Azerbaycan'da Türk üssü' söylentileri üzerine tartışma büyüyor

Azerbaycan'da Türk üssü' söylentileri üzerine tartışma büyüyor

Azerbaycan'da Türk üssü' söylentileri üzerine tartışma büyüyor
Azerbaycan'da Türk üssü' söylentileri üzerine tartışma büyüyor

Türkiye'nin Azerbaycan'da bir askeri üssü kuracağı yönündeki iddialar, Rusya ve Ermenistan'da telaşa sebep olurken “Azerbaycan'daki Türk askeri üssü, Rusya ve Ermenistan için tehdit” yorumları da yapılıyor.

Ermenistan medyasının Türkiye'nin Azerbaycan'da bir askeri üssü kuracağı yönündeki haberlerinde Azerbaycan'da Türk askeri üssünün kurulmasının, “Ermenistan ve Rusya için tehdit” oluşturduğunu öne sürüldü. News.am “Rusya, Azerbaycan'daki bir NATO üssü sadece Ermenistan için değil, Rusya için de tehdit olarak görülebilir çünkü bunu, Azerbaycan'ın NATO'ya dahil edilmesine yönünde aktif bir politika izler” diye yazdı.

Bu arada, Rusya Sesi'ne konuşan Ulusal Savunma dergisi Genel Yönetmeni İgor Korotchenko da, “Türkiye, topraklarını çok aşan büyük jeopolitik itirazları olan bir ülkedir” iddiasında bulundu. Korotchenko şunları söyledi:

“Kuşkusuz ki Azerbaycan, Türkiye'yi bölgede en önemli müttefiklerinden ve ortaklarından biri olarak görüyor. Azerbaycan'ın, Nahçivan'da kuracağı askeri üssün olası formatına ilişkin bilgimiz yok. Oraya hava savunması, füze veya hava güçleri konuşlanabilir.” İgor Korotchenko, Ermenistan ile Azerbaycan'ın savunma bütçelerinin arasındaki açık bir orantısızlığın bulunduğunu, Azerbaycan'ın da, sürekli askeri bütçesini artırdığını öne sürerek “Bu açıdan, bir Türk askeri üssünün olası açılışı, Bakü'nün daha büyük jeopolitik itirazlarını geliştirmesine neden olur. Bu sonunda, Türkiye'nin desteğini arkasında hisseden Azerbaycan'ı, Karabağ sorunu için askeri çözüme itebilir” diye konuştu. Rus uzmanı, buna ek olarak da bir Türk üssünün bölgeye konuşlanmasıyla elde edilecek bilgilerin, NATO'nun veri tabanına gönderileceğini, bunun da Rusya'nın çıkarlarını etkileyeceğini sözlerine ekledi. (ANKA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER