Bosna-Hersek: Su ve tarlamız çok enerji, tarım ve hayvancılığa gelin

Bosna-Hersek: Su ve tarlamız çok enerji, tarım ve hayvancılığa gelin

Bosna-Hersek: Su ve tarlamız çok enerji, tarım ve hayvancılığa gelin
Bosna-Hersek: Su ve tarlamız çok enerji, tarım ve hayvancılığa gelin

Türkiye’nin Balkanlardaki barış için özel önem verdiği Bosna Hersek’in Cumhurbaşkanı Dr. Haris Silajdzic, Türk işadamlarının ticaretten öteye geçmesini, ülkeye doğrudan yatırımlarını artırmasını istedi.

Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde ilerledikçe çok daha değerli bir ülke haline geleceklerini söyleyen Silajdzic, “Biz su kaynaklarımızla ilgili enerji yatırımlarını başlatıyoruz. Bu açıdan Avrupa’nın en zengin ülkeleri arasındayız. Türk işadamları elini çabuk tutsun, çünkü bu projelere yatırım yapmak için kapıda bekleyenler var. Boş tarlalarımız da çok, bunların ekilmesi ya da hayvancılık için değerlendirilmesi gerekiyor. Gelin bu ülkeden toprak alın, ister ziraat yapın ister hayvancılık. Türkiye’de et fiyatlarının çok yüksek olduğunu duydum. Hem Avrupa’ya hem de Türkiye’ye çok kârlı üretimler yapabilirsiniz” dedi.

100 milyon dolar yakışmıyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, “Rakamlara baktım, Türk işadamlarımızın buradaki yatırımları sadece 100 milyon dolar civarında kalmış. Bu rakam çok küçük, bize yakışmıyor. Aslında bu ülkenin potansiyelleri düşünüldüğünde eminim ki bunun nedenleri var. Bir tanesi ağır bürokrasi ama daha önemlisi de buradaki fırsatların yeterince bilinmemesidir” dedi. Gül, Silajdzic’in “Gelin toprak alın” çağrısını da hatırlatarak, “Bu çok önemli. Çünkü gerçekten de AB sürecinde ilerledikçe bu ülkede topraklar da diğer gayrimenkuller de değerlenecek. Bizde de öyle olmadı mı? AB ile tam üyelik müzakere süreci başladıktan sonra İstanbul’da metrekare fiyatları ne kadar yükseldiğini hepimiz gördük” diye konuştu.

İşadamları masaya oturdu

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) organizasyonu ile Bosna Hersek’te düzenlenen İş Forumu’na 70 Türk işadamı yaklaşık 250 Bosnalı işadamıyla ticaret ve yatırım görüşmeleri yaptı. Buluşmada, tekstilden gıdaya, makineden enerjiye çok farklı sektörlerdeki Türk şirketlerin patronları, ikili görüşmelerin çok yararlı geçtiğini yatırımlar için yakında hızlı adımlar atılacağını bildirdi.

Sadece pazar değiliz

Bosna Hersek Dış Ticaret Odası Başkanı Veselin Poljaseviç, Türk girişimcilerin ülkeyi sadece ürün satacak bir pazar olarak görmesinin yanlış strateji olduğunu vurgulayarak, “Ortak yatırımlar için gelin. Enerjinin yanında maden ve turizm sektörlerinde de çok kârlı yatırımlar yapabiliriz” dedi. TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu ise, 2008’de 572 milyon dolara kadar yükselen Türkiye’nin Bosna Hersek’e ihracatının 2009’da küresel krizin etkisiyle gerilediğini belirterek, “Ekonomik ilişkiler siyasi ilişkilerimizin çok gerisinde. Artık bunu da hızla geliştirme zamanı” diye konuştu.

LC Waikiki, Bellona Rodi mağaza açıyor

TÜRKİYE-Bosna Hersek İş Forumu’na katılan LC Waikiki markasıyla bilinen Taha Grubu’nun ortağı İsmail Kısacık, “Saraybosna’daki en büyük mağazayı açma kararı aldık. 1 milyon dolarlık bir yatırımla 1100 metre karelik bir mağaza olacak” derken Şükrü Boydak da “Biz de 1000 metrekarelik bir Bellona mağazası açmak için anlaştık. Açılışı ekim ayında de yapacağız. Yılda 1 milyon Euro’luk ciro hedefimiz var” diye konuştu.

Belgesel için gitti butik otel patronu oldu

SARAYBOSNA’ya 2 yıl önce belgesel film çekmek için giden 25 yaşındaki Selçuk Yeşilyurt adlı genç, bu projesi için sponsor bulamayınca cebindeki 20 bin Euro’yla 10 odalı küçük bir oteli kiraladı ve ‘butik otel’ olarak işletmeye başladı. Otel binası için aylık 3 bin 500 Euro kira ödediğini söyleyen Selçuk Yeşilyurt, “40-60 Euro’ya oda satıyorum ve karlıyım. Yan tarafımdaki binayı da kiralamak için görüşüyoruz” dedi.

3 milyar dolarlık HES gündemde

Bosna Hersek’te 3 bin megawat’lık Hidroelektrik (HES) enerji yatırımı başladı. 3 milyar dolarlık bir yatırım planlandı.
Ülke 1.2 milyar dolarlık gıda ve içecek, 900 milyon dolarlık kimya malzemesi alıyor.
544 milyon dolarlık motorlu taşıt, 400 milyon dolarlık da tekstil ürünü alıyor.
Bosna Hersek, yabancılar içinde önceliği Türklere vermeye hazır.

Türkiye 10’uncu sırada

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Bosna Hersek, 2009 yılında 8.8 milyar dolarlık ithalat yapmış. Türkiye’nin bu rakamdaki payı 250 milyon dolarda kalmış. Hırvatistan, Almanya, Sırbistan ve İtalya bu ülkeye en çok ihracat yapan ülkeler. Türkiye 10’uncu sırada” dedi. Bosna Hersek’in ihracatının ise 3.9 milyar dolar olduğunu hatırlatan Meral, bu rakam içinde Türkiye’ye ihracatın da 52 milyon dolarda kaldığını kaydetti. Rıza Nur Meral, şöyle konuştu: “Doğrudan yatırımlarda da durum çok yetersiz. 1994-2009 arasında Türkiye’nin bu ülkeye toplam yatırımı 130 milyon Euro’da kalmış. Sırbistan 857, Avusturya 499 ve Hırvatistan ise 468 milyon Euro yatırım yapmış. Öyle görünüyor ki biz 2009’da atak yapmışız ve Şişecam 40, Hayat 50 milyon Euro’luk yatırım yapmış. THY de bu ülkenin havayolu şirketinden hisse almış. Bizi burada 250 kişilik bir işadamı grubu karşıladı ve çok yararlı görüşmeler oldu. Bosna Hersek’in Avrupa Birliği’ne (AB) girmesi kaçınılmaz. O nedenle fırsatları kaçırmayalım, yatırım yapalım.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER