Covid 19 virüsünü yok eden kumaş Bursa’dan çıktı…

İnsanlık yararına bir iş yapmak için yola çıktılar, %99.99 oranında Covid19’u yok eden Türkiye’nin ilk kumaşını yaptılar

Covid 19 virüsünü yok eden kumaş Bursa’dan çıktı…
 Covid 19 virüsünü yok eden kumaş Bursa’dan çıktı…
İnsanlık yararına bir iş yapmak için yola çıktılar, %99.99 oranında Covid19’u yok eden Türkiye’nin ilk kumaşını yaptılar

Covid-19 virüsünü %99.99 oranında yok eden kumaş Bursa’da EbruzenTektstil tarafından üretildi. Yaklaşık 15 yıldır teknik ve fonksiyonel tekstil üzerine faaliyet gösteren Bursa merkezli Ebruzen Tekstil'de üretilen kumaşın Covid 19 virüsüyle yapılan laboratuvar testleri başarıyla sonuçlandı.

Ebruzen Tekstil Ceo'su Tekstil Mühendisi Sadık Kutlucan Türkiye’yi gururlandıracak bu haber hakkında şunları söyledi:‘Dünyada tekstil üzerindeki antiviral aktiviteyi ölçmekte kullanılan EN 18184 standartlarına göre ürettiğimiz antiviral kumaşımız Covid 19 virüsüyle teste tabii tutuldu. Ürettiğimiz ve Neutron adını verdiğimiz kumaşın yüzeyine bırakılan Covid19 virüslerinin EN 18184 standardı uyarınca ilk 2 saatte %99,99 oranında yok olduğu belirlendi. Bu test birkaç milyon Covid 19 virüsü ile yapıldı. Neutron Covid 19 süreciyle mücadelede önemli bir kilometre taşı olacak" diye konuştu.

Kutlucan; “Çok mutlu ve gururluyuz. Ürettiğimiz kumaş doğal olarak hem Türkiye, hem de yurtdışında dikkat çekmeye başladı bile. Öncelikli hedefimiz Türk insanına, özellikle de sağlık sektörü çalışanlarına fayda sağlamak. Nihai hedefimiz ise tüm insanlık için yararlı olmak. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" dedi.


Sadece Türkiye değil tüm dünya için büyük önem taşıyor

Dünya üzerinde antimikrobiyal, antiviral kumaşların bulunduğunu belirten Ebruzen Tekstil Satış ve Ürün Yöneticisi Endüstri Mühendisi Tunçel bu noktada dikkat edilmesi gereken durumları şöyle özetledi;

‘Kumaşın üretim aşamalarında kullanılan kimyasalların sağlık otoritelerinden alınmış olan belgelerde sağlığa zararlı olmadığının kanıtlanması gerekiyor. Neutron hem Avrupa Biyosidal Ürünler Yönetmeliği’ne, hem de T.C. Sağlık Bakanlığı Biyosidal Ürünler Yönetmeliği’ne uygun ve ruhsatlı kimyasalları kullanıyor.

Neutron, Türkiye’de Covid 19 virüsüyle EN18184 standartı kapsamında ilk defa test edilen kumaş olarak öne çıkıyor. Birçok ülkede onlarca ürünün tamamı bugüne kadar H1N1 domuz gribi virüsü veya Felinecoronavirüs de denilen coronavirüs ailesinin kedilere ait olan versiyonuyla testlerini yaptırıyor, buna hem Türkiye’den hem de dünyadaki ünlü firmalardan birçok örnek gösterebiliriz.

Kumaşların bu tarz virüslerle test edilmesi ve sonuçlarının olumlu olması bu kumaşların antiviral kumaşlar olduklarını gösterir, ancak bilimsel olarak aynı başarıyı Covid19’a karşı da gösterebilecekleri konusunda kesin bir bilgi veremez, sadece fikir verebilirler.

Neutron bu konuda diğerlerinden ayrılıyor ve çok net, çok kesin bir bilgi veriyor. Bu da Neutron’u dünya üzerindeki ve Türkiye’de bulunan antiviral kumaşlardan ayırıyor ve hatta birkaç adım öne geçiriyor.

Bir diğer konu ise bizim test sonucumuzun konumu. Kumaşımız ilk 2 saat içinde tüm virüslerin %99,99’unu yok ediyor ve bu sonuç matematiksel olarak fazlasıyla ileri düzeyde bir sonuç. %99 bile insanlarda iyi bir intiba oluşturuyor ancak %99,99 demek %99‘dan 100 kat daha fazla etkili demektir.
Tüm bu nedenlerden dolayı tercih edilen ve antiviral özellikli olduğu belirtilen kumaşların tüketiciler tarafından hangi virüs cinsi ile test edildiği ve ilgili testlerden nasıl bir oranla geçtiğinin sorgulanması gerekiyor”


Hedef tüm insanlığa hizmet etmek

Kutlucan; “Elbette başarımızı uluslararası boyuta taşımak en büyük hedefimiz ancak ne yazık ki bu gibi mega planlar için yetkililerin desteği çok büyük önem taşıyor. Ülkemizin global bir marka çıkarma konusunda şu anda çok önemli bir fırsatı bulunuyor. Bu fırsatı iyi değerlendirebilirsek hem bu alanda global bir üretici olmuş oluruz, hem de pandemi döneminde tüm insanlığın yararına bir iş yapmış oluruz.” diye konuştu.


Sağlık Sektörü Bu Kumaşla Derin Bir Nefes Alacak

Neutron antiviral kumaşın en önemli kullanım alanlarının başında sağlık sektörü geliyor. Bu noktada doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının giydiği maskeler başta olmak üzere önlükler ve diğer yıkanabilir kıyafetler ile hastanelerde kullanılan çarşaf ve benzeri tekstil ürünlerinde, yıkanabilir ameliyathane kıyafetleri gibi birçok alanda Neutron bir kurtarıcı olmayı hedefliyor.

CEO Kutlucan; “Sağlık çalışanlarımızın bu zorlu pandemi döneminde üst üste birkaç kat maske taktıklarını görüyoruz, haklı olarak tek bir kat maske takmak istemiyorlar. Aynı zamanda maske üretimi için gereken standartlardan da başarıyla geçen Neutron kumaşlardan üretilecek maskeleri de bu taktıkları katmanlardan biri haline getirerek Covid19 virüsünün kumaş tarafından yok edilmesi sağlanabilir. Bu bizim Ebruzen olarak en önemli bulduğumuz, kıymet verdiğimiz konulardan bir tanesi.” diye konuştu.


Yıkanabilir Özellik

Ebruzen Tekstil’in gerçekleştirdiği geçmiş antiviral ve antibakteriyel test tecrübeleri en az 20-30 yıkama yapılabileceğini gösteriyor. Bu da tüketicinin ürününü defalarcaçamaşır makinesine atıp yıkayabilmesi demek. Kumaşın kendine has özellikleri yıkama ile kaybolmadığından tüketici günlük kullanımın ardından yıkayıp ürünü içi rahat bir şekilde tekrar tekrar kullanabilir.

CEO Kutlucan; ’Tecrübelerimize dayanarak defalarca yıkama ile sadece özelliğin şiddeti standartın belirlediği sınırlar içinde bir miktar azalıyor diyebiliriz. Bu noktada da 50 yıkama testine kadar süreci ilerleterek aslında ürünün çok uzun kullanımlarda bile antiviral özelliğini güçlü şekilde devam ettirdiğini ispatlamak için yıkama sonrası viral etkinlik test çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.


Maskeden önlüğe, nevresimden koltuk döşemesine kadar birçok alanda kullanılabilir

Ebruzen Tekstil’in Covid 19’a karşı yok edici özelliği Türkiye’de bir ilk. Antiviral kumaş Neutron, yıkanabilir maskelerden iş kıyafetlerine, nevresim takımlarından perdeye, koltuk döşemesinden gömleğe, tişörtten cekete her türlü konfeksiyon ve ev tekstilinde kullanım alanına sahip. Bu da Covid 19’la mücadelede çok büyük bir adım anlamına geliyor.


İnsanın olduğu her yerde kullanılabilir

Neutron’un iki saat içinde %99.99 oranında tüm Covid 19 virüsünü yok etmesi, kumaşın birçok sektörde kendine yer bulması anlamına geliyor. Sağlık sektörü öncelikli olmak üzere insanın olduğu her alanda Neutron’a yer bulunuyor.

Maskelerde, yıkanma durumu çok sık olmadığı için iş kıyafetlerinde, resmi üniformalar giyen devlet memurlarının kıyafetlerinde, kışlaların, okulların yatakhanelerinde, huzurevlerinde, her türlü ev tekstili ürünlerinde, toplu taşıma araçlarında döşemelik kumaş olarak, tüm günlük kıyafet türlerinde ve detaylandırılabilecek birçok alanda kullanım alanına sahip olan Neutron,Covid 19 ile mücadelede bir savunma kalkanı olarak yer almaya hazır.


'Bu bir savaş...'

Firmanın Pazarlama Müdürü Elif Tunçel ise, Covid 19'a karşı bir nevi savunma silahı olarak kullanılacak ve Neutron markasıyla üretime hazır oldukları kumaşın, normal kumaş türlerine göre fiyat farkının çok yüksek olmayacağını ifade etti. Arada küçük bir fiyat farkının olacağına işaret eden Elif Tunçel, "Amacımız Türkiye'nin verdiği savaşa destek olmak. Devletimizin ve milletimizin geleceği için kârdan ziyade halkın sağlığı daha önemli. Salgınla yürütülen mücadeleye biz de araştırmalarımız ve bilimsel yaklaşımımızla destek vermeye çalışıyoruz" dedi.


İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109