Depremde ateşböceği korkusu!

Depremde ateşböceği korkusu!

Depremde ateşböceği korkusu!

Newsweek Türkiye’nin yeni sayısında, depremle ilgili yeni ve endişe verici bir tez yayımlandı…


Newsweek Türkiye’den Mustafa Alkan’ın haberine göre, yeni bir bilimsel çalışma, depremlerin birbirini tetiklemesi için aynı fay üzerinde olmalarına bile gerek olmadığını söylüyor.

Habere göre, dünyanın herhangi bir yerinde deprem olduğunda aklımıza gelen “bu deprem Türkiye’deki fayları harekete geçirir mi” sorusu aslında o kadar da gereksiz değil. Sismologlar, her büyük deprem sonrası bu soruya tekrar tekrar “hayır” yanıtı verirken yanılıyor olabilirler.

ATEŞBÖCEKLERİ GİBİ
ABD’deki Columbia Üniversitesi’nin Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi sismologlarından Christopher Scholz’a göre, depremlerin birbirini tetiklemesi için aynı fay üzerinde olmasına bile gerek yok. Kırılan bir fay, 50 kilometre çapında bir alanda başka bir fay varsa onu da “küçük bir dirsek darbesiyle hemen hemen aynı zamanda harekete geçirebilir” diyor Scholz, “çünkü bütün faylar, ateşböcekleri gibi eş zamanlı hareket etmeye hazırdırlar.” Akşamüstleri birkaç ateşböceği ışık saçmaya başlayınca nasıl diğerleri onları takip ediyorsa, “faylar da aynı ahengi gösterebiliyor ve aniden bir sürü fay beraber kırılabiliyor” Scholz’a göre.
habertürk

BİR DE İYİ HABER
Uzman, “Bulletin of the Seismological Society of America” dergisinde tezine kanıt olarak bir dizi bulguya da yer veriyor. Kaliforniya, Nevada ve İzlanda’da son 15 bin yılda meydana gelen depremleri inceleyen ve bir dizi eş zamanlı deprem meydana geldiğini fark eden Scholz, bu bilginin “deprem tehlikesi anlayışımızı toptan değiştirecek” kadar önemli olduğunu ileri sürüyor. “Bundan sonra bir deprem olduğunda kısa vadede çevrede deprem olmayacağı tezi çürüdü. Tersine risk daha da arttı” diyor. Buna göre Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda olmasa da İzmir’de bir deprem olduğunda İstanbullular endişeye kapılmakta haklı olabilir.

Yine de Scholz’un tezinde içimizi rahatlatacak unsurlar var. Bir büyük depremin yakınlardaki başka bir fayda büyük depreme yol açması için ikincinin de kırılmaya hazır olması gerekiyor. Yani 17 Ağustos 1999’da Marmara’daki deprem tetikleyemediyse, civarındaki faylar kırılmaya hazır olmayabilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109