Büyükelçi ataması Ermeni lobisine takıldı

Büyükelçi ataması Ermeni lobisine takıldı

 Büyükelçi ataması Ermeni lobisine takıldı
Obama'nın Ankara adayı onaylandı, Bakü adayı askıda…


ABD Başkanı Barack Obama'nın, Ankara Büyükelçiliğine aday gösterdiği Francis Joseph Ricciardone'nin ataması Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde onaylandı. Ancak ABD'nin Bakü Büyükelçiliğine aday gösterilen Matthew Bryza'nın ataması Ermeni lobisine takıldı.
Komite, bugün düzenlediği toplantıda, Obama tarafından çeşitli ülkelerdeki ABD Büyükelçiliklerine aday gösterilen bazı isimlerin atamasını görüştü. Toplantıda Ricciardone'nin yanısıra, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliğine aday gösterilen, şimdiki Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'nin atamasına da onay verildi. Ancak Bakü Büyükelçiliği için aday gösterilen Bryza'nın durumu ise, Ermeni yanlısı Demokrat Senatör Barbara Boxer'ın talebi üzerine askıya alındı. Bryza'nın ataması daha sonraki bir tarihte görüşülecek.
Senato Dış İlişkiler Komitesi kıdemli üyesi Cumhuriyetçi Senatör Richard Lugar, toplantıdan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Bryza'ya destek verdi. Bryza'nın, kendisinin çok güvendiği, çok kaliteli bir diplomat olduğunu söyleyen Lugar, "Sanıyorum şimdi Dışişleri Bakanlığı, Senatör Boxer'ın kaygılarının tespit edilip bunların giderilip giderilemeyeceği konusunda onunla birlikte çalışacaktır" dedi.
Lugar, ABD'nin Bakü Büyükelçiliği koltuğunun bir yıldan fazla süredir boş durmasının, ABD ile Azerbaycan ilişkilerini nasıl etkileyeceğine dair bir soru üzerine, bu tür "boşluk" durumlarının ilişkileri etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu, bu nedenle bu makamların doldurulması yönünde her zaman yoğun gayret gösterdiğini kaydetti.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi adayı Ricciardone hakkındaki bir soru üzerine de Lugar, Büyükelçi Ricciardone'nin "fevkalade bir diplomat olduğunu" dile getirdi. Büyükelçi Ricciardone ile birlikte uzun yıllar birlikte çalıştığını ifade eden Lugar, kendisinin her açıdan bir profesyonel olduğunu ve Dışişleri Bakanlığı'ndaki kariyeri boyunca muazzam işler çıkardığını aktardı.

CHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109