BEDELİ ÇANAKKALE’DE ÖDENDİ

Çanakkale Savaşı sırasında Yahudi bir tüccardan kamyon lastiği almak için zabit adayı Mehmet Muzaffer tarafından verilen sahte yüzlük kaime, özel kasada muhafaza ediliyor.

BEDELİ ÇANAKKALE’DE ÖDENDİ
BEDELİ ÇANAKKALE’DE ÖDENDİ

Çanakkale Savaşı sırasında Yahudi bir tüccardan kamyon lastiği almak için zabit adayı Mehmet Muzaffer tarafından verilen sahte yüzlük kaime, özel kasada muhafaza ediliyor.

Çanakkale Savaşı sırasında Yahudi bir tüccardan kamyon lastiği almak için zabit adayı Mehmet Muzaffer tarafından verilen sahte ‘yüzlük kaime’, Kriminal Polis Laboratuvarı Daire Başkanlığındaki özel kasada özenle muhafaza ediliyor. Türk milletinin kaderinin yeniden yazıldığı Çanakkale Savaşları, birçok kahramanlık hikayesi barındırıyor. 100 yıl sonra Çanakkale Zaferi’ne ait mektuplar, anılar... Savaşın hangi şartlarla kazanıldığını, Mehmetçiğin kahramanlıklarını anlatan belgeler... Bunlardan biri de Asteğmen Mehmet Muzaffer’in kamyon lastiği almak için Yahudi tüccara verdiği sahte para. Mehmet Muzaffer’in çini mürekkep ve boya ile bir gecede hazırladığı yüzlük kaime, bugün Kriminal Polis Laboratuvarı Daire Başkanlığındaki özel kasada özenle muhafaza ediliyor.

Asteğmen Mehmet Muzaffer, diğer cephelere asker ve malzeme sevkinde kullanılan araçların lastik ihtiyacı temin için karargâh tarafından İstanbul’a gönderilir. Komutanlarının emri üzerine lastik almak üzere İstanbul’a gelen Mehmet Muzaffer, aradığı lastikleri Karaköy’de Yahudi bir tüccarda bulur. O yıllarda İstanbul’da otomobil ve kamyon nadir rastlanan vasıtalardır ve lastikleri ise yok denecek kadar azdır. Yahudi tüccarla anlaşan Muzaffer, lastikler için ödenecek parayı almak üzere Erkan-ı Harbiye’ye gider.

Bedeli Çanakkale’de

Yazıyı okuyan Yarbay, “Ne alınacak ?” diye sorar. “Oto ve kamyon lastiği” deyince kızar: “Bak oğlum! Ben askerin ayağına postal, sırtına kaput alacak para bulamıyorum, sen otomobil lastiğinden bahsediyorsun. Hadi yürü git insanı günaha sokma. Para mara yok!” der.

Efsane Paraya kriminal inceleme

Çanakkale Savaşı sırasında lastik almak için Mehmet Muzaffer tarafından Yahudi tüccara verilen Türkiye'nin "ilk" sahte parası inceleme konusu oldu.
 
Kriminal Polis Laboratuvarları Dairesi, 46 yıldır özenle koruduğu sahte 100 liralık kaimeyi incelemeye aldı. Kriminal uzmanları, Abdülmecit döneminde basılan 50 liralık kaimeden esinlenerek yapılan ve üzerinde "Bedeli Çanakkale'de altın olarak tesviye olunacaktır" yazılı sahte 100 liralık kağıt para için, "Çanakkale parası belki de eşine bir daha rastlanamayacak değerde bir sanat harikası" yorumunu yaptı.
 
GERÇEĞİNDEN FARKSIZ
 
Belge İnceleme Laboratuvarı'nda 24 saat kameralarla izlenen şifreli çelik kasada muhafaza edilen sahte 100 liralık kaime bütün yönleriyle incelendi. Kriminal Daire Başkanlığı, 98 yıllık sahte para için hazırladığı ekspertiz raporunda şu tespitlerde bulundu:
 
"Mehmet Muzaffer, o günkü banknotların basımında kullanılan kağıdın aynısını, çini mürekkebi ve boyaları Karaköy kırtasiyecilerinden tedarik etmiş, gerçeğinden bir bakışta ayırt edilemeyecek nitelikte taklit bir para yapmıştır. Mehmet Muzaffer tarafından, 50 liralık kaime emsal alınarak tertiplenen 100 liralık kaimenin boyutları 21x12,9 cm'dir. Büyük ölçüde orijinal 50 liralık kaimedeki karakterlerle örtüşse de bazı farklar bulunmaktadır."

Güncelleme Tarihi: 18 Mart 2015, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109