Arap Birliği'nden Suriye'ye büyük darbe

Suriye'yle diplomatik işbirliğini kesme kararı alan Arap Birliği, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nden bu ülkeye uluslararası barış gücü göndermesini istedi.

Arap Birliği'nden Suriye'ye büyük darbe

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği Dışışleri Bakanları toplantısında Suriye'deki olaylarla ilgili 14 maddelik bir karar tasarısı onaylandı.
 
Toplantıda Lübnan, karar tasarısının tamamı için çekimser oy kullanırken, Cezayir Arap Birliği'nin BM Güvenlik Konseyi'ne ortak barış gücü kurulması ile ilgili çağrı yapmasını içeren maddelere karşı çekimser oy kullandı.
 
Reuters'ın haberine göre, tasarıda ayrıca Arap ülkelerinin Suriye'ye uyguladığı ekonomik yaptırımların sıkılaştırılması için çağrı yapılırken, Suriye halkına yardım sağlanması ve siyasi destekte bulunulması da istendi.
 
Arap Birliği Suriye'deki gözlemci heyetinin misyonunu sona erdirirken, Suriyeli diplomatların ve dışişleri misyonun uluslararası kurumlar ile toplantılardaki temsil yetkileri durduruldu. Birliğin Suriye'ye giden heyetinin başkanı Sudanlı General Muhammed Ahmed Mustafa El Dabi'nin de Kahire'deki toplantılardan önce istifa ettiği bildirilmişti.
 
TUNUS'TA ULUSLARARASI KONFERANS

Tunus'ta uluslararası bir konferansın toplanması konusu da Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısından çıkan bir başka yeni karar oldu. Tunus 24 Şubat'ta "Suriye'nin Dostları" adı altında başlatılacak uluslararası girişimin ilk toplantısına ev sahipliği yapacağını açıkladı.
 
Suriye muhalefeti ile iletişim kanallarının açık tutulacağı belirtilen karar tasarısında, muhalifetin desteklenmesi görüşüne de yer verildi. Arap Birliği, Suriye rejimine karşı tüm uluslararası enstrümanların kullanılması üzerinde mutabakat sağlarken, insani ihtiyaçlar dışında Suriye ile ticaretin durdurulması konusunda daha önce alınan kararın daha etkili bir biçimde uygulanması istendi.
 
Suriye'deki sivil ölümlerinin son bulması ve kentler çevresindeki askeri kuşatmaların kaldırılması isteğinin yinelendiği tasarıda, Kızılay ve Kızılhaç gibi kuruluşların Suriye halkına insani ve tıbbi yardımlarda bulunması gerektiği belirtildi.

SURİYE ARAP BİRLİĞİ'NİN KARARLARINI REDDEDİYOR

Suriye'nin Arap Birliği'ndeki daimi temsilcisi ve Kahire Büyükelçisi Yusuf Ahmet, Suriye'nin, Arap Birliği'nin kararlarını bütün ayrıntılarıyla reddettiğini belirtti.
Suriye resmi haber ajansı SANA'da yer alan habere göre, bugün Arap Birliği'nin Suriye konulu toplantısından sonra bir bildiri yayınlayan Yusuf Ahmet, Suriye'nin Arap Birliği kararlarını tüm ayrıntılarıyla reddettiğini ve daha önce ülkesinin, gıyabında alınacak her türlü kararla ilgisi olmadığını ilan ettiğini hatırlattı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER