Dünya Çocuk Hakları Günü

1989 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak ilan edildi.

Dünya Çocuk Hakları Günü
Dünya Çocuk Hakları Günü

1989 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak ilan edildi.

Özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”yi imzaladı.
 
193 ülke tarafından imzalanan sözleşme, uluslararası platformda mutabakata varılmış; değiştirilmesi mümkün olmayan standartları ve yükümlülükleri içeriyor.
 
Çocuk Hakları Sözleşmesi ve akabinde kurulan BM Çocuk Hakları Komisyonu’nun tüm çalışmalarına rağmen, bugün çocuklar hâlâ toplumun istismara en açık ve savunmasız grubunu teşkil ediyor. Devletlerin ve hükümetlerin konu üzerinde çalışması ve çocuk hakları ile alakalı yaşanan sorunların çözülmesi için sözleşme yürürlükte olsa da gerçekçi adımların atılmaması nedeniyle çocukların mağduriyetleri devam ediyor.

 Türkiye'de de konuyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Gerek devlet devlet bazında gerekse STK'lar konuyla ilgili çalışmalara aralıksız devam ediyor. İHH bu kurunmlardan birdir. İHH 2014 yılının Temmuz ayında, dünyada yetim çocukların durumu ve karşı karşıya kaldıkları tehditlerle ilgili bir çerçeve sunarak sorunun boyutlarının anlaşılmasına katkıda bulunmayı amaçlayan bir rapor yayınladı. Raporda, yetim ile alakalı kavramlar tanımlanırken, dünyadaki yetim sorunu ve İHH’nın bu soruna ilişkin çözüm önerileri ile çalışma alanları da bulunuyor.


TEGV'in Çocuk Hakları reklam filmi için tıklayın.

Neden Dünya Çocuk Hakları Günü kutlanıyor?

Çocuk Hakları Sözleşmesi , 18 yaş altındaki bireylerin yetişkinlerden daha farklı ve özel ihtiyaçlara sahip olmasından yola çıkılarak, çocuklar için ayrıca hazırlanan bir sözleşmedir. Sözleşme en fazla sayıda (193) ülke tarafından onaylanan insan hakları belgesi olma özelliğine sahiptir. 54 maddeden oluşan sözleşmede çocukların mutlu, sağlıklı ve güvenli olabilmeleri için hangi haklara sahip oldukları yer almaktadır.

Çocuk Haklarına Dair Sözleşme için tıklayın.

20 Kasım günü Evrensel Çocuk Günü (Universal Children's Day) / Çocuk Hakları Günü olarak kabul edilmiştir. Çocuk hakları ve bu haklara ulaşamayan çocuklar hakkında farkındalık yaratmak "20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü"nün amaçları arasındadır.



Güncelleme Tarihi: 20 Kasım 2014, 13:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER