BUGÜN BERAT KANDİLİ

Ramazan ayının müjdecisi kabul edilen Berat Kandili bugün idrak edilecek.

BUGÜN BERAT KANDİLİ
BUGÜN BERAT KANDİLİ

Ramazan ayının müjdecisi kabul edilen Berat Kandili bugün idrak edilecek.
Berat Kandili, 19 Mart'ta başlayan "üç aylar"ın ikincisi şaban ayının 15'inci gecesine denk geliyor.

İslam inancına göre "berat", günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor. 

Hazreti Muhammed'in, Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor:

"Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur."

RAMAZAN AYI VE RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Son günlerinde memleket ve akraba ziyaretlerinin hat safhada olacağı Ramazan ayı, 16 Mayıs Çarşamba günü başlayacak. Ramazan ayı içerisinde idrak edilen Kadir Gecesi ise 10 Haziran Pazar gününe denk gelecek.

14 Haziran Perşembe – Arefe Günü


15 Haziran Cuma – 1. Gün


16 Haziran Cumartesi – 2. Gün


17 Haziran Pazar – 3. Gün


Berat Kandili'nin önemi nedir? Berat Kandili ne zaman idrak edilir?


Berat Kandili, Müslüman alemi için büyük önem arz eden dini günler arasında yer alıyor. Ellerini yaradana açıp af dileyecek olan Müslüman aleminin ilgiyle beklediği Berat Kandili, Ramazan ayına günler kala idrak edilecek. Peki, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın takvimine göre Berat Kandili ne zaman idrak edilecek? İşte, tarih bilgisi ve Berat Gecesi'nin önemi hakkında bazı bilgiler
Milyonlarca Müslüman Berat Kandili'nin ne zaman idrak edileceğini merak ediyor. Berat Kandili ne zaman sorusu, ellerini semaya açıp günahlarına af dileyecek, güzel dileklerde bulunacak vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Milyonlarca kişinin merakla beklediği Berat Kandili, camileri dolup taşıracak. Peki, Berat Kandili ne zaman? Berat Kandili'nde nasıl ibadet edilir?

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2018 yılı dini günler takviminde yer alan bilgiye göre, kaynaklarda rahmet, icabet, gufran ve takdir olarak isimlendirilen Berat Kandili, bu sene 30 Nisan Pazartesi gecesi idrak edilecek
HZ. MUHAMMED’İN BERAT KANDİLİ HADİSİ

Hz. Muhammed'in (s.a.s) Berat Kandili'ne ilişkin şöyle buyurduğu ifade ediliyor: "Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah (C.C), bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur." Hz. Muhammed bu hadisinde Berat Kandili'nde oruç tutulmasını buyuruyor.

BERAT KANDİLİ'NDE NELER YAPILMALI?

Kur’an-ı Kerim okunmalı, okuyanlar dinlenmeli, uygun mekânlarda Kur’an ziyafetleri verilmeli, Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
Hz. Muhammed’ (s.a.s) salât ve selâmlar getirilmeli, kendisinin şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Tefekkürde bulunulmalı, “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

4 Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli, manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk’a niyazda bulunulmalı

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı, gönüller alınmalı, kederli yüzler güldürülmeli.

Günahlara samimi olarak tövbe ve istiğfar edilmeli, idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamette bulunulmalı.

Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı, vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli, iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

Hayattaki manevî büyüklerimizin, hocalarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, mesaj yahut e-mail çekerek tebrik edilmeli, duaları istenme

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2018, 12:21

İsa Kırım

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER