirketler değil, devlet ödeyecek ve bir sıkıntı olmadan paralarını zamanında alacaklar.

Taşeron firmalarda çalışırken herhangi bir iş güvencesi olmayan işçiler her an işsiz kalma korkusu da yaşıyorlardı. Artık bu sıkıntı da ortadan kalkmış olacak. Kamunun garantisi ile iş güvenceleri de sağlanacak. Bundan sonra taşeronla ilgili personel alımına ilişkin ilaveler gerçekleştirilmeyecek.
TAŞERON KADROYA NASIL GEÇECEK

Peki taşeron işçinin kadroya geçişi nasıl olacak, belediye taşeronlarına da kadro var mı yaş sınırı nedir, hangi tarihten itibaren işe girenler kadrolu olacak? Erdoğan'ın açıklamasına göre taşeron işçiler çalıştıkları kurumda kadroya geçirilecekler. Cumhurbaşkanı 'Kamudaki 450 bin ile belediyeler ve il özel idarelerindeki 400 bin işçimiz çalıştıkları yerlerdeki belediye iktisadi teşekküllerinde istihdam edilecekler' dedi. Mevsimlik işçilerin 5 ay 29 gün olan çalışma süreleri de 8 ay 29 güne kadar çıkartılacak. Kamuda 4C statüsünde çalışan taşeronlar 4B kadrosuna alınacak. Yeni düzenleme ile komisyon taşeronları ortadan kalkıyor. Peki kimler kadroya alınacak 12 şart ne? İşte taşerondaki o şartlar;

1- TAŞERON KADRO KAÇ KİŞİYİ KAPSIYOR? : 790 bin kişiyi kapsıyor. Bunların 450 bini kamuda, 400 bini belediyelerde çalışıyor.

2- TAŞERON İŞÇİLER NASIL İSTİHDAM EDİLECEK, MEMUR OLACAKLAR MI? : Taşeron işçiler 'özel sözleşmeli personel' pozisyonunda istihdam edilecekler. Yani memur olamayacaklar ama kadrolu sayılacaklar.

3- TAŞERON KADRO SÖZLEŞMESİ KAÇ YILLIK YAPILACAK? : Taşeron kadro sözleşemeleri 3'er yıllık olacak.

4- TAŞERON KADRO İÇİN SINAV YAPILACAK MI? : Taşeron işçilerin kadro durumu belediyeler ve kamu kanadında farklı olacak. Kamuya geçişte sınav yapılacak. 

5- TAŞERON KADRO ŞARTLARI NELER? : Taşeron işçiler kadroya alınmak için devlet memurluğuna atanmada gereken şartları taşıyacak.

6- TAŞERON KADRO YAŞ SINIRI VAR MI? : Yaş sınır emeklilikle ilintili. Emekli aylığı almaya hak kazanmış taşeron işçi bu kadrodan yararlanamayacak.

7- TAŞERON KADRO İŞE GİRME TARİHİ ŞARTI: Taşerona kadro verilirken tarih şartı yok. Fakat emekli olan ve çalışan taşeron işçile kadroya geçemecek. 

8- TAŞERON MAAŞLARI DEĞİŞECEK Mİ? : Mevcut ücreti üzerinden maaş almaya devam edecek.

9- TAŞERON İŞÇİNİN POZİSYONUNDA DEĞİŞİKLİK OLACAK MI? : Taşeron işçiler çalıştıkları kurumda kadrolu olduktan sonra aynı işi yapmaya devam edecek.

10- TAŞERON KADRO KİMLERİ KAPSIYOR? : Kamuda ve belediyelerde tam zamanlı çalışanlar düzenlemeden yararlanacak

11- MALİ HAKLARI NASIL BELİRLENECEK? : Taşeron işçilerin kadroya alındıktan sonra hakları toplu sözleşmeyle belirlenecek.

12- TAŞERON PRİM HESABI NASIL YAPILACAK? : Kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamında değerlendirilecekler.

ZAMANINDA ÜCRET

Taşeron işçilerin maaşlarında da herhangi bir eksilme söz konusu olmayacak. Aynen yaptıkları işe devam ederlerken hak ettikleri maaşları da almaya devam edecekler. Üstelik maaşlarını artık aracı şirketler değil, devlet ödeyecek ve bir sıkıntı olmadan paralarını zamanında alacaklar. Taşeron firmalarda çalışırken herhangi bir iş güvencesi olmayan işçiler her an işsiz kalma korkusu da yaşıyorlardı. Artık bu sıkıntı da ortadan kalkmış olacak. Kamunun garantisi ile iş güvenceleri de sağlanacak. Bundan sonra taşeronla ilgili personel alımına ilişkin ilaveler gerçekleştirilmeyecek.

EMEKLİLİK HAKKI

Kadroya geçecek işçiler kamuya geçişin ardından emeklilik sisteminde 4A kapsamında değerlendirilecek. Geçiş döneminde çalışanlar taşeron firmalardan devir alınacak. Bu firmalarla ilişikleri kesilirken, kamu işçisi olarak tescilleri yapılacak.

YARGITAY'DAN KIDEM MÜJDESİ

Hükümetin Meclis'e getirmeye hazırlandığı taşeron yasası ile sevinen işçilere, siyasetin bu adımından önce yargıdan da iyi haber geldi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, taşeron işçilerin kadro öncesi çalışmalarının kıdeme dahil olduğuna karar verdi. Taşeron bir işçinin açtığı dava önce Samsun 2'nci İş Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, kadroya geçiş öncesindeki mevsimlik işçi dönemindeki hizmetlerin kıdemde etkili olmaması gerektiğine işaret ederek ret kararı verdi. Dosya temyiz üzerine Yargıtay 7'nci Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, işçinin mevsimlik işçi döneminde, yani kadro öncesindeki çalışmalarının kadrolu çalışmaya başladığı dönemdeki ekonomik ve sosyal hakları düzenlenirken göz önünde bulundurulması gerektiğine işaret ederek yerel mahkemenin kararını bozdu.

TAŞERONA KADRODA GÜVENLİK SORUŞTURMASI 

15 Temmuz'da yaşanan kanlı darbe girişimi sonrasında aynı olayların bir daha tekrarlanmaması için güvenlik soruşturması yapılacak. Güvenlik soruşturmasından geçen kadroya dahil edilecek. 

TAŞERON İŞÇİLER KADROYA GEÇERKEN YAŞ SINIRLAMASI VAR MI?

Taşeron işçilerin kadroya geçerken herhangi bir yaş sınırlaması bulunmuyor. Fakat memur statüsünde olacakları için emekliliği gelen taşeron işçiler kadroya geçemecek. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
tanet etxa0
tanet etxa0 - 6 yıl Önce

Emekliyim taseronde çalışıyorum ne olacam

Havva özcan
Havva özcan - 6 yıl Önce

Emekliyim Taşörende çalışıyorum biz ne olacağız ihtiyacımız varki şalışıyoruz bizede çözüm bülursanız bizleri çok mutlu edersiniz

SIRADAKİ HABER

banner110

banner109