CHP'den Taksim'de "Cumhuriyet ve Demokrasi" mitingi

CHP'nin Taksim Meydanı'nda düzenlediği 'Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'ne yüzbinlerce vatandaş katıldı. Erken saatlerden itibaren meydana dört bir taraftan katılım gerçekleşti.

CHP'den Taksim'de "Cumhuriyet ve Demokrasi" mitingi
CHP'den Taksim'de "Cumhuriyet ve Demokrasi" mitingi


CHP'nin Taksim Meydanı'nda düzenlediği 'Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi'ne yüzbinlerce vatandaş katıldı. Erken saatlerden itibaren meydana dört bir taraftan katılım gerçekleşti.

Mitingin yapılacağı Bölgede herhangi bir aksaklık yaşanmaması adına polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı ve Taksim Meydanı öğle saatlerinde araç trafiğine kapatıldı. Ellerinde Türk bayrağı ve Atatürk posteri bulunan vatandaşlar darbe karşıtı slogan attı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu 18.20 sıralarında Taksim Meydanı'na geldi ve burada saygı duruşu gerçekleştirildi ardından da İstiklal Marşı okundu. Kılıçdaroğlu düzenlenen miting kapsamında konuşma yaptı.
Demokrasi Mitingi Açıklamasına, ‘Gün direnme günüdür, hepimiz bir tarih yazdık’ diyerek başlayan Kılıçdaroğlu, “Gün direnme günüdür, bugün Taksim’deyiz. Hepinizin tarih yazdığı gündür bugün. Biz Taksim’e neden geldik? Hedefimiz ne? Tüm bunlara yanıt vermek için 10 maddelik Taksim Manifestosu hazırladım” diyerek 10 maddelik manifestoyu okumaya başladı. Kılıçdaroğlu’nun manifesto maddelerinin okunmasının ardından, alana gelen yüzbinlerce kişinin huzuruna sundu. Kılıçdaroğlu, vatandaşlara, ‘kabul ediyorsanız ellerinizi’ kaldırın diyerek oylama yaptı. Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının ardından, meydandaki kalabalık evlere dağıldı.

24 Temmuz 2016 Taksim Bildirisi
1- 15 Temmuz darbe girişimi parlamenter demokrasimize karşı yapılmıştır. TBMM bombalanmış ama bombalar altında parlamento görevini yapmış ve darbeyi püskürtmüştür. Bu darbe girişiminin sorumlularını, varsa iç ve dış destekçilerini kınıyor ve lanetliyoruz.
2- Bütün siyasal partiler darbe girişimine karşı çıkmış, demokrasi konusunda Türkiye’de tartışmasız ortak payda oluşmuştur. Siyasette uzlaşma kültürünün güçlenmesine katkı vermek zorundadır.
3- Her türlü darbeye ve parlamenter sistemin üzerindeki her türlü vesayete karşı çıkmak, demokrasiden yana olanların, bu ülkeye namus borcudur. Hep birlikte ve her zaman ne darbe ne dikta yaşasın tam demokrasi demeliyiz.
4- Darbe girişimi halkın direnme hakkını kullanmasıyla ayrı bir anlam kazanmıştır. Direnme hakkı demokrasiyi korumanın meşru bir yolu olarak ortaya çıkmıştır.
5- Demokrasimizin teminatı olan demokratik laik ve sosyal hukuk devleti ilkesinin Türkiye için ne kadar yaşamsal olduğu bir kez daha kanıtlanmıştır.
6- Bu darbe girişimi Anayasa’da Yasama Yürütme ve Yargı olarak yer alan güçler ayrılığı ilkesinin demokraside denge ve denetlem işlerinin güvencesi olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.
7- Balyoz, Ergenekon ve casusluk gibi davalarda mağdur edilen insanların itibar ve haklarının iadesi bütün siyasal partilerin gündeminde olmak zorundadır.
8- Bu darbe girişimini devlet yönetiminin liyakata dayanması gerektiğini ortaya koymuştur. Siyasal yandaşlık, cemaatçilik değil bilgi, birikim ve deneyim gibi ilkeler esas alınmalıdır. Devleti ele geçirme anlayışını tarihe gömmeliyiz. Devletin yeniden inşaası zorunludur.
9- İnancı kimliği yaşam tarzı ne olursa olsun, bu ülkenin güzel insanları bu ülkenin caddelerinde sokaklarında meydanlarında parklarında özgürce gezebilmelidir. Hiç kimse unutmasın 15 Temmuz darbe girişimi 3’ncü sınıf demokrasinin ortaya çıkardığı bir tablodur. Bu ülkenin insanları üçüncü sınıf demokrasiye değil özgürlükçü demokrasiye layıktır. Türkiye tümüyle darbe hukukundan alınmalıdır.
10- Devlet, kinle öfkeyle ön yargıyla yönetilmez. Darbe girişiminde bulunanlar hukuk içinde yargılanmalıdır. Devletin vakarı bunu zorunlu kılmaktadır. İşkence, kötü muamele, tehdit devleti darbecilerle aynı duruma düşürür. Buna izin verilmemelidir.

FOTO GALERİSİ İÇİN TIKLA



AK PARTİ'NİN ÜST DÜZEY İSİMLERİ KATILDI

CHP'nin çağrısıyla Taksim Meydanı'nda gerçekleştirilen "Cumhuriyet ve Demokrasi" mitingine AK Parti yetkilerinden katılım gösterildi. Beyoğlu Tünelde bir araya gelen AK Parti heyeti buradan Taksim Meydanına yürüdü. Yürüyüşe AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu yanı sıra TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile çok sayıda kişi katıldı.

CHP HEYETİ TARAFINDAN KARŞILANDI

Müezzinoğlu daha sonra CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile görüştüklerini, parti adına CHP'ye teşekkür edip ayrılacaklarını belirtti. Yürüyüş boyunca çevredeki esnaf da slogan ve alkışlarla gruba destek verdi. Tünel'de başlayan yürüyüş, Taksim Meydanı'nın girişine kadar devam etti. Buradaki grup CHP Grup Başkanvekili Altay ve beraberindeki heyet tarafından karşılandı. Altay ile AK Parti heyeti "birlik ve beraberlik" mesajı verdi.

TEŞEKKÜR ETTİ

AK Parti heyeti, mitingi düzenlediği için CHP'ye olan teşekkürü Başkanvekili Altay'a iletti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, Müezzinoğlu ve İl Başkanı Temurci miting alanına vekillerini bırakarak, meydandan ayrıldı. Basın mensuplarının " AK Parti heyetinin ayrılışına ilişkin" sorularını cevaplayan CHP'li Altay, grubun destek amaçlı yürüdüğü ve hiçbir sıkıntı yaşanmadığını, teşekkür dileklerini ileterek ayrıldıklarını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 25 Temmuz 2016, 13:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER