Çanakkale Zaferi'nin 97’inci yılı kutlanıyor

ÇANAKKALE Deniz Zaferi’nin 97’inci yıldönümü kutlandı. Törenler, Cumhuriyet Meydanı’nda, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk koyma töreniyle başladı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kendisini karşılayan İstiklal Madalyası sahibi gazi Halil Avcı’nın oğlu gazi üniformalı Ahmet Avcı’nın elini öptü.

Çanakkale Zaferi'nin 97’inci yılı kutlanıyor
Çanakkale’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, çok sayıda milletvekili, asker, muharip gazi, bürokrat ve sivil toplum kuruluşları, gazi çocukları ile öğrenciler katıldı.



Bülent Arınç, Cumhuriyet Meydanı’na geldiğinde kendisini karşılayan İstiklal Madalyası sahibi gazi Halil Avcı’nın oğlu gazi üniformalı Ahmet Avcı’nın elini öptü. Bir askerin Ahmet Avcı’yı, ayakkabılarını silip parlatarak törene hazırlaması dikkat çekti.

KUVVET KOMUTANLARI KATILMADI


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları bu yılki törenlere katılmazken, 15 bin kişilik stadyumdaki tribünlerin tamamen dolduğu görüldü. Çanakkale Savaşları’na katılan yabancı ülkelerin askeri temsilcilerinin de hazır bulunduğu törende, her yıl gösterileriyle coşku katan Mehteran Bölüğü ise yerini almadı.

ALTIN MADALYA TÜRK BAYRAĞINA TAKILDI

Törende, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan tarafından, 1994 yılında TBMM tarafından çıkarılan 3 bin 972 sayılı Kanun ile 253 bin şehit anısına Çanakkale’ye verilen ve üzerinde ’Çanakkale Geçilmez’ yazan altın madalya, Türk bayrağına takıldı. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı eşliğinde altın madalyanın takıldığı Türk bayrağı, göndere toka edildi. Vali, Boğaz Komutanı ve Belediye Başkanı, birlikte askeri araca binerek öğrencilerin, askerleri ve halkı selamladı.

KABİL’DEKİ ASKERLERLE TÜRK YILDIZI ŞEHİDİNE TAZİYE

Günün anlam ve önemini belirten şiirin okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, törene gönderdiği mesajı, tribündeki vatandaşlar tarafından alkışlandı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in mesajının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajı tribünlerdeki küçük bazı gruplar tarafından ıslıklandı, bazı tribünlerden ise ’Recep Tayyip Erdoğan’ sloganı yükseldi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da mesajı alkışlandı.

Mesajlarda, özellikle Çanakkale kahramanlarının yanı sıra Afganistan’da düşen helikopterde şehit olan Türk askerleri ile Konya’da düşen Türk yıldızının şehit pilotu için de taziyede bulunuldu.

BAŞKAN, DİKTATÖR REJİMLERE DEĞİNDİ


Çanakkale Belediye Başkanı CHP’li Ülgür Gökhan, konuşmasında katılanlara teşekkürlerini sunarken, Çanakkale Deniz Zaferi’yle destan yazıldığını dile getirdi. Libya, Mısır ve Tunus’taki olaylara da değinen Başkan Gökhan, "Halk ayaklanmaları, diktatörleri koltuklarından etmiştir. Kimse sonsuza destek susmaz ve susamaz. Daha iyi bir yaşam, laik ve demokratik düzen için ayaklanan halkların mücadelesi, Atatürk’ün önemini değerini bir kez daha gösteriyor. Daha çağdaş ve ileri bir demokrasi mücadelemiz hiç bitmemelidir" diye konuştu. Afganistan’daki şehit askerler için de taziyede bulunan Gökhan’ın ardından söz alan Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan da bir konuşma yaptı.

SOYKIRIMLA SUÇLAYANLARA EN GÜZEL ÖRNEK

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, "Bizleri soykırımla suçlayanlara en güzel örnek bu destandır. Bölgesel barış bu topraklarda ekilmiştir. Kendimizi yenilemeli, savaşarak değil anlaşarak konuşarak birbirimizi anlayabilmeliyiz" dedi

DERNEK BİNASINI AÇTILAR

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 97’nci yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü nedeniyle stadyumdaki törene katılan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve yanındaki bakanlar, ardından Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şubesi ile Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin yeni binasını hizmete açtı.

Kurdele kesimin ardından Başbakan Yardımcısı Arınç’a teşekkür plaketi sunan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şubesi Başkanı Necdet Erdinç, "Valimiz gibi çalışkan yöneticileri buraya gönderin. Bizleri unutmayın" dedi. Arınç da "Sizleri unutmayız" dedi. Daha sonra binanın üst katındaki Şehit Aileleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni de ziyaret eden Arınç, "Vali Bey, böyle güzel bir bina tahsis etmiş. Biz de şehitlerimizi anıyoruz. Onlara layık olmaya çalışıyoruz. Onların emanetlerinin huzur ve güven içinde yaşamaları bizim görevimizdir. Sizlerinden ilgisinden dolayı teşekkür ederiz. Sağlık afiyetler diliyoruz" dedi.

DHA

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2012, 18:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER