E-haciz projesi Hayata geçiyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu hizmetlerini daha etkin, hızlı ve güvenli bir şekilde elektronik ortamda sunmaya devam ediyor.

E-haciz projesi Hayata geçiyor
E-haciz projesi Hayata geçiyor

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tapu hizmetlerini daha etkin, hızlı ve güvenli bir şekilde elektronik ortamda sunmaya devam ediyor.

E-haciz uygulaması ile kamu ve icrai haciz taleplerinin elektronik ortam üzerinden gönderilmesiyle işlemlerin daha hızlı, etkin ve güvenli bir şekilde karşılanması sağlanacak.
 
Uygulama ile tapu müdürlüklerinin iş hacminde önemli oranda azalma olacak, iş hacminde meydana gelecek azalma vatandaş memnuniyetine olumlu bir şekilde yansıyacak.
 
Türkiye genelinde 2014 yılında toplam tapu işlemleri adedi 7 milyon 184 bin 361 iken bunların 2 milyon 457 bin 465 adedi haciz işlemleri oldu. 2014 yılında yapılan haciz işlemlerinin tüm tapu işlemlerine oranının yüzde 34 olduğu görülüyor.


SHK'da Gelir İdaresi E Haczi Nasıl İşletiyor?


Devlete ve kurumlara borcu olan herkese öncelikle uyarı mektubu gönderiliyor. Mektubun ardından verilen süre içinde yapılandırma ya da taksitlendirme yapmayan vatandaşların banka hesabı olup olmadığı bankalar arası Kurul’a soruluyor. Devlet veya özel bir bankada maaş, mevduat hesabı bulunanlar için online olarak elektronik tahsilat tebliği yapılıyor. Tebliğin ardından borçlu vatandaşın hesabının bulunduğu banka parayı bloke edip, alacaklı olan vergi dairesine EFT yapıyor.

Haciz nasıl durdurulur?

Haciz, borçluya uygulanan; alacaklı kimsenin alacağı borcunun tahsilini alma yollarından biri olarak nitelendiriliyor. Bu işlem ile alacaklı, borçlunun borcunu ödememesi halinde söz konusu oluyor.

Eğer borçlu, borcunu ödemez ve alacaklı da bu durumu İcra Müdürlüğü’ne bildirip takip talebinde bulunursa, haciz işlemi için ilk adım atılmış oluyor. İcra Müdürlüğü de gelen bu talep doğrultusunda borçluya borcunu ödemesi için bildirimde bulunuyor.

Haciz nasıl durdurulur?

Haciz işlemi, icra müdürlüğünden gelen tebligatta belirtilen süre içinde borcun kapatılması durumunda durduruluyor. Ayrıca haciz, alacaklının ya da vekilinin talebi doğrultusunda da durdurulabiliyor.

Hacizin durdurulamaması durumunda, İcra Müdürü ile alacaklı, borçlunun evine gelerek, gayrimenkul ve menkul malların rayiç bedelleri belirlenerek satışa sunulmak üzere mallara el koyuyor.

 
Haciz ne zaman düşer?


Haciz konusu olan mallar için satış talebi gelmediği takdirde haciz düşmüş sayılıyor.

* Haczedilen menkul malın satışı 1 yıl içince talep edilmiyorsa,

* Haczedilen gayrimenkul malın ise satışı 2 yıl içinde talep edilmiyorsa haciz işlemi kanuna göre kendiliğinden düşmüş oluyor.

Güncelleme Tarihi: 14 Mayıs 2015, 19:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER