“Deprem öldürmez, bina öldürür” diyenlerin tercihi yeni binalar

İstanbul’da 1999 depreminden sonra inşa edilen binalara ilgi daha yüksek. Türkiye’de 5 yıldan yaşlı evler daha az talep görüyor.

“Deprem öldürmez, bina öldürür” diyenlerin tercihi yeni binalar
“Deprem öldürmez, bina öldürür” diyenlerin tercihi yeni binalar

İstanbul’da 1999 depreminden sonra inşa edilen binalara ilgi daha yüksek. Türkiye’de 5 yıldan yaşlı evler daha az talep görüyor.

 Marmara Depremi sonrasında inşa edilen evlere ilgi daha yüksek

Son günlerde ardı ardına pek çok deprem yaşandı. Artık insanlar deprem konusunda daha hassas davranıyor. Türkiye’de ev arayanların çoğu yeni binaları tercih ediyor. Ev arayanların bina yaşı ile ilgili tercihlerini ortaya koyan Hürriyet Emlak’ın verilerine göre* Türkiye genelinde** satılık ve kiralık ev arayanların yüzde 38’i 0-5 yaşındaki binaları inceliyor. Sakarya’da ise depreme dayanıklı 0-5 yaş aralığındaki yeni dairelere yerleşmek isteyenlerin oranı yüzde 69’u buluyor. Ege’deki depremlerden sonra bölgede 0-5 yaşında bina arayanların oranı yüzde 40, İstanbul’da ise yüzde 32 oldu. İstanbul’da Marmara Depremi’nden sonra inşa edilen binalara daha çok ilgi gösterildi. Bütün bu oranlar, Türkiye’de 5 yıldan yaşlı evlerin artık daha az talep gördüğünü gösteriyor.

Ev satın alırken veya kiralarken birbirinden farklı kriterler devreye giriyor. Bir eleme sürecinin ardından karara ulaşılıyor. Hürriyet Emlak, ev arayanların bina yaşı ile ilgili tercihlerini inceledi. Veriler, artık 5 yıldan yaşlı evlerin daha az talep gördüğünü ortaya koydu.

Türk halkı yeni evleri tercih ediyor

Türkiye’de ev arayanların büyük çoğunluğu yeni binaları tercih ediyor. Hürriyet Emlak verilerine göre, Türkiye genelinde satılık ve kiralık ev arayanların yüzde 38’i 0-5 yaş aralığındaki binalarda yaşamak istiyor. Kalan yüzde 32’si 5-10 yaş aralığındaki evleri, yüzde 17’si 10-15 yaş aralığındaki evleri, yüzde 13’ü ise 15’ten daha yaşlı evleri inceliyor. Yeni bina arayışında olan insanlar Sakarya başta olmak üzere, ağırlıklı olarak Ege ve İstanbul’da yer alıyor.

Sakarya’da yeni ev arayanların oranı yüzde 69

1. derece deprem bölgelerinden biri olan Sakarya’da ev arayanların büyük çoğunluğu yeni binaları önemsiyor. Sakarya’da ev arayanların yüzde 69’u 0-5 yaş aralığındaki evlere, yüzde 22’si ise 5-10 yaş aralığındaki evlere öncelik veriyor. Deprem hassasiyeti yüksek olan Kocaeli’de ise 0-5 yaş aralığındaki evleri arayanların oranı yüzde 34’ü buluyor.

Ege’deki depremler eski binaların cazibesini yok etti

Ege’de son günlerde yaşanan depremler, eski binaların cazibesini yok etti. Bölgede ev arayanların yüzde 40’ı 0-5 yaş aralığındaki evlere, yüzde 33’ü ise 5-10 yaş aralığındaki evlere yöneldi. Çanakkale’de yeni ev arayanların oranı yüzde 46, İzmir’de ise bu oran yüzde 39 olarak yansıyor. Muğla’da ise yine bölgedeki diğer illerde olduğu gibi yüzde 57 oranında yeni evler tercih ediliyor.

İstanbul’da depremden sonra inşa edilen binalara ilgi büyük

Türkiye’nin hiç unutamadığı Marmara Depremi, İstanbul’daki halkın ev ararken artık daha bilinçli hareket etmesine neden oldu. İstanbul’da 1999 depreminden sonra inşa edilen binalar daha çok tercih ediliyor. Öte yandan İstanbul genelinde en çok 5-10 yaş aralığındaki evler aranıyor. Ev arayanların yüzde 32’si 0-5, yüzde 38’i 5-10, yüzde 14’ü 10-15 ise yaş aralığındaki evleri inceliyor. Kalan yüzde 16 ise 15’ten daha yüksek yaşa sahip olan evlere yöneliyor. Kartal ve Avcılar’da da ev arayanlar en çok 5-10 yaş aralığındaki evleri kriter olarak belirliyor. Kartal’da ev arayanların yüzde 53’ü, Silivri’de ise yüzde 61’i 5-10 yaş aralığındaki evleri tercih ediyor.

Depreme dayanıklı binalarda yaşamak şart

Hürriyet Emlak Genel Müdürü Hakan Çelik, konut alırken depreme dayanıklı binaları tercih etmek gerektiğinin altını çizdi. Çelik, “Ev ararken hepimizin farklı kriterleri vardır. Muhitin nasıl olduğu, ulaşım imkânları, konut fiyatı, bulunduğu kat, kullanılan malzeme ilk akla gelen kriterlerdir. Ancak bina yaşı deprem hassasiyeti açısından çok önemli. İnsanlar, ev alırken artık daha bilinçli hareket ediyor. Yaşanan depremlerden sonra Hürriyet Emlak’ta ev arayan insanların bina yaşı kriterini ne kadar önemsediklerini merak ettik. Sonuçlar gösteriyor ki sıfır ve yaşı fazla olmayan binalarda yer alan daireler daha çok tercih ediliyor. Eski binalar daha fazla deprem riski taşıyor ve vatandaşın yeni binaları tercih ederek bu konuda bilinçli davranması çok sevindirici” dedi.

Hürriyet Emlak hakkında:

Hürriyet Emlak, emlak sektörünü tek bir çatı altında buluşturmayı hedefleyen, yüksek kalitede hizmet veren, güncel ve detaylı ilanları ile emlak sektörünün nabzını tutan bir platformdur. 2006 yılında kurularak profesyonel ekibi ile çalışmalarına başlamış, kısa sürede hurriyetemlak.com web sitesindeki 15 bin güncel ilan ile yayın hayatına atılmıştır. Hürriyet Emlak, kurulduğu yıldan bu yana, bireysel kullanıcılara ve kurumsal iş ortaklarına yüksek kalitede hizmet vererek emin adımlarla ilerlemektedir. Emlak ofislerinin, bireysel üyelerin ve kullanıcıların hayatını kolaylaştıracak birçok ürünü “Türkiye’de ilk” olarak hizmete sunan Hürriyet Emlak, kullanıcıların aradıkları gayrimenkulü sadece bulmayı değil, o gayrimenkulü edinmeye giden yolculuğu kolaylaştırmaktadır.


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109