Düzce’de Kayıp İki Kişi için Arama Çalışmaları Tekrar Başladı

Düzce'de etkili sağanak nedeniyle meydana gelen sel ve heyelanda kaybolan iki çocuğu arama çalışmalarına tekrar başlandı.

Düzce’de Kayıp İki Kişi için Arama Çalışmaları Tekrar Başladı
Düzce’de Kayıp İki Kişi için Arama Çalışmaları Tekrar Başladı

Düzce'de etkili sağanak nedeniyle meydana gelen sel ve heyelanda kaybolan iki çocuğu arama çalışmalarına tekrar başlandı. Dün operasyona devam eden AKUT İstanbul ve Kocaeli ekibine bugün Bozüyük ekibi destek veriyor.

 AKUT Ekipleri 10 Gündür Sahada Operasyon Sürdürüyor


AKUT, AFAD, Jandarma Arama-Kurtarma (JAK) ve birçok sivil toplum selden en fazla etkilenen Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım ve Uğurlu ile merkeze bağlı Melenağzı köylerinde dere yataklarıyla su taşkınlarının olduğu bölgede kaybolan Kağan Töngel (3) ile İlayda Sinem Kaplan'ı (7) bulmak için arama çalışması yürütüyor.

Düzce’ye bağlı Cumayeri ile Akçakoca ilçelerinde ve Sakarya’nın Melen Çayı çevresindeki birçok köyde gece başlayan kuvvetli sağanak yağış ve heyelan nedeniyle sel ve toprak kaymaları yaşandı, çok sayıda ev ve tarım alanı sular altında kaldı. İlçelere bağlı köy yolları sel ve heyelan nedeniyle kapanırken yüzlerce kişi mahsur kalmıştı.

AKUT İstanbul, Kocaeli ve Eskişehir ekibi 18.07.2019 tarihinde sabah saatlerinde meteorolojiden gelen şiddetli yağış, sel ve heyelan uyarıları üzerine teyakkuz halinde beklemeye geçmiş, 11.40’da AFAD ve 112’den gelen destek çağrısı üzerine her an meydana gelebilecek afet ve acil durumlara karşı hazırlıklı olan ve eğitimlerine de aralıksız devam eden AKUT gönüllüleri selde kurtarma operasyonlarında uzman 15 kişilik bir ekiple mahsur kalan vatandaşlarımızı kurtarmak için operasyona çıkmıştı.


AKUT ekipleri kurtarma çalışmalarını sürdürürken bir taraftan da kıyı aramasına devam etti. 
AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı: ‘18 Temmuz’da AFAD Düzce Müdahale Müdürlüğü'nden yapılan ihbar ile Düzce bölgesinde yoğun yağıştan dolayı sel ve su baskınları olduğu bilgisi tarafımıza ulaştı. Konu hızlı bir şekilde değerlendirip Acil Durum Yönetimi sistemimiz devreye sokuldu. İlk etapta İstanbul, Kocaeli ve Eskişehir’den yola çıkan ekiplerimiz hızlı bir şekilde bölgeye ulaştı. Ulaşım imkânlarının kısıtlı olması nedeniyle özellikle dağ yollarını kullanılarak Uğurlu köyüne ulaştı. 19 Temmuz 2019 tarihinde AFAD ile koordinasyon çalışmaları başlatıldı ve ekiplerimiz sahada olası ihbarları değerlendirdi, yapılan görüşmeler sonucunda planlamalar gerçekleştirildi. Elmadere Yeşiltepe’de mahsur kalan iki kişinin olduğu bilgisi üzerine 6 kişilik kurtarma ekibi bölgeye gönderildi. Yapılan çalışma sonucu kazazedelerin güvenli bölgeye tahliyesi gerçekleştirildi. 8 kişilik ekibimiz de Esma Hanım güzergahında derenin çevresinde kıyı aramalarını gerçekleştirdi. 20 Temmuz’da 15 kişilik AKUT ekibi çalışmaları devam ettirildi, özellikle cenazelerin aranması için yapılan planlama üzerine derenin sağ ve sol tarafları yaklaşık 6 kilometrelik bir hat boyunca arandı. 21 Temmuz’da 14 kişilik ekibimiz Melenağzı’nda yapılan koordinasyon toplantısı sonucunda Esmahanım istikametinde çalışmalara tekrar başladı. O gün Jandarma tarafından bulunan cenazenin tahliyesine destek verildi.’

Aynı gün yapılan değerlendirmeler sonucu ekibimizin bölgeden ayrıldığını ancak 2 cenazenin hala bulunamaması nedeniyle bölgeye tekrar arama kurtarma yapılması için ekip gönderildiği bilgisini veren Şalcı: ‘Düzce'de meydana gelen bu faciada arama kurtarma ekipleri güzel ve itinalı bir çalışma örneği gösterdi. Üzülerek söylemek lazım ki sel ve heyelanların birlikte oluşturduğu bu facia, arama kurtarma faaliyetlerini zorlaştırılan bir süreci beraberinde getirmiştir. AFAD, JAK, UMKE ve birçok STK'dan oluşan arama kurtarma grupları ortak bir çalışma yürüttü ve iyi bir koordinasyon ile çalışmaları devam etmektedir. Temennimiz, bundan sonra bu tür olayların olmaması ve bu tür afetlerin öncesinde gerekli önemlerin alınmasıdır. Düzce'de hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz’ dedi.

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109