Dikkat! 1600 TL ceza kapıda

Dikkat! 1600 TL ceza kapıda

Dikkat! 1600 TL ceza kapıda
Böylece dairenin büyüklüğüne göre ısınma bedeli ödeme devri bitiyor, kullandığın kadar ödeme dönemi başlıyor. Ama binasında 2012’ye kadar pay ölçer taktırmayan site yöneticisine bin 600 TL ceza var…

Binalarda enerji verimliliği yönetmeliği gereğince ruhsat ve proje onayı 2 Mayıs 2007 tarihinden sonra alınmış yeni yapılacak binalarda ısınma gideri paylaşımını düzenleyen pay ölçer takılması zorunlu hale getirildi. Bugün'ün haberine göre, bu yönetmelik mevcut merkezi sistemli binaları da ilgilendiriyor. Çünkü mevcut binalara da pay ölçer takılması için 2012 yılına kadar süre tanınıyor.

SORUMLULUK YÖNETİCİLERDE
Sözkonusu ekipmanın binalara takılmasından ilk etapta site-apartman yöneticileri sorumlu. Pay ölçer taktırmayan yöneticilerin kendisine bin 600 TL’yi bulan ceza geliyor. Ancak profesyonel site yöneticileri kanunun bu alanda belirsizlik taşıdığını savunarak, 2012 tarihine kadar bu konuda sorumluluk hissetmediklerini belirtiyor. Kat maliklerine ısındıkları kadar ödeme imkanı tanıyacak olan pay ölçer ekipmanı, doğalgaz kullanmadığı zamanlarda ısınma giderlerine, sadece faturanın yüzde 30’u kadar katılmalarını sağlayacak.

Kazan ve Basınçlı Kaplar Sanayicileri Derneği Başkanı Ali Eren, 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’na bağlı olarak çıkartılan yönetmelik yeni yapılacak merkezi sistemli binalarda pay ölçer zorunluluğunun 2 Mayıs 2007 tarihi itibariyle başladığını, mevcut binalarda ise 2 Mayıs 2012 tarihi itibariyla bu sisteme geçileceğini açıkladı. Eren, 2012’ye kadar hazırlık yapmamış olan yöneticilerin para cezası ile cezalandırılacağını da açıkladı.

Ancak yöneticilerin çoğu bu düzenlemeyi ciddiye almıyor. Profesyonel apartman yöneticisi Tayfun Aydeniz yasal düzenlemede mevcut binalarla ilgili belirsizlik olduğunu savundu. Aydeniz “Bu konuda bir zorlama olamaz çünkü kanundan önce kazanılmış haklar sözkonusu. Hatta mevcut binalarda radyatör tesisi bunu kaldırır mı? Bu da belirsiz” dedi.

5 YILDIR KULLANIYORUZ

Sistemi uzun zamandır uygulayan şirketler de var. Konut projeleri üreten ve profesyonel bir yönetim şirketi de bulunan Teknik Yapı Holding Başkanı Nazmi Durbakayım 5 yıldır projelerinde bu sistemi kullandıklarını, dolayısıyla sözkonusu yönetmeliğin geç kalmış ama yerinde bir uygulama olduğunu söyledi. Durbakayım şunları söyledi:

“Büyük çaplı projelerde sözkonusu kaynakların dairelere aktarımı ve kullanımı sırasında büyük kayıplar yaşandığı gibi kullanım maliyetleri göz kararı yapılıyordu. Biz 5 yıldır pay ölçer sistemini kullanmaya başladık. Bu sistem maliyetin adaletli bir şekilde tahsiline katkıda bulunuyor.” Piyasada fiyatı 45 eurodan satılan pay ölçerleri dairedeki her bir radyatöre takmak gerekiyor. Ali Eren yöneticilerin daha hesaplı olması için pay ölçerleri kiralayabileceğini, bu durumda daire başına ayda 2-3 euro bedelle hem makine kiralandığını, hem de raporlama hizmeti alındığını söyledi. Eren ayrıca her dairenin önünde sayaç bulunan bazı binalarda pay ölçer yerine piyasada 125 eurodan satılan kalorimetrelerin de aynı amaçla kullanılabileceğini, bunun da tek bir sayacın üzerine takılmasının yeterli olduğunu vurguladı.

ÇOĞUNLUĞU SAĞLAYAN MERKEZİYE GEÇEBİLİR

Kat Mülkiyet Kanunu 42. maddesi de değişti. Sözkonusu değişiklik, binada oturanların yüzde 51’i bireysel sistemden merkezi sisteme geçmek istediğinde o binada dönüşümü gerçekleştirmeyi mümkün kılıyor. Ali Eren “Örneğin 10 daireli bir apartmanda 6 daire merkezi sisteme geçmek isterse diğer daireler bu karara onay vermek zorunda. Dolayısıyla bireysel ısınma sisteminden merkeziye geçilmesi için gerekli olan hem fiziki hem hukuki altyapı artık mevcut” dedi.

htekonomi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER