AVM'lerde sahur mesaisi

AVM'lerde sahur mesaisi

AVM'lerde sahur mesaisi

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte iş çevrelerini tatlı bir telaş sardı


Birçok işletme ve alışveriş merkezi, oruç tutanların rahat bir Ramazan geçirmesi için mağazaları geç kapatacak.

Bu sayede firmalar, hem çalışanların verimliliğinin düşmesini engelleyecek hem de ciro kaybının önüne geçecek. Bu konuda ilk adımı Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) attı. Dernek, AVM yatırımcılarıyla görüşerek, İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelindeki alışveriş merkezlerinin sabah 10.00'da açılıp gece 23.00'te kapanması konusunda anlaştı. Bazı merkezlerin de 11.00'de açılıp gece 24.00'te kapanacağı öğrenildi. Birçok merkezin bu karara uyacağını belirten AMPD Başkanı Mehmet Nane, Ramazan'ın ilk 10 gününde ciddi bir beklentilerinin olmadığını, ancak sonraki günlerde yüzde 30 artış beklediklerini söyledi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Yılmaz Yılmaz ise perakendeciler olarak alışveriş merkezi yatırımcılarının kararını uygulayacaklarını söyledi. Ayrıca "Perakende Satış Okulu Programı" ile 200 bin satış danışmanının hizmet standartlarını artırmak için anlaşmaya vardı.

Ramazan ayının sıcak ve uzun yaz günlerine denk gelmesi, müşteri kaybı yaşamak istemeyen alışveriş merkezlerini yeni arayışa itti. Kapılarını akşam 22.00'ye kadar açık tutan alışveriş merkezleri, iftar vaktinin 20.19'a denk gelmesi nedeniyle kapanış saatlerini 1-2 saat uzatma kararı aldı. AMPD'nin başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelindeki merkezlere 'sabah 10.00'da açılış-akşam 23.00'te kapanmaları için görüşlerini belirttiği belirtildi. Derneğin bu görüşüne İstanbul'un gözde alışveriş merkezleri Cevahir, Profilo ve Korupark başta olmak üzere birçok merkezin de uyacağı öğrenildi.

Bu kararın satışların artması konusunda önemli olduğunu belirten Mehmet Nane, bu adımla hem müşterileri hem de çalışanları memnun edeceklerini ifade etti. Kararın bağlayıcılığının bulunmadığını belirten Başkan Nane, "İlk iftar saati 20.00'den sonra başlıyor. Sofradan kalkış da 21.00'e kadar uzuyor.

Alışveriş merkezlerinin müşteriler tarafından verimli kullanılması için saat ayarı uygun bir çözüm." dedi. Nane, ayrıca Ramazan'ın ilk birkaç günü mağazaların giriş çıkış saatlerini gözleyeceklerine, çıkacak sonuca göre yörelere göre değişik saat uygulamaları yapacaklarına dikkat çekti. Ramazan ayının ilk 10 gününde satışlarda ciddi bir artış beklemediklerine de işaret eden Başkan Nane, sonraki dönemde bayram alışverişleriyle birlikte satışlarda yüzde 30 oranında bir artış beklediklerini dile getirdi.

 Öte yandan bazı alışveriş merkezlerinin, zamanı daha verimli kullanmak için saat ayarlaması ve promosyon çözümüne yönelirken, bazı perakendecilerin ise özellikle oruç tutan ve çalışan müşterileri mağazalarına çekmek için 'öğle saatleri'ne özel şok indirimler ya da '2 al 1 öde' kampanyalarına başlayacağı öğrenildi. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Yılmaz Yılmaz ise perakendecilerin AVM yatırımcılarının kararına uyacaklarını dile getirdi.

 İftar saatinin geç olmasının satışlara yansıyacağını da kaydeden Yılmaz, sektörün ilk hafta bir duraklama yaşayacağını ancak bayram alışverişleriyle birlikte yeniden yükselişe geçeceğini kaydetti. Bunun yanında bazı markalar da çalışanlarının verimliliğini artırmak için işe başlama saatini 10.00'a alırken bazıları da mesai saatlerini yarım saat öne aldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109