Ahlat Ağacından armut meyvesi

Ahlat Ağacından armut meyvesi

Ahlat Ağacından  armut meyvesi
Yozgat’ın Sorgun ilçesi Şahmuratlı köyünde yaklaşıl 5 bin dekarlık alanda kendiliğinden yetişen ahlat ağaçları2005 yılından itibaren ekonomiye kazandırma çalışmaları kapsamında yapılan aşılama sonucunda kaliteli ve bol miktarda armut meyvesi vermeye başladı.

Sorgun ilçesi Şahmuratlı köyünde yaklaşık 5 bin dekarlık alanda kendiliğinden yetişen ahlat cinsi ağacın ekonomiye kazandırılması amacıyla İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje 2005 yılından itibaren uygulamaya konuldu. Dağ yamaçlarında bulunan meyveli 6 bin civarındaki ahlat ağacına, İl Özel İdaresi tarafından aktarılan kaynak ile temin edilen aşı fideleri aşılandı.
        
Projede yer alan dönemin köy muhtarı Osman Muratdağı, aşılı Ahlat ağaçlarının ikinci yılından itibaren meyve vermeye başladığını, üçüncü yıldan itibaren ise hem bol, hem de daha kaliteli armut meyvesi toplamaya başladıklarını bildirdi. Muratdağı, “Daha önceki yıllarda sadece köylülerimizin gölgesinden yararlandığı bu Ahlat ağaçları artık çok kaliteli armut meyvesi veriyor. Şu aşamada tam yetkin dönemi değil. Yetkin olduğunda daha iri ve sulu olan armutlar toplanarak köyümüze gelir olarak kullanılabilir” dedi.
        
Osman Muratdağı, son seçimlerde muhtarlık görevini bırakmasına karşılık, aşılamasında filen bulunduğu Ahlat ağaçlarının gelişmesi, ekonomiye kazanması konusunu yakından takip ettiğini, bu yıl ağaçların bir bölümünde hem dallarının kuruduğunu hem de meyvelerinin dalında çürüdüğünü anlattı.

Muratdağı, hastalığın baş göstermesi üzerine İlçe Tarım Müdürlüğüne başvurduklarını, ziraat mühendislerinin hastalığın nedenini araştırdıklarını bildirdi. Muratdağı, “Dalları kuruyan, yaşlı ağaçları budayarak gençleştirme yapıyoruz. Bu durumdaki ağaçlar daha fazla ve kaliteli meyveler veriyor. Hastalıklara da daha dayanıklı oluyorlar” diye konuştu.

(Kaynak: İnternethaber)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER