Berfo Ana: Ben kavruluyorum

Berfo Ana: Ben kavruluyorum

Berfo Ana: Ben kavruluyorum
Berfo Ana: Ben kavruluyorum

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin ile Milletvekili Öğüt’ten Berfo Ana’ya ziyaret.

 CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, oğlu 1980 yılındaki darbeden sonra gözaltında kaybedilen Berfo Kırbayır’ı ziyaret etti. Ziyaret sırasında konuşan Tekin, “Başbakan, 103 yaşındaki Berfo Ana’yı ayağına çağırmamalıydı, Berfo ananın ayağına gitmeliydi. Eğer Başbakan samimi ise Berfo Ana’nın 31 yıldır akan gözyaşlarını dindirmeli” dedi.


Sabah saatlerinde Berfo Kırbayır’ın Ataşehir – İçerenköy’deki evine gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’e Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ile Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Tamgaç ve Özel Kalem Müdürü Zeynel Fırat da eşlik etti. Berfo Ana olarak tanınan Berfo Kırbayır’a bir demet çiçek veren Tekin, “Berfo Ana’yı yıllardan beri tanırım. Gözaltında katledilen Cemil Kırbayır’la aynı toprakların çocuklarıyız. Benim siyaset yaşamım da orada, Kars’ın Göle İlçesi’nde başlamıştır. Cemil ağabey aynı zamanda benim siyaset önderimdi” dedi.

Cemil Kırbayır’ın kendisine devrimci önder Ulaş Bardakçı’nın hayatını anlatan bir kitap verdiğini ve çok etkilendiğini ifade eden Tekin “İlk okuduğum kitabı Cemil ağabey bana vermişti. O günden sonra, (oğlum olursa ismini Ulaş koyarım) dedim ve oğlumun ismini Ulaş koydum” diye konuştu.
12 Eylül 1980 darbesi sonrası Cemil Kırbayır gibi çok sayıda insanın faili meçhul cinayetlere kurban gittiğini, kiminin sürgün yaşadığını, kiminin işkencelerde öldürüldüğünü dile getiren Tekin “Başbakan Erdoğan, her ne kadar geç de fark etmiş de olsa, kendisine teşekkür ediyorum. Ama bir tavrı, Sayın Başbakan’a yakıştıramadım. 103 yaşındaki Berfo Ana’yı, pırıl pırıl bir anneyi ayağına çağırmamalıydı. Başbakan Berfo Ana’nın ayağına gelebilmeliydi. Berfo Ana’nın 31 yıldır çektiği acıyı çeken anneler bilir. Başbakanın eşi de annedir. Cemil Kırbayır’ın en azından mezarının bulunmasını talep ediyoruz. Kabri başında dua edebilmek, herkesin hakkıdır. Başbakan gereğini derhal yapmalıdır” değerlendirmesini yaptı. CHP’nin 2004 yılından bu yana faili meçhul cinayetler içir araştırma önergeleri verdiğini anımsatan Tekin, şöyle devam etti:

“Son olarak Ardahan Milletvekilimiz Ensar Öğüt, Cemil Kırbayır için 2010 yılının kasım ayında araştırma önergesi verdi. Bu önerge, şu an Meclis’te bekliyor. Biz Türkiye’de karanlıkta hiçbirşey kalmasın istiyoruz. Türkiye’de bugüne dek işlenmiş bütün faili meçhul cinayetlerin çözülmesini istiyoruz. Sayın Başbakan size çağrı yapıyorum. Bununla ilgili olarak ne yapılması gerekiyorsa sonuna kadar varız. Cemil Kırbayır’ı o gün gözaltına alanlar bugün halen yaşıyor. Eğer bu faili meçhulu araştırmak istiyorlarsa, 10 gün içerisinde çözerler. Sanıklar belli, tanıklar belli, gözaltında alındığı yerler belli, kimlerin gözaltına aldığı belli. Bütün bunlara karşın bu çözülemiyorsa devlet bu işleri çözmek istemiyor demektir. Her cumartesi günü bu anneler neden bir araya geliyor, bir yetkili, devleti yönetenler, İçişleri Bakanı, Başbakanlar buna kulak asmaz mı? Başbakan önceleri çok acı laflar söyledi, oğlunu arayanların arkasında bir şey aradı. 103 yaşındaki kadının arkasında ne ararsın, ne olabilir? ”

BERFO ANA: BEN ANAYIM, BEN YANIYORUM

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’e “O benim oğlumdur” diye hitap eden Berfo Kırbayır ise “Cemil 13 Eylül 1980’de gözaltında kaybedildi. Devlet ‘bizde yok’ dedi. Ondan bir daha haber alınamadı ve failleri hala yargılanmadı” yazılı pankartı tutarak konuştu. Berfo Kırbayır “Oğlumu ölmeden önce bana bulun. Ben anayım, ben yanarım, kavruluyorum” dedi.

Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır ise Başbakan Erdoğan Erdoğan’la görüştüklerinde umutlandıklarını anımsatarak “Görüşmenin ardından birşeylerin olması gerektiği inancındayım, ciddiyet bunu gerektirir. Aksi olursa umutlar yıkılsa düzenin çürümüşlüğünü, kokmuşluğunu kanıtlamış olur” ifadesini kullandı. 1994 yılından bu yana Galatasaray Lisesi önünde kayıp yakınları olarak eylem yaptıklarını anımsatan Kırbayır, “O analar adaleti aradılar. Geç kalındı, 31 yıl. Neden şimdi? Kardeşimin bir mezarı olsun” diye konuştu. Kırbayır, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in kendilerini hiçbir dönem yalnız bırakmadığını da ifade etti.

Kırbayır’ın arkadaşı Gazeteci Mustafa Küpeli de bir tanığın ifadelerinden yola çıkarak Kars’ta dört mezar bulduklarını ve devletin izin vermesi durumunda bu mezarları açıp bakacaklarını söyledi. Küpeli, “Cemil Kırbayır Kültürevi Derneği kurduk. Kars’ta 4 mezardan biri hangisi bilmiyoruz, izin verirlerse açacağız. İnanıyorum ki Başbakan biz bulmadan mezarı bulacak. Kırbayır’ın evini kültür evi yapacağız” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109