Afganistan’da düşen helikopterde 12 Türk askeri şehit oldu

Afganistan’da düşen helikopterle ilgili TSK’dan bir açıklama yapıldı. 12 Türk askeri Kabil’de şehit oldu…

Afganistan’da düşen helikopterde 12 Türk askeri şehit oldu
Afganistan’da bir helikopterin düşmesi sonucu 12 Türk askeri şehit oldu. Acil iniş yaptığı sırada bir evin üzerine düşen Skorsky tipi helikopterde şehit olan askerler arasında 2 binbaşı ve 1 üstteğmen de bulunuyor.

Afganistan’daki helikopter kazasıyla ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri’nden açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

- NATO’nun Afganistan’da faaliyet gösteren Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF) çerçevesinde Türkiye’nin komuta ettiği Kabil Bölge Komutanlığı emrinde görev yapan Sikorsky tipi bir helikopterimiz 16 Mart 2012 günü yerel saat ile 10.25’te kaza kırım geçirmiştir.

- Helikopterde bulunan 12 askeri personelimiz şehit olmuştur.

-Olayın meydana geliş nedeni kaza kırım heyeti incelemesi sonucunda açıklığa kavuşacaktır.

- Aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, silah arkadaşlarına, şehitlerimizin kederli aile ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

-Afganistan’ın başkenti Kabil yakınlarında Türk askerlerini taşıyan helikopter, bir evin üzerine düştü. Helikopterde şehit olanlar arasında 2 binbaşı ve 1 üstteğmen bulunuyor.

 

KAZADA 4 AFGAN SİVİL DE ÖLDÜ


Uluslararası haber ajansı Reuters’a açıklama yapan bir Afgan yetkili de, “Helikopter başkent Kabil’in Bagrami bölgesinde bir evin üzerine düştü. Teknik bir problemden dolayı düşen helikopterde Türk askerleri şehit oldu” dedi. Kazada 4 Afgan sivilin de hayatını kaybettiği belirtiliyor.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’DAN İLK AÇIKLAMA

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Afganistan’da 12 askerin şehit olduğu kazayla ilgili açıklama yaptı. Erdoğan, “İki helikopterimiz kalkıyor. Bunlardan biri bilinmeyen bir nedenle düşüyor. Subay, astsubay, uzman er ve er olmak üzere şehitlerimiz var. Tüm milletimize ve ailelerine başsağlığı diliyorum. Çarpan evde de 5-6 sivilin öldüğü belirtiliyor” dedi.

DAVUTOĞLU: ACİL İNİŞ YAPIYORDU

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ilk bilgilere göre, kazanın teknik bir arızadan kaynaklandığını söyledi.

Kazanın helikopterin acil iniş yaparken gerçekleştiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

”Sabahleyin ben hemen büyükelçiliğimizle, oradaki komutanlığımızla temas kurmuştum. Genelkurmay Başkanımızla da görüştük. Durumları değerlendirdik. 12 askeri personelimizi maalesef kaybettik. Onlara rahmet diliyorum. Acımız büyüktür. Bütün Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımıza da taziyelerimi sunuyorum.

Teknik arazıa gibi gözüküyor. Olayın oluş seyri, acil iniş için o aşamada olan bir olay. Ama tabii nihai değerlendirme yapılacak. İlk intiba o şekilde. Düştüğü mahal itibariyle bir evin üzerine düştü, onu da kurtarmak için muhtemelen çok ciddi çaba sarfetti helikopter pilotumuz. Olayın oluş seyri ve düştüğü mahal böyle bir intiba veriyor. Kabil’in bütün güvenlik komutası Türk Silahlı Kuvvetlerinde idi, bizim yetkimizdeydi. onların nihai değerlendirmesini, raporunu alacağız. Çok büyük bir acıdır.”

Davutoğlu, Türkiye’nin Kabil Bölge Komutanı ile büyükelçinin olay yerinde incelemelerde bulunduğunu da ifade etti.

AFGANİSTAN’DA BİN 800 TÜRK ASKERİ VAR

NATO’nun Afganistan’daki misyonu ISAF çerçevesinde bu ülkede bin 800 Türk askeri görev yapıyor. Afganistan’da görev yapan Türk askerleri operasyona katılmayıp, sadece devriye görevi yapıyor. Afganistan’da NATO misyonunun görevi 2014′te son bulacak.

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2012, 23:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner110

banner109